2012-05-09 08:02:23
Φωτογραφία για Σαρκοζί και Ολάντ δείχνουν τον δρόμο στούς Έλληνες Προέβαλαν την «ιστορική» εικόνα μιας συμφιλιωμένης Γαλλίας
Μέσα ενημέρωσε ανέφεραν ότι η «εικόνα θα μείνει στην ιστορία», αφού συμβολίζει την «ήρεμη Δημοκρατία» έπειτα από τη σκληρή προεκλογική εκστρατεία.

Ο φετινός εορτασμός θεωρήθηκε ξεχωριστός εξαιτίας του ότι ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ, ο απερχόμενος και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, βάδισαν μαζί, δίπλα-δίπλα ως την Αψίδα του Θριάμβου.Είναι η πρώτη φορά που δύο πρόεδροι τιμούν από κοινού τον άγνωστο Στρατιώτη.

Μέσα ενημέρωσε ανέφεραν ότι η «εικόνα θα μείνει στην ιστορία», αφού συμβολίζει την «ήρεμη Δημοκρατία» έπειτα από τη σκληρή προεκλογική εκστρατεία. Την πρωτοβουλία είχε ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα παραδώσει την εξουσία την ερχόμενη Τρίτη 15 Μαΐου στον Ολάντ.

Ο Σαρκοζί προσκάλεσε τον Ολάντ να συμμετάσχει μαζί του στην κατάθεση στέφανου και στην εκ νέου αφή της φλόγας του Άγνωστου Στρατιώτη κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου.

Ο Ολάντ που αποδέχθηκε την πρόταση, είχε να κάνει σήμερα με έναν Σαρκοζί ιδιαίτερα φιλικό, που διακριτικά τον βοήθησε στην τήρηση του αυστηρού Πρωτοκόλλου που καθορίζει την τελετή.


"Πιστεύω ότι ήταν μια εικόνα που εύχονταν να δουν οι Γάλλοι», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ. «Το ήθελα να παραβρεθώ σήμερα, αλλά ανήκε στον Νικολά Σαρκοζί η πρωτοβουλία να με προσκαλέσει, πράγμα που έκανε».

"’σχετα εάν σε μια δεδομένη στιγμή στη δημοκρατία γίνεται η εναλλαγή [στην εξουσία], οφείλουμε ενωμένοι να τιμήσουμε εκείνους οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, Είναι ωραία η σημερινή εικόνα που προσφέραμε στους Γάλλους, συμβολίζει το πνεύμα της συμφιλίωσης, πνεύμα με το οποίο στοχεύω να οδηγήσω τη δράση μου στην προεδρία».

Ο Νικολά Σαρκοζί είχε προαναγγείλει ότι δεν επρόκειτο να κάνει δηλώσεις. Αντ' αυτού, διέσχισε την Λεωφόρο των Ηλυσίων για να συναντήσει το πλήθος που τον καλούσε με επευφημίες.

Χαλαρός, με χαμόγελα και χειραψίες, άφηνε τον κόσμο να τον αγγίζει και χτυπάει φιλικά στην πλάτη. «Ευχαριστώ, δεν είναι παρά ένα στο επανιδείν» του φώναζαν.

"Μια επιτυχημένη έξοδος για τον Σαρκοζί, μια επιτυχημένη είσοδος για τον Ολάντ», αναγνώρισαν σχολιαστές και πολιτικοί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα. «Είναι μια επιτυχής μετάβαση της εξουσίας μέσα σ' ένα πνεύμα συνέχειας της Γαλλικής Δημοκρατίας», είπε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής, στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.Την ίδια ημέρα ο Φρανσουά Ολάντ θα ανακοινώσει το όνομα του πρωθυπουργού, όπως ο ίδιος δήλωσε απαντώντας σε επίμονα ερωτήματα δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με σενάρια που κυκλοφορούν, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλιστών και δήμαρχος της Νάντης Ζαν-Μαρκ Ερό φέρεται ότι είναι ο επικρατέστερος για το αξίωμα. Χαρακτηρίζεται γερμανόφιλος?μιλάει άπταιστα γερμανικά και διατηρεί πολλές επαφές στη Γερμανία.

Το μειονέκτημα του Ερό είναι ότι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός. Η δημοτικότητά του στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς είναι σχετικά χαμηλή, 12-30%, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση.

Η ΓΓ του σοσιαλιστικού κόμματος Μαρτίν Ομπρί κινείται σε υψηλότερα ποσοστά, 22-41% στην ίδια δημοσκόπηση. Παραμένει όμως «η κυρία του 35ωρου» που έχει τόσο πολεμηθεί που μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα.

Ο πολιτικός που διηύθυνε την προεκλογική εκστρατεία του Ολάντ, ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβιτσί θεωρείται ο τρίτος υποψήφιος για την πρωθυπουργία.

Ο Μισέλ Σαπέν, πρώην υπουργός Οικονομίας (1992-1993) επί Μιτεράν που συνέβαλε στην κατάρτιση του οικονομικού προγράμματος του Ολάντ πιστεύεται ότι προορίζεται για το ίδιο υπουργείο.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία της για την προεδρία της Βουλής. Σε περίπτωση που την αποκτήσει, σχολιαστές σημείωναν ότι ένα πρώην ζευγάρι θα μοιρασθεί τις δύο εξουσίες της χώρας, την εκτελεστική ο ένας και τη νομοθετική η πρώην σύντροφός του.

Στο μεταξύ ως την ερχόμενη Τρίτη 15 Μαΐου, ο Φρανσουά Ολάντ εργάζεται εντατικά και σχεδόν απομονωμένος ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έρχεται ο Ντομίνγκος
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έρχεται ο Ντομίνγκος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ