2015-10-19 20:27:00
Φωτογραφία για Νέος ΕΚΠΥ: Μακριά από τις ανάγκες των αναπήρων
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus.com

Βελτιωμένο πλην όμως σημαντικά ελλιπές σε ότι αφορά την κάλυψη επιμέρους και εξειδικευμένων αναγκών των άμεσα κι έμμεσα ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνια πάθηση, είναι το τροποποιημένο σχέδιο του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.

Οι σημαντικότερες ελλείψεις και προβλήματα, εντοπίζονται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους σε 4 τομείς:

• της χορήγησης αναλώσιμων υλικών σε χρόνια πάσχοντες που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή στο σπίτι (π.χ. παραπληγικοί – τετραπληγικοί, κ.λπ.)

• των ανωτάτων τιμών (πλαφόν) που καθορίζονται για αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούν χρόνια πάσχοντες, όπως είναι οι καθετήρες αντλίας ινσουλίνης ή ορισμένα ορθοπεδικά – ορθωτικά μέσα – τεχνητά μέλη για άτομα με κινητική αναπηρία.

• της χορήγησης παροχών για την προαγωγή της υγείας των ατόμων με βαριές και αναπηρίες όπως είναι η κατ’ οίκον ιατρική επίσκεψη και η κατ’ οίκον νοσηλεία.


• της χορήγησης ορθοπεδικών – ορθωτικών μέσων – τεχνητών μελών, σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ατόμου με κινητική αναπηρία. Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που τίθενται για τη χορήγηση των ανωτέρω ειδών είναι οριζόντιες, επιβαρύνοντας οικονομικά τον ίδιο τον ασφαλισμένο.

Τη δυσαρέσκειά της για την «απόσταση» του πνεύματος που διατρέχει το σχέδιο για το νέο Κανονισμό, σε σχέση με τη σύγχρονη αντίληψη για την υγεία και τις ανάγκες των ανάπηρων και των οικογενειών τους, δεν κρύβει η ΕΣΑμεΑ. Σε επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, αναφέρει μεταξύ άλλων: «το παρόν κείμενο συνεχίζει να μην λαμβάνει υπόψη του τη νέα αντίληψη για την υγεία, όπως αυτή υιοθετείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και την νέα δικαιωματική προσέγγιση για την αναπηρία, όπως αυτή υιοθετείται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία κυρώθηκε μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλο της με τη ψήφιση του ν. 4074/2012».

Η ΕΣΑμεΑ, μετά την ενδελεχή μελέτη του τελικού προσχεδίου τροποποίησης του EΚΠΥ και αφού έλαβε υπόψη της παρατηρήσεις και προτάσεις από το σύνολο των Οργανώσεων – Μελών της, κατέθεσε πολυσέλιδο έντυπο με τις προτάσεις και παρατηρήσεις της επί του νέου Κανονισμού, με στόχο να εξασφαλιστεί η κάλυψη τόσο των άμεσων όσο και των έμμεσων ασφαλισμένων ακόμη κι αν αφορά σε επιμέρους και εξειδικευμένες ανάγκες τους.

Επισυνάπτεται η επιστολή, με όλες τις προτάσεις: EPISTOLI_YGEIAS_14.10.15
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ