2012-05-09 09:34:42
Φωτογραφία για «Kommt Zeit, Kommt Rat, Kommt Attentat!»
Απειλές άσκησης βίας δέχεται η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» Ξένια Κουναλάκη σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής.

Στις 12 Απριλίου σε άρθρο της με τίτλο «Η κοινοτοπία του κακού» που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» η κ. Κουναλάκη υποστήριξε ότι τα ελληνικά ΜΜΕ θα πρέπει να αποκλείσουν τη ΧΑ από τη δημόσια σφαίρα ή να ενημερώσουν τους πολίτες για τις καταβολές και τα ινδάλματα του κόμματος προκειμένου να αφυπνιστούν οι αντιναζιστικές μνήμες.

Στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής αναρτήθηκε απάντηση σε αυτό το άρθρο με απειλές κατά της ζωής της δημοσιογράφου, αναφορές στην οικογένειά της και στην κόρη της. «Εμείς μάθαμε να περιμένουμε επί 31 χρόνια και άσχετα με την εκλογική αριθμητική είμαστε και θα είμαστε εδώ», έγραφε ο συντάκτης του κειμένου, ο οποίος υπέγραφε με τα αρχικά Θ.Π. και συνέχιζε με την απειλή προς την κ. Κουναλάκη στα γερμανικά: «Kommt Zeit, Kommt Rat, Kommt Attentat!» («Με τον καιρό θα ΄ρθει ο φόνος). Σε ελεύθερη μετάφραση η φράση σημαίνει «πρόσεχε τα νώτα σου».


Η δημοσιογράφος απευθύνθηκε στην Αστυνομία όπου τη συμβούλεψαν να σταματήσει να γράφει για τη ΧΑ καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να της επιτεθούν. Της πρότειναν εξάλλου να υποβάλει μήνυση κατά της ιστοσελίδας. Ωστόσο επειδή ο διακομιστής της ιστοσελίδας της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στις ΗΠΑ η διαδικασία για να αρθεί νομότυπα η ανωνυμία του ιδιοκτήτη είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και μπορεί να μην καταλήξει κάπου.

Διεθνείς αντιδράσεις. Προχθές η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα τόνισε τη δέσμευση της ΕΕ στην ελευθερία του Τύπου και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους για την υπόθεση στις ελληνικές Αρχές.

Χθες η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις για την προσταγή μελών της ΧΑ προς τους δημοσιογράφους να σηκωθούν όρθιοι κατά την είσοδο του Ν. Μιχαλολιάκου στην αίθουσα.

Παράλληλα, βρετανικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά ΜΜΕ κάνουν εκτενείς αναφορές στο περιστατικό και στην αντίδραση ελλήνων δημοσιογράφων να φύγουν από την αίθουσα.

«Συναγερμός για την ελευθερία του Τύπου λόγω της μεταχείρισης των δημοσιογράφων από το ακροδεξιό κόμμα στην Ελλάδα», γράφει η «Γκάρντιαν», αναφερόμενη μάλιστα και στις απειλές που δέχθηκε η Ξένια Κουναλάκη. Στη χθεσινή έκδοσή τους οι «Τάιμς» έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο «Εντείνονται οι φόβοι στην Ελλάδα για τη νέα αυγή της Ευρώπης», μαζί με φωτογραφία μελών της Χρυσής Αυγής που πανηγυρίζουν στη Θεσσαλονίκη για την είσοδο του κόμματος στη Βουλή.

Ο αρθρογράφος της ισπανικής «Ελ Παΐς» Ραμόν Λόμπο επικαλείται την καταδίκη του περιστατικού από την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, η οποία σε ανακοίνωσή της εκφράζει φόβους «για την επιθετικότητα που επιδεικνύουν οι χρυσαυγίτες».

Αλλά και η γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» στην ηλεκτρονική έκδοσή της δημοσιεύει την είδηση στο πρώτο θέμα για την Ελλάδα υπό τον τίτλο «Οι έλληνες νεοναζί απειλούν δημοσιογράφους». «Το πολιτικό κλίμα στην Αθήνα έχει ήδη δηλητηριαστεί», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μπόρις Καλνόκι. «Ενώ η χώρα προσανατολίζεται σε νέες εκλογές, οι νεοναζί χρησιμοποιούν τη νέα τους δύναμη».

Το αραβικό τηλεοπτικό Αλ Τζαζίρα αναφέρει το γεγονός και αναδημοσιεύει απόσπασμα από τη συνέντευξη του Ν. Μιχαλολιάκου στο Ασοσιέιτεντ Πρες, όπου αναφέρει: «Οι καλοί έλληνες πολίτες δεν πρέπει να με φοβούνται. Αν είναι προδότες, δεν ξέρω»...
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ