2012-05-09 10:14:03
Φωτογραφία για Οβολός: Το κοινωνικό νόμισμα για μια εναλλακτική οικονομία
Το κοινωνικό νόμισμα είναι ένα εναλλακτικό νόμισμα που εκδίδεται από κοινότητες ή δίκτυα και μεταξύ των χρηστών του, αντικαθιστά το νόμισμα που εκδίδει το κράτος.

Δημιουργείται έτσι ένα μέσο συναλλαγών σε μια οικονομία «έξω» από την επίσημη.

Ιστορικά ο οβολός ήταν το πρώτο στοιχειώδες νόμισμα που λειτούργησε στη χώρα μας και έθεσε τη βάση για τη δραχμή, ενώ επίσης συχνά αναφέρεται ως ένα συμβολικό ποσό που παρατίθεται από κάποιον. Σήμερα, το Κέντρο Μελέτης και Τεκμηρίωσης του Κοινωνικού Νομίσματος παρουσιάζει τον οβολό ως μια νέα μορφή κοινωνικού νομίσματος, προτείνοντας έτσι μια λύση απέναντι στην οικονομική κρίση των καιρών μας. Ο θεσμός του κοινωνικού νομίσματος είναι ήδη αρκετά γνωστός και διαδεδομένος σε επαρχιακές πόλεις στην Αργεντινή, στην Αγγλία, στις Η.Π.Α., στην Αυστραλία, στη Γαλλία και στον Καναδά.

Ωστόσο δε γίνεται προσπάθεια κατάργησης του ευρώ
. Ο οβολός προτείνεται ως ανεπίσημο κοινωνικό νόμισμα που έχει ισχύ μέσα στο πλαίσιο της ομάδας από την οποία δημιουργείται και χρησιμοποιείται. Η διαφορά και ισχύς του έγκειται στο ότι ενώ η νομισματική αξία του ευρώ μπορεί να κυμαίνεται προς βελτιώσεις ή υποτιμήσεις, ο οβολός παραμένει σταθερό σημείο αξιολόγησης μέσα στα όρια του οικονομικού σωματείου, προστατεύοντας έτσι τα μέλη του από τις ανατιμήσεις και την οικονομική κρίσης.

Σύμφωνα με το συνεταιρισμό «Οβολός», η λογική της προσφοράς και της ζήτησης, όπως τη γνωρίζουμε δεν μεταβάλλεται, παρά μεταφέρεται σε μια σφαίρα ενδοδικτυακών συναλλαγών όπου η αξία του νομίσματος έχει ισχύ στο πλαίσιο του οικονομικού δικτύου μέσα στο οποίο προστατεύεται και από το οποίο τροφοδοτείται.

Για να γίνει κάποιος μέλος του οικονομικού σωματείου, αρκεί να ανοίξει ένα λογαριασμό με την κατάθεση συμμετοχής στο Σωματείο και αποκτά αυτόματα ένα νέο λογαριασμό για την αποταμίευση των οβολών. Από τη στιγμή που διαθέτει οβολούς έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ή να πουλήσει υπηρεσίες ή αγαθά.

Όταν τα μέλη πωλούν αγαθά ή υπηρεσίες κερδίζουν Οβολούς και οι λογαριασμοί τους πιστώνονται. Όταν τα μέλη αγοράζουν αγαθά ή υπηρεσίες ξοδεύουν Οβολούς και οι οι λογαριασμοί τους χρεώνονται. Το σύστημα λειτουργεί με κάρτες χρέωσης – πίστωης Οβολών, με Οβολούς σε έντυπη μορφή και με χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών.
tvxs.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ