2015-10-26 09:37:05
Φωτογραφία για Ποιοι Έλληνες επιχειρηματίες μαζεύονται στην... αυλή του Γουάτσα
Μπορεί στο «σπίτι» του να έχει αρκετές γκρίνιες για την απόφασή του να εμπλέξει το Fairfax στην «ελληνική Οδύσσεια», οπως ο ίδιος την ονομάζει, ο Πρεμ Γουάτσα όμως, είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα.

Και σε μια περίοδο που επενδύσεις και επενδυτές είναι ένα... είδος προς εξαφάνιση στη χώρα μας, δεν ειναι λιγοι ακόμη και οι «μεγάλοι» Ελληνες επιχειρηματίες που σπεύδουν να ζητήσουν τη στήριξή του, ελπιζοντας ότι θα δώσει λύσεις (και ρευστότητα) στα δικά τους «μαγαζιά».

Τελευταίο παράδειγμα μεγάλο ελληνικού ομίλου που στρέφεται για συνεργασία προς το Fairfax, είναι αυτό της Lamda Development του ομίλου Λάτση που το τελευταίο διάστημα βρέθηκε σε συζητησεις με την Grivalia Properties (ιδιοκτησίας του Fairfax) αναφορικά με την αξιοποίηση των τριών εμπορικών κέντρων που διαχειρίζεται η Lamda, του «The Mall Athens», του «Golden Hall» στην Αθήνα και του «Mediterranean Cosmos» (στη Θεσσαλονίκη). Οι συζητήσεις, που δεν έχουν καταλήξει, δεν αφορούν βέβαια σε πώληση, αλλά σε εκχώρηση των τριων ακινήτων.


ΕΝΙΣΧΥΣΗ. Και ο προφανής στόχος της Lamda δεν είναι αλλος από την ενίσχυση της ρευστότητας του ομίλου σε μια κρίσιμη περίοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι ενω τα «νούμερα» των τριών εμπορικών κέντρων ειναι σε θετική πορεία παρά τα capital controls (το πρώτο επτάμηνο του 2015 είχαν αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 1,1% σε σχέση με το 2014, αύξηση των πωλήσεων καταστημάτων 5,2% και συνολικών πωλήσεων κατά 3%) η Lamda έκλεισε το εξαμηνο με δανεισμό 295 εκατ.ευρώ και είχε ταμειακά διαθέσιμα 102 εκατ.ευρώ. Κάτι που με τις σημερινές συνθήκες τη δυσχεραίνει να προχωρήσει στη χρηματοδοτηση και εκτέλεση των δύο μεγαλόπνοων σχεδιων που έχει στα χαρτιά: του IBC (του πρώην Κέντρου Τυπου των Ολυμπιακών Αγώνων που πρακτικά είναι η «ουρά» του Golden Hall) και του Ελληνικού.

Τι προσφορότερο λοιπόν για τον όμιλο Λάτση, από το να αναζητήσει (άλλη) μια ισχυρή συμμαχία. Αλλωστε, Λάτσης και Γουάτσα, δεν ειναι άγνωστοι. Η Grivalia Properties, δεν είναι άλλη από την πρώην Eurobank Properties η αγορά της οποίας ήταν το πρώτο deal του Fairfax στην Ελλάδα, με το καναδικών συμφερόντων fund να αγοράζει μέσω χρηματιστηρίου το 14,78% των μετοχών της της εταιρείας από τη Lamda τον Αύγουστο του 2012. Οπως είναι γνωστό το deal ολοκληρώθηκε το 2014 με το ποσοστο του Fairfax να φτάνει το 41,6% (έναντι 193 εκατ. που καταβλήθηαν στο πλαίσιο της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου).

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. Μια άλλη συνεργασία μεγάλου βεηνεκούς που φέρεται να έχει προταθεί στον Πρεμ Γουάτσα, είναι η συμμετοχή του Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΜΕΣ (της εταιρείας που διαχειρίζεται το Costa Navarino) της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Με τις πληροφρορίες να φέρουν τους δύο άνδρες να εχουν συναντηθεί για το θέμα δύο φορές, κύκλοι που παρακολουθούν τη δραστηριοτητα του βορειοαμερικάνου επιχειρηματία, δεν θεωρούν τυχαία την επιλογή του Fairfax να επιλέξει το Costa Navarino για την εκδήλωση των 30 ετών από την ίδρυση του fund.

Αν για τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, ο Πρεμ Γουάτσα μπορεί να είναι ενας ισχυρός σύμμαχος με μεγάλη ρευστότητα, έτσι και για τον ινδικής καταγωγής επενδυτή, το Costa Navarino είναι ένας «προορισμός» στον οποίο μπορεί να συναντήσει και άλλους σημαντικούς Έλληνες επιχερηματίες. Και μάλιστα χωρίς ανοικτά μέτωπα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τουριστικό project της Μεσσηνίας «τρέχει» την περίοδο αυτή με την ανοικτή υποστήριξη της Aegean της οικογένειας Βασιλάκη, αλλά και των αδελφών Λασκαρίδη. Οι τελευταίοι, μέτοχοι μειοψηφίας στην εισηγμένης αεροπορική έχουν σε εξέλιξη πολλά projects στον τουριστικό κλάδο (από το εμβληματικό Grande Bretagne στο Συνταγμα μέχρι το Hilton στο Βελγράδι). Και για την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, πάντως, η εξευρεση ρευστότητας το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικής σημασίας καθώς, θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσει την επόμενη διετία και με 100 εκατ. ευρω το άμεσο επενδυτικό πρόγραμμα του Navarino, ενώ σε βάθος χρόνου θα πρέπει να ρίξει άλλο 1 δις. για την ολοκλήρωση του project.

Επίσης, αν και τα έσοδα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος αυξήθηκαν ατα 25% στο εννιάμηνο του 2015, η ΤΕΜΕΣ πρέπει να διαχειριστεί και το ζήτημα των υψηλών της υποχρεώσεων που φτάνουν τα 157 εκατ. ευρώ. Και προφανώς, τα 150 εκατ. ευρώ που έριξε (κατα τις πληροφορίες) η οικογενεια Olayan αποκτώντας το 25% της επιχείρησης, δεν αρκούν...

Στο ερώτημα εάν ο Γουατσα θα προχωρούσε σε άν τέτοιο deal η απάντηση δε μπορεί να ειναι δεδομένη, αλλά το βέβαιο είναι ότι ο επικεφαλής του Fairfax ενδιαφέρεται για τον ελληνικό τουρισμό. Και για τον λόγο αυτό έχει προχωρήσει στην σύσταση της θυγατρικής Grivalia Hospitality η οποία θα προχωρήσει σε αγορές ξενοδοχειακών μονάδων στην Eλλάδα, με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ.

Ο μεγάλος γρίφος της Eurobank

Προτού αποφασίσει εαν θα τείνει χείρα συνεργασίας σε Έλληνες επιχειρηματίες, ο Γουάτσα θα πρέπει να λυσει το γρίφο της συμμετοχής του Fairfax και των αμερικανικων κεφαλαιων των οποίων είναι επικεφαλής (anchor investor) στην Eurobank.

To καναδικο fund έριξε στην τράπεζα 400 εκατ. ευρώ πριν ενάμιση χρόνο (στο σύνολο των 1,3 δισ. που ήταν τα αμερικανικά κεφάλαια) αποκτώντας και την πλειοψηφία του ομίλου.

Σήμερα με την αξία των μετοχών που απέκτησε πολύ κατω του κοστους και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης μπροστά του, ο Γουάτσα πρέπει να αποφασισει αν θα ρίξει και άλλα κεφάλαια για να διατηρήσει τη συμμετοχή του.

Επίσημα, ο ίδιος επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Στο περιβάλλον του μάλιστα υποστηρίζουν ότι η ομάδα των Βορειοαμερικανών επενδυτών (περιλαμβάνει την Brookfield, το Capital, τη Fodelity, τη Mackenzie και το WLR) θα μπορούσε να ηγηθει της προσπαθειας να καλυφθεί από ιδιώτες ακόμη και το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας.

Για να προχωρήσει, πάντως σε μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να έχει και τη συναίνεση των βασικών μετόχων του Fairfax, ορισμενοι από τους οποίους υποστηρίζουν ότι η «ελληνική Οδύσσεια» του Πρεμ Γουάτσα, αποδεινύεται πιο... περιπετειώδης απ’ ό,τι είχαν αρχικά φανταστεί.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ