2012-05-09 14:22:03
Φωτογραφία για Αναγνώστρια καταγγέλλει την γραφειοκρατία εξαιτίας της οποίας κόβονται συντάξεις
Πριν μια εβδομάδα ήρθε στην 80χρονη γιαγιά μου, ένα έγγραφο από τον ΟΓΑ ότι η σύνταξη της θα διακοπεί αν δεν προσκομίσει κάποια έγγραφα μέχρι τις 15/07.

Πληροφοριακά, η γιαγιά μου είναι Πόντια και ήρθε στην Ελλάδα το 1990 από το Καζαχστάν και παίρνει σύνταξη 270 €.

Ένα από τα έγγραφα που ζητάνε είναι κάτι που να αποδεικνύει πως δεν παίρνει σύνταξη και στο εξωτερικό. Λογικό θα πείτε, αλλά αν όμως η γιαγιά έχει διαβατήριο που λέει πως είναι Ελληνίδα και το διαβατήριο έχει λήξει το 1990, και για το Καζαχστάν, αυτή η γιαγιά δεν υπάρχει. Τι κάνουμε τώρα;

Η διαδικασία στην Πρεσβεία είναι απλή, πας πληρώνεις 80€ και μετά από μερικούς μήνες μπορεί να λάβεις απάντηση. Το έγγραφο που θα σου στείλουν θα είναι στην τοπική γλώσσα, η Πρεσβεία «φυσικά» είναι πρόθυμη να στο μεταφράσει στα Ρώσικα έναντι 20-30 €, μετά μπορείς να πας στο Υπουργείο Εξωτερικών να μεταφράσεις το έγγραφο στο Ελληνικά και φυσικά να πληρώσεις και εκεί γύρω στα 20€.


Ωραία, δηλαδή ακόμα και αν απαντήσουν από το Καζαχστάν μέχρι τις 15/07 (πράγμα αδύνατο, γιατί συνήθως αυτά θέλουν ένα εξάμηνο), θα πρέπει η γιαγιά να ξοδέψει σχεδόν την μισή της σύνταξη, να ταλαιπωρηθεί στα 80 της, με τα πέρα δώθε, και τελικά δεν είναι καν σίγουρο αν θα καταφέρει να συνεχίσει να παίρνει την σύνταξη της.

Ποιανού απόφαση ήταν να ταλαιπωρήσει τόσο κόσμο; Όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι που από τις επαρχίες πρέπει να έρθουν στην Αθήνα, να κάνουν την διαδικασία που κάνει και η γιαγιά μου, θα καταφέρουν κάτι; Θα σώσουν τελικά τα ψίχουλα που παίρνουν για σύνταξη;

Αναγνώστρια
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ