2012-05-09 14:51:12
Φωτογραφία για SOS εκπέμπουν οι πρυτάνεις
Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπά η Σύνοδος των πρυτάνεων, εξαίροντας την ανάγκη να δοθούν από το υπουργείο Παιδείας λύσεις στα υπερεπείγοντα θέματα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και των διοικητικών τους προβλημάτων.

Το θέμα αναδείχθηκε στη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για τα ΑΕΙ.

Όπως, μάλιστα, προέβλεψαν πανεπιστημιακοί, από 1ης Ιουλίου δεν θα υπάρχει καθόλου χρηματοδότηση, από 1ης Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρχουν διοικήσεις στα ιδρύματα (όπως Σύγκλητοι και Πρυτανικές αρχές), καθώς και ότι σε πολλές σχολές δεν θα υπάρχουν κοσμήτορες και πρόεδροι.

Το συντονιστικό όργανο της Συνόδου πρυτάνεων, που συνεδρίασε χθες στο Μετσόβιο, ανακοίνωσε σήμερα ότι «σε αυτές τις δραματικές συνθήκες για την ανώτατη εκπαίδευση, η Σύνοδος πρυτάνεων αισθάνεται την ανάγκη να καταθέσει για άλλη μια φορά τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο του Λαυρίου, τον Δεκέμβριο του 2010 και οι οποίες δεν λήφθηκαν υπόψη στην κατάρτιση και ψήφιση του Νόμου 4009/2011».


Σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις, ζητείται η αποκατάσταση των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων των συγκλήτων και η επαναφορά των Τμημάτων και των Τομέων, ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων.

Επιπλέον, ζητείται η άμεση εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και η διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και η αποδέσμευση της από την ακαδημαϊκή αξιολόγηση.

Ζητείται, τέλος, η θεσμική και οικονομική διασφάλιση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση κ.α.), καθώς και η ανάκληση των κανονιστικών πράξεων εφαρμογής, που αφορούν τον οργανισμό οργανωτικών επιτροπών και την θέσπιση της ταξινομικής ψήφου.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ