2020-12-17 10:10:36
Φωτογραφία για Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS: Η Γη θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα απ' ότι πιστεύαμε
Τι έδειξε η τελευταία έκθεση του ΜΕΤ Office και του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας - Πόσο έχει αυξηθεί η μέση θερμοκρασία τα τελευταία χρόνια Ισχυρές καταιγίδες, ρεκόρ τυφώνων σε αριθμό και ένταση, ισχυρότατα καιρικά φαινόμενα, καταστροφές, άνθρωποι που χάνονται... Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και συμβαίνει ΤΩΡΑ. Δεν πρόκειται για μία μελλοντική πρόβλεψη ή εκτίμηση. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής. Σε πόσα χρόνια η ανθρωπότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία μη αναστρέψιμη κατάσταση; Μία κατάσταση που θέσει σε αμφιβολία την ίδια την επιβίωσή της; Η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι μία: Πολύ πιο γρήγορα απ' ότι πιστεύουμε!

Η νέα έρευνα που προέκυψε από τα δεδομένα που συγκέντρωσε η ερευνητική ομάδα του MET Office και του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας αναφορικά με το φαινόμενο του Θερμοκηπίου και την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι. Η μέση θερμοκρασία της Γης αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα απ' ότι πίστευαν οι επιστήμονες και έδειχναν οι προηγούμενες μετρήσεις και τα δεδομένα που είχαν συγκεντρώσει.


Την περασμένη 10ετία, η μέση θερμοκρασία ήταν 0,3 βαθμούς F υψηλότερη από την αύξηση που είχε υπολογιστεί. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι την περίοδο 2010-2018 η θερμοκρασία σε σχέση με το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, έχει αυξηθεί κατά 1,07 βαθμούς Κελσίου.

Η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται κατά ένα μέρος στις φυσικές διεργασίες του πλανήτη. Η περαιτέρω αύξηση, ωστόσο, οφείλεται καθαρά στην απελευθέρωση ρυπογόνων αερίων από την ανθρώπινη δραστηριότητα, μέσω των οποίων επιτείνεται η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στην ατμόσφαιρα και στο περιβάλλον και επιταχύνει σε ικανό ποσοστό την εξέλιξη του φαινομένου, το οποίο σε βάθος χρόνου, μπορεί να αποβεί μοιραίο για την επιβίωση της ίδιας της ανθρωπότητας.

Η νέα έκδοση των συνολικών δεδομένων του HadCRUT λαμβάνει καλύτερα υπόψιν της τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας έχουν καταγραφεί με την πάροδο των ετών.

Χρησιμοποιεί επίσης στατιστικές μεθόδους για να επεκτείνει την κάλυψη του συνόλου δεδομένων με στοιχεία από περιοχές όπως η Αρκτική, όπου τα δεδομένα είναι λιγοστά, αλλά οι θερμοκρασίες αυξάνονται γρήγορα.

Το σύνολο δεδομένων συγκεντρώνει μετρήσεις θερμοκρασίας αέρα κοντά στην επιφάνεια που πραγματοποιούνται σε μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο με θερμοκρασίες επιφάνειας θάλασσας στο ανώτερο στρώμα του ωκεανού.

«Καθένα από τα βασικά παγκόσμια σύνολα δεδομένων θερμοκρασίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των NOAA και NASA, καταρτίζονται ξεχωριστά χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους», δήλωσε ο Colin Morice του Met Office. «Αλλά το καθένα βασίζεται σε ένα πεπερασμένο ποσό παγκόσμιων παρατηρήσεων θερμοκρασίας. Το φάσμα των προσεγγίσεων οδηγεί σε πολύ παρόμοιες εκτιμήσεις της συνολικής θέρμανσης και παρέχει επιστημονική εμπιστοσύνη στις αλλαγές που παρατηρούνται και ενισχύει επίσης το γεγονός ότι ο κόσμος έχει θερμανθεί σημαντικά από τα μέσα του 19ου αιώνα».

«Πραγματοποιήσαμε την πρώτη εκτίμησή μας για την υπερθέρμανση του πλανήτη το 1986 και έκτοτε βελτιώσαμε τα δεδομένα μας και την ανάλυσή μας», δήλωσε ο Tim Osborn, διευθυντής έρευνας της μονάδας κλιματικής έρευνας του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.

«Αυτή η νέα σημαντική ενημέρωση στο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας βλέπει την εκτίμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το 1850 έως το 2018 να αναθεωρείται προς τα πάνω, από 0,91-1,07 βαθμούς Κελσίου».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ