2012-05-09 15:02:03
Φωτογραφία για Reuters: Ο Ολάντ θα υποχωρήσει με «στρίβειν δια ... του λογιστικού ελέγχου»!
Η περίοδος των βολιδοσκοπήσεων τελειώνει, η ώρα της αλήθειας φθάνει. Η Αγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα «ανοίξουν τα χαρτιά τους» στη συνάντησή τους, στις 16 Μαϊου, στο Βερολίνο. Όλα δείχνουν πως ο νέος γάλλος Πρόεδρος θα κουβαλά στις αποσκευές του αρκετά συμβιβαστικά σχέδια...

Θα παραμείνει αρραγής και προσανατολισμένος στην ίδια κατεύθυνση ο γαλλογερμανικός άξονας; Θα επιμείνει ο κ. Ολάντ στις θέσεις του ... «γαλλικού αντάρτικου», αξιώνοντας επανεξέταση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη ευρω- λιτότητα; Είναι διατεθειμένο να προβεί σε ουσιώδης παραχωρήσεις το Βερολίνο, το οποίο έχει ήδη απορρίψει κάθε ιδέα ... απόρριψης του ισχύοντος Συμφώνου;

Όλα αυτά θα αρχίσουν να διαφαίνονται στις 16 Μαϊου, στο Βερολίνο, την επομένη της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του νέου Προέδρου της Γαλλίας. Οι υπάρχουσες ενδείξεις, πάντως, ενισχύουν την πρόβλεψη πως η γερμανίδα Καγκελάριος θα ... αγωνιστεί «εντός έδρας», όχι μόνο υπό την έννοια ότι η συνάντηση θα γίνει στο Βερολίνο, αλλά και επειδή φαίνεται πως ο κ. Ολάντ θα «ρίξει νερό στο κρασί» των προεκλογικών του διακηρύξεων.


Πεπεισμένος ότι θα βρεθεί «συμβιβαστική λύση» με τη Γερμανία στο θέμα της ανάπτυξης δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας της ομάδας του κ. Ολάντ.

Πρόσθεσε πάντως ο κ. Μοσκοβισί πως γαλλική πλευρά ζητά την επανεξέταση του επίμαχου Συμφώνου, για να τονωθεί η ανάπτυξη. Είναι προφανές πως, ακόμη κι αν σκοπεύει να άρει το αίτημα για επανεξέταση του Συμφώνου, το Παρίσι δεν θα το ... διαλαλούσε πριν από τη συνάντηση. Ασφαλώς θα ήθελε να κρατήσει το εν λόγω διαπραγματευτικό χαρτί, για να κερδίσει «ανταλλάγματα».

«Θα ανακαλύψουν κρυμμένα ελλείμματα ...»

Σύμφωνα με το Reuters, ο νέος γάλλος Πρόεδρος ενδέχεται να χρησιμοποιήσει κάποιο λογιστικό έλεγχο επί των δημοσιονομικών της χώρας, κατά τους θερινούς μήνες, για να αιτιολογήσει κατόπιν την τήρηση αποστάσεων από τις προεκλογικές υποσχέσεις του.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, ο κ. Ολάντ είναι πιθανόν να επικαλεστεί «δυσάρεστες εκπλήξεις» που θα επιφυλάσσει ο λογιστικός έλεγχος, ώστε να δικαιολογήσει τη μεταστροφή του, η οποία θα του επιτρέψει να εξευμενίσει το Βερολίνο και τις αγορές.

Το ενδεχόμενο της ... κατά βάση παραμονής στο δρόμο της λιτότητας άφησε ανοιχτό ο Ζαν-Μαρκ Αρόλ, υποψήφιος για την πρωθυπουργία. Είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν σίγουρα ελλείμματα, κρυμμένα στη σκιά. Θα αποκαλύψουμε την πραγματικότητα και θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μία ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και στις αναγκαίες προσπάθειες για τη μείωση του χρέους».

Στη Γερμανία ο Πέτερ Ατμάιερ, αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και στενός συνεργάτης της κυρίας Μέρκελ, προειδοποίησε ότι η νέα γαλλική κυβέρνηση έχει μικρά περιθώρια ελιγμών στη δημοσιονομική πολιτική.

Η πλειονότητα των γερμανών οικονομολόγων, πάντως, δεν συμμερίζεται τη «γραμμή» της άτεγκτης λιτότητας. Ο καθηγητής και μέλος της ομάδας των «σοφών», Πέτερ Μπόφινγκερ, ζήτησε χαλάρωση των προγραμμάτων αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζονται στα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης. Αξίωσε, επίσης, μεγαλύτερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και αξιοποίηση ευρω-ομολόγων.

Κινούμενος στο ίδιο «μήκος κύματος», αξίωσε αλλαγή γραμμής πλεύσης από την κυρία Μέρκελ και ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμιρ. Επεσήμανε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να εθελοτυφλεί μπροστά στα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων του ευρωπαϊκού Νότου και αξίωσε την κατοχύρωση κατώτατου μισθού.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα «νιώσει» η κυρία Μέρκελ όλην αυτήν την πίεση που ασκούν επιστήμονες και πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία, εάν ο κ. Ολάντ ταξιδεύσει στο Βερολίνο με ... κρασί πολύ «νερωμένο»...

armageddon-news.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ