2012-05-09 21:41:40
Φωτογραφία για Παραγράφονται οι ευθύνες του ΓΑΠ για το έλλειμμα!
Να πάρουν θέση τώρα όλοι οι υποψήφιοι

Στην… ιστορία θα μείνουν, όπως όλα δείχνουν, οι απειλές (κυρίως) του Πάνου Καμμένου, αλλά και η δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών για χειραγώγηση του ελλείμματος. Γιατί, για τα δύο πρόσωπα στα οποία αποδίδονται ευθύνες, δηλαδή στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η εκλογική διαδικασία, φέρνει τις τυχόν ευθύνες τους σε παραγραφή! Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μαζί με τα… υπόλοιπα, παραγράφεται οποιαδήποτε τυχόν ευθύνη του κ. Παπανδρέου, του κ. Παπακωνσταντίνου και οποιονδήποτε άλλων υπουργών για την οικονομική διακυβέρνηση του τόπου από το 2009. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Σύμφωνα με το itabloid.gr, που αναδεικνύει το θέμα, το πολιτικό προσωπικό της χώρας βρίσκεται μπροστά σε ένα γιγαντιαίο δίλημμα. Για να μην επέλθει η παραγραφή θα πρέπει να μην ακολουθηθεί το τυπικό, εάν φυσικά τα πράγματα πάνε όπως αναμένεται- προς το μη σχηματισμό κυβέρνησης και τις επαναληπτικές εκλογές. Γιατί, τύποις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να εκδώσει νέο προεδρικό διάταγμα, με το οποίο θα ακυρώνει το υπάρχον, που ορίζει ως ημερομηνία επαναλειτουργίας της Βουλής, τη 17η Μαϊου.


Εάν το κάνει αυτό, η Βουλή θα πρέπει να ανοίξει, να ορκιστούν οι βουλευτές και να διαλυθεί την επόμενη μέρα. Και, για να μπορέσει να το κάνει αυτό ο κ. Παπούλιας, θα πρέπει να λάβει την εξουσιοδότηση από το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να συγκληθεί γαι να το κάνει.

Εάν γίνει αυτό, έστω και για μια ημέρα, λογίζεται ως κοινοβουλευτική περίοδος και παραγράφονται οι τυχόν ευθύνες των παραπάνω.

Θυμίζουμε ότι η έρευνα για την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος, το 2009, “σκόνταψε” σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος και έκανε τη σχετική έρευνα, διαβίβασε τη δικογραφία στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που τη διαβίβασε με τη σειρά της στη Βουλή για ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μελών της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, πρώην μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, είχαν καταθέσει ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά. Καταγγελίες έχει κάνει μέσω υπομνήματός του και ο πρώην αντιπρόεδρος της Αρχής, Νίκος Λογοθέτης, ο οποίος διώκεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σε βαθμό κακουργήματος, μετά από μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργίου, ο οποίος παραμένει πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Την ίδια στάση κρατά και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος.

Η υπόθεση για την οποία διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τις 19 Σεπτεμβρίου, αφορά καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, της καθηγήτριας Οικονομετρίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά για τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009. Η κ. Γεωργαντά, καταγγέλλει ότι τον Νοέμβριο του 2010 η ΕΛΣΤΑΤ, δεχόμενη πιέσεις από την Eurostat, εμφάνισε το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% από 12- 13% που ήταν, με στόχο να ληφθούν επιπλέον δυσμενέστερα οικονομικά μέτρα.

Η κ. Γεωργαντά υποστηρίζει ότι η διόγκωση έγινε με την ταξινόμηση στη Γενική Κυβέρνηση των ΔΕΚΟ, χωρίς να έχουν προηγηθεί, όπως εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, στατιστικές μετρήσεις.

Στο διαβιβαστικό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Πεπόνης αναφέρει ότι “από το σύνολο του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες και έγγραφα) και ιδίως από μαρτυρικές καταθέσεις, προέκυψαν στοιχεία σχέσιν έχοντα με αξιόποινες πράξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και πρόσωπα κατέχοντα συγκεκριμένες θέσεις στην κυβέρνηση της Ελλάδας”.

Ο κ. Πεπόνης υποστηρίζει ότι σε πολλές από τις καταθέσεις που έλαβε “ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009 αφενός και ύπαρξη συναφώς και αφετέρου ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβέρνησης και των τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομικών”.

planet-greece: Για να τελειώνει, επιτέλους, το καλαμπουράκι με τους "μνημονιακούς" και τους "αντιμνημονιακούς" που κόπτονται για το καλό μας, να πάρουν θέση ΤΩΡΑ επί του θέματος και να αναφέρουν ξεκάθαρα στο προεκλογικό τους πρόγραμμα τι προτίθενται να κάνουν.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ