2015-11-13 09:57:09
Φωτογραφία για Κύπρος: Έθαψαν κρανίο «αγνοούμενου» δυο φορές σε Πάφο και Καρδίτσα... αλλά δεν ξέρουν σε ποιόν ανήκει
Μια μακάβρια αποκάλυψη κάνει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου Ένα κρανίο ανθρώπου που σκοτώθηκε το 1974 δόθηκε σε οικογένεια αστυνομικού στη Πάφο και το έθαψαν πιστεύοντας ότι πρόκειται για ότι είχε απομείνει από τον δικό τους άνθρωπο. Στη συνέχεια αντιλήφθηκαν ότι έγινε λάθος και ακολούθησε εκταφή. Το κρανίο δόθηκε σε οικογένεια αγνοούμενου από τη Καρδίτσα και θάφτηκε για δεύτερη φορά. Η τραγική αυτή διαπίστωση έγινε όταν κατά την ταυτοποίηση λειψάνων αντιστασιακών (κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974) που είχαν εκταφεί την περασμένη άνοιξη από το κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, βρέθηκε όχι μόνο το κεφάλι αλλά ολόκληρο το λείψανο του ανθρώπου στον οποίο υποτίθεται ότι ανήκε το κρανίο που θάφτηκε στη Πάφο.

Αξίζει να σημειωθεί πως περί το έτος 2000, Έλληνες αξιωματικοί ξέθαψαν λείψανα από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας και τα μετέφεραν στην Ελλάδα, όπου τα παρέδωσαν σε συγγενείς των αγνοουμένων/πεσόντων, με βάση κυρίως τα ονόματα τα οποία υπήρχαν πάνω στους σταυρούς ή πάνω στις ταφόπλακες, που, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, δεν ταυτίζονταν με το τι υπήρχε κάτω από τα ονόματα, δηλαδή στους τάφους.


Εκ των υστέρων διαπιστώνεται πως σε κάποιες περιπτώσεις, κάτω από το όνομα κάποιου θάφτηκε κάποιος άλλος και στη θέση άλλου ονόματος κάποιος άλλος με αποτέλεσμα να διασκορπιστούν στην Ελλάδα λείψανα αγνοουμένων που παραδόθηκαν σε λάθος συγγενείς οι οποίοι τελούσαν επί σειρά ετών μνημόσυνα στους δικούς τους νεκρούς, όπως πίστευαν. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ