2015-11-17 16:33:06
Φωτογραφία για “Πόλεμο” στους εργολάβους κηρύσσει η ΠΟΕΔΗΝ
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου

 - Virus.com.gr

Κλιμακώνει την πίεση προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την εκδίωξη των εργολαβικών συνεργείων από τα δημόσια νοσοκομεία, η ΠΟΕΔΗΝ.

Έχοντας θέσει επανειλημμένως το ζήτημα της λήψης μέτρων για την υλοποίηση του Ν. 4325/2015 (άρ. 9), η ισχύς του οποίου λήγει στις 31/12/15 χωρίς ανταπόκριση και διαπιστώνοντας ταυτόχρονα αλλαγή πολιτικής στάσης της Αριστοτέλους αναφορικά με τις εργολαβίες, η Ομοσπονδία προχωρά σε κινητοποιήσεις. Το διήμερο 26-27/11καλεί σε τοπικές δράσεις και την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι μπροστά από το κτίριο του υπ. Υγείας, με αιτήματα: α) την άμεση προώθηση τροπολογίας παράτασης του Ν. 4325/2014 άρθρο 49 για δικαίωμα σύναψης των Φορέων του Δημοσίου, ατομικών συμβάσεων εργασίας μετά την 1/1/2016 και χωρίς ημερομηνία λήξεως, καιβ) την επέκταση του νόμου αυτού σε όλες τις υπηρεσίες που κατέληξαν στους εργολάβους.


Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως η νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι νοσοκομειακές διοικήσεις δύνανται να συνάψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με το προσωπικό που απασχολούν οι εργολάβοι, με τη λήξη της σύμβασής τους, έχει εφαρμοστεί μόνο στο Δρομοκαίτειο. Πλέον, στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα οι εργαζόμενοι αμείβονται με το μισθό των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, συνυπολογίζοντας τριετίες, τυχόν επιδόματα, αργίες κλπ. «Το ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ λάμπει από καθαριότητα, αφού η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις, είναι απείρως καλύτερη. Ταυτόχρονα μειώθηκε το κόστος καθαριότητας για τους δύο μήνες που συνήφθησαν οι ατομικές συμβάσεις (Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2015) κατά 30%» τονίζει σχετικά.

Η Ομοσπονδία εκτιμά πως η απουσία πολιτικής παρέμβασης για την εφαρμογή του νόμου, δεν είναι τυχαία. Όπως αναφέρει, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας, ειπώθηκε ότι σχεδιάζεται να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής με bonus στις διαγωνιστικές διαδικασίες συμβάσεων έργου καθαριότητας των νοσοκομείων, σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του Ν. 4019/2011 (ΦΕΚ 216Α/30-9-2011). Τι σημαίνει αυτό;

Όπως εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ, «Κοιν. Σ. Επ. δεν μπορούν να συστήσουν οι σημερινοί πολύπαθοι εργαζόμενοι των συνεργείων, αφού δεν διαθέτουν το κεφάλαιο να συμμετάσχουν με συνεταιριστική μερίδα. Πίσω από τις Κοιν. Σ. Επ. θα κρύβονται οι μεγαλοεργολάβοι. Εξάλλου και σήμερα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς των Νοσοκομείων οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Μάλιστα λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς και όταν τους ανατίθονται οι εργασίες, εμφανίζονται από την πίσω πόρτα οι μεγαλοεργολάβοι της υγείας» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία στους Δήμους με Κοιν. Σ. Επ., που πίσω τους πάντα κρύβονται μεγαλοεργολάβοι. Αναλαμβάνουν δραστηριότητές και αμείβουν τους εργαζομένους με μισθούς πείνας, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα» καταλήγει.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ