2012-05-10 12:45:13
Φωτογραφία για ''NEIN'' ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα και να μετριάσει την πολιτική της όσον αφορά στα μέτρα λιτότητας, έστειλε την Πέμπτη από το βήμα του γερμανικού Κοινοβουλίου η Άνγκελα Μέρκελ. 

Η ομιλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, στην οποία δεν υπήρξε καμία αναφορά στην Ελλάδα, εκλαμβάνεται ως σαφής προειδοποίηση σε Αθήνα και Παρίσι, αλλά και ως κατηγορηματική άρνηση να εισακούσει όσους της ζητούν να επανεξετάσει τη στάση της όσον αφορά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Η καγκελάριος εξέθεσε τις θέσεις της εν όψει της συνόδου της Ομάδας των 8 στις ΗΠΑ στις 18 και 19 Μαΐου, τονίζοντας ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα έχει σημαντική θέση στις συνομιλίες, κατά τις οποίες θα συζητηθούν τα «επόμενα μέτρα» δημοσιονομικής ανάταξης, καθώς και «τα μέτρα ανάπτυξης» που συζητούνται σήμερα στην Ευρώπη.

Η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι ο μόνος δρόμος για να ανακάμψει η Ευρώπη περνά μέσα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα σκληρά μέτρα, ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού.


Επέμεινε, δε, ότι ο συνδυασμός της μείωσης του χρέους και της ανάπτυξης ήταν «οι δύο πυλώνες» της στρατηγικής που απαιτείτο για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

«Η ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική και αναγκαία. Η ανάπτυξη μέσω δανεισμού θα μας οδηγήσει πίσω, στην αρχή της κρίσης. Δεν το θέλουμε, δεν θα το κάνουμε» είπε, καταχειροκροτούμενη από Γερμανούς βουλευτές.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η μείωση του χρέους και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι δύο θέματα αλληλένδετα.

Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θεωρεί σημαντικό ο κάθε ένας να αποδεχθεί την ιδέα ότι «η έξοδος από την κρίση θα είναι μία μακρά διαδικασία» και πως είναι αναγκαία η αντιμετώπιση ουσιαστικών προβλημάτων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως «μία καταστροφική υπερχρέωση» και «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας».

Η επίλυση των προβλημάτων αυτών «δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη» σημείωσε.

ΑΠΕ/ΔΟΛ/Associated Press
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ