2012-05-10 16:46:02
Φωτογραφία για Αντιμετώπιση επιπτώσεων από επιδρομή ακρίδων
Επείγουσα σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την αντιμετώπιση επιδρομή ακριδών.

Επείγουσα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα (10/5) στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για τη λήψη μέτρων μετά από την επιδρομή ακριδών σε αγροτικές περιοχές της Π.Ε. Πέλλας. Στη σύσκεψη την οποία συντόνισε ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συμμετείχαν ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, γεωπόνοι της υπηρεσίας και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και των δυνητικών επιπτώσεων σε καλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας όλες οι περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, κηρύχτηκαν ως ακριδόπληκτες. Επίσης, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση η οποία αφορά τους γεωπόνους κι αγρότες της Π.Ε. Πέλλας:

Παρακαλούνται όλοι οι τοπικοί γεωπόνοι και οι παραγωγοί, αμέσως μετά τον εντοπισμό νεαρών εντόμων (κηλίδες με νεαρές ακρίδες), να προβαίνουν στα προτεινόμενα μέτρα ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, πριν αυτές ενηλικιωθούν και αρχίζουν να πετούν, να καταστρέφουν τις καλλιέργειες και να γεννούν αυγά.


Ενδεδειγμένα μέτρα:

1. Οι Γεωργοί μπορούν να προστατέψουν τις καλλιέργειες τους, εφόσον εντοπίσουν νεαρές ή ενήλικες ακρίδες, με εφαρμογή εντομοκτόνου σε όλο το κτήμα και στο έδαφος, συμβάλλοντας σημαντικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος.

2. Ο αρμόδιος Δήμος σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας θα λάβει μέριμνα για την καταπολέμηση των ακρίδων στις κοινόχρηστες-χέρσες περιοχές, η οποία θα πρέπει να διενεργηθεί με ειδικά συνεργεία. Αμέσως μόλις εντοπίζονται ακριδοκηλίδες, πρέπει να ειδοποιείται το αρμόδιο Τμήμα του οικείου Δήμου ώστε να λαμβάνονται άμεσα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα καταπολέμησης και να μην εξαπλώνονται οι πληθυσμοί των ακρίδων σε μεγάλες εκτάσεις.

3. Οι ψεκασμοί να γίνονται στις κηλίδες των ακρίδων και γύρω από αυτές όταν τα άτομα των ακρίδων είναι μικρά. Οι ψεκασμοί γίνονται τις πολύ πρωινές ώρες (05:00 -06:00 πμ) που οι ακρίδες έχουν μικρή κινητικότητα και δεν πετούν μέλισσες. Προσοχή εάν υπάρχουν κυψέλες μελισσοσμηνών. Εάν υπάρχουν θα πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως από τους τόπους ψεκασμού. Προσοχή θα πρέπει να δίδεται από τους παραγωγούς και τους τοπικούς γεωπόνους για να εφαρμόζονται κατάλληλα για την καταπολέμηση ακρίδων -εγκεκριμένα στην αντίστοιχη καλλιέργεια.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα της περιφερειακής ενότητας Πέλλας:

1. Τμήμα ποιοτικού και φυτουγειονομικού Ελέγχου (Κος Γαϊτάνης Γ., 23810 89324)

2. Τμήμα ποιοτικού και φυτουγειονομικού ελέγχου Γιαννιτσών (Γεωργίου Π, Τσιμενίδης Δ., 23820 84412, 84413)

3. Τμήμα Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής Έδεσσας (Μαρνασίδης Σ, Τότλης Χ., 23813 51385, 512294)

Για θέματα που αφορούν μελισσοσμήνη: Καλαϊτζίδου Αικ., 23813 51212, 6971 530312
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ