2012-05-10 17:02:41
Φωτογραφία για Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού τύπου η Ελλάδα
Εκτενή δημοσιεύματα για τις γερμανικές προειδοποιήσεις προς τη χώρα μας περί τήρησης των συμφωνηθέντων, αλλά και τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φιλοξενεί ο ευρωπαϊκός Τύπος.

Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ που τιτλοφορείται «Το Βερολίνο απειλεί την Αθήνα με τερματισμό της βοήθειας» φιλοξενεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζονται οι προειδοποιήσεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε για τήρηση των συμφωνιών και τονίζεται ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας «επιδιώκει τη σύγκρουση με την ΕΕ».

«Κάποτε εξαντλείται και η καλή θέληση. Αυτό που εκπέμπει ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς εξοργίζει ακόμη και εκείνους τους ευρωπαίους πολιτικούς που για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους ήθελαν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Νομισματική Ένωση. Αλλά το θράσος, με το οποίο ο κύριος Τσίπρας κήρυξε τον τερματισμό της πολιτικής λιτότητας, συνιστά ράπισμα και καθιστά άνευ αντικειμένου τις συμφωνίες για τη συνέχιση της βοήθειας», αναφέρει η εφημερίδα. «Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν είναι δώρο, αλλά θα πρέπει κανείς να την αξίζει. Αλλιώς θα καταρρεύσουν τα πάντα», προσθέτει.


«Μέχρι τώρα η έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ, αναγκαστική ή εθελούσια, ήταν για την ΕΚΤ θέμα ταμπού. Η πολιτική αβεβαιότητα στην Αθήνα φαίνεται ότι οδήγησε την ΕΚΤ σε επανεξέταση της κατάστασης, παρατηρεί από την πλευρά της η Neue Zürcher Zeitung.

H εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι η «ανεξέλεγκτη χρεοκοπία που θα προκύψει και θα έχει ως πιθανή συνέπεια την έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ θα είχε απρόβλεπτες αρνητικές επιπτώσεις και για άλλες υπερχρεωμένες χώρες αλλά και για την ευρωζώνη».

H γαλλική Le Figaro παρατηρεί ότι ανεξαρτήτως του αν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης, οι Έλληνες θα πρέπει να υλοποιήσουν το πρόγραμμα περικοπών. Παραδέχεται πάντως ότι «ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα σήμαινε μόνο την καταστροφή της χώρας, αλλά θα δημιουργούσε μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση για όλη την ΕΕ.

«Ριψοκίνδυνο εγχείρημα» χαρακτηρίζει η βελγική De Morgen την επιδιωκόμενη από την ριζοσπαστική Αριστερά καταγγελία του προγράμματος λιτότητας. «Αυτό θα σήμαινε πρακτικά την έξοδο από το ευρώ, η οποία θα συνοδευόταν από μια μακρά περίοδο αστάθειας στην Ευρώπη. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό, αλλά είναι πραγματικός ο κίνδυνος με αυτά τα συνθήματα ο ΣΥΡΙΖΑ να καταστεί στις επόμενες εκλογές η ισχυρότερη πολιτική δύναμη της Ελλάδας. Τότε πραγματικά θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε», εκτιμά η εφημερίδα.

Για τον λόγο αυτό, τονίζεται στη συνέχεια του δημοσιεύματος, οι διεθνείς θεσμοί θα πρέπει να αποφύγουν την επανάληψη των παλαιοτέρων λαθών. «Αναπτύσσεται μια νέα συναίνεση που θέλει την μονόπλευρη λιτότητα να ακυρώνει οποιαδήποτε ελπίδα για οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα με την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική επενδύσεων», σημειώνει το δημοσίευμα.

Πηγή: Deutsche Welle
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ