2012-05-10 17:09:03
Φωτογραφία για ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Τα μέτρα λιτότητας απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα
Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται από την πορτογαλική κυβέρνηση απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και επηρεάζουν με "δυσανάλογο" τρόπο τους νέους, τους ηλικιωμένους και τους Ρομά, εκτιμά ο επίτροπος της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Πορτογαλία.

"Η δημοσιονομική λιτότητα (...) έχει επηρεάσει με δυσανάλογο τρόπο τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων ομάδων, ιδιαίτερα τους νέους, τους ηλικιωμένους και τους Ρομά", συμπεραίνει ο Νιλς Μούιζνιεκς σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα στο τέλος μιας τριήμερης επίσκεψής του στην Πορτογαλία.

"Είναι σημαντικό να περιληφθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στις οικονομικές στρατηγικές και κυρίως μέσα στο πλαίσιο της λιτότητας να μην λησμονούμε τους πιο ευάλωτους", διευκρίνισε ο επίτροπος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Πρέπει να αλλάζει η πολιτική όταν βλέπουμε πως τα αποτελέσματα στις πιο ευάλωτες ομάδες είναι δυσανάλογα", πρόσθεσε.


"Η παραμέληση" των ηλικιωμένων και των παιδιών υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί, προειδοποίησε ο Μούιζνιεκς υπογραμμίζοντας πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει, "αυξανόμενος αριθμός παιδιών στην Πορτογαλία εγκαταλείπουν το σχολείο για να βρουν δουλειά και να βοηθήσουν την οικογένειά τους".

"Ενθάρρυνα την κυβέρνηση να πάρει μέτρα (...) ώστε να αποφευχθεί μια επανεμφάνιση της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας", τόνισε.

Ο επίτροπος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την επίδραση της λιτότητας επί των περίπου 40.000 ως 60.000 Ρομά που ζουν στην Πορτογαλία και "συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαχωρισμού και διακρίσεων".

"Είναι σημαντικό, όχι μόνο να βοηθηθούν οι Ρομά, αλλά και να καταπολεμηθούν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα μεταξύ του πληθυσμού", υπογράμμισε.

Ο Μούιζνιεκς εξέφρασε γενικά τη λύπη του για "την έλλειψη πληροφοριών για τις επιπτώσεις της λιτότητας" και την επιθυμία του για "πιο εντατικές διαβουλεύσεις των αρχών με την κοινωνία των πολιτών".

Ο ίδιος χαιρέτισε πάντως τις προσπάθειες της κυβέρνησης και εξέφρασε ικανοποίηση ιδιαίτερα για την εφαρμογή ήδη από πέρυσι ενός προγράμματος "κοινωνικής έκτακτης ανάγκης" για την πρόληψη των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση.
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ