2012-05-11 01:51:02
Φωτογραφία για «Μπουρλότο» ΕΛΣΤΑΤ στις επαναληπτικές εκλογές
Στον αέρα βρίσκεται η επανάληψη των εκλογών στην περίπτωση που δε σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ δε φαίνεται να μπορεί να ολοκληρώσει εντός των προθεσμιών που προβλέπει ο νόμος την Απογραφή 2011. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 54, του Συντάγματος, προβλέπεται ότι οι εκλογές, στην περίπτωση που διεξαχθούν μετά από ένα έτος από την απογραφή, θα πρέπει να διενεργηθούν με βάση τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από αυτήν. Το θέμα έχει να κάνει κυρίως με τις βουλευτικές έδρες, οι οποίες θα διαμορφωθούν και πάλι βάσει στοιχείων που είχαν ληφθεί πριν από 11 χρόνια.

Έτσι μέχρι τις 24 Μαΐου του 2012 θα πρέπει να έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής (έγινε 24 Μαΐου του 2011), ώστε να ληφθούν υπόψη για την κατανομή των βουλευτικών εδρών.

Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη που έδωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης παραδέχτηκε ότι «τα στοιχεία της απογραφής του 2011 δεν υπάρχουν ακόμα» και πως έχει γι αυτό ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός με τον οποίο από κοινού αναζητούν λύση.


Αξίζει να σημειωθεί ότι αν έως την ημέρα δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος για τις νέες εκλογές δεν έχουν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ τα στοιχεία της απογραφής τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ακυρότητας των εκλογών, καθώς θα έχει παραβιαστεί το άρθρο 54 του Συντάγματος.

Τι λέει το άρθρο 54, παρ. 2

«Ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα, με βάση τον νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της».

Ανανέωση εκλογικών καταλόγων

Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν με την ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και συνεχίζονται και με τους νέους εκλογικούς καταλόγους που θα προκύψουν από την τελευταία αναθεώρησή τους. Ηδη, το υπουργείο Εσωτερικών με επείγουσα εγκύκλιό του, όπως έχει ήδη γράψει η aftodioikisi.gr, ζητεί από τις υπηρεσίες να επισπεύσουν τη σχετικές διαδικασίες, έτσι ώστε να προλάβουν τις ημερομηνίες που προβλέπονται από την εκλογική νομοθεσία. Συγκεκριμένα καλεί τους Δήμους έως και τις 18 Μαίου αντί την 25η που προβλεπόταν αρχικά να έχουν στείλει τις αλλαγές που έχουν γίνει στα δημοτολόγια έως την 30η Απριλίου ώστε να διορθωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι.

aftodioikisi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ