2015-12-27 11:34:12
Φωτογραφία για Βούτυρο VS Μαργαρίνη: Οι απόψεις διίστανται ...
Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν είναι πιο υγιεινό το βούτυρο ή η μαργαρίνη και εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει δοθεί ικανοποιητική απάντηση από τους ειδικούς. Σε ποιο συμπέρασμα όμως καταλήγουν τελικά;

Η μαργαρίνη βρίσκεται στην πρώτη επιλογή των προτιμήσεων, όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς. Και αυτό γιατί παρασκευάζεται από φυτικά έλαια, και περιέχει ακόρεστα «καλά» λίπη - πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη. Αυτοί οι τύποι των λιπών βοηθούν στη μείωση της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) ή «κακής» χοληστερόλης. Το βούτυρο, από την άλλη πλευρά, είναι κατασκευασμένο από ζωικό λίπος με αποτέλεσμα να περιέχει περισσότερο κορεσμένο λίπος.

Ωστόσο, κάποια είδη μαργαρίνης περιέχουν τρανς λιπαρά. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο συμπαγής είναι η μαργαρίνη, τόσο περισσότερο trans λίπος περιέχει.

Τα τρανς λιπαρά, όπως τα κορεσμένα λιπαρά, αυξάνoυν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Επιπλέον, τα τρανς λιπαρά μειώνουν την λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) ή τα «καλά» επίπεδα χοληστερόλης. Έτσι, επιλέξτε μαλακή ή υγρή μαργαρίνη.


Αναζητήστε στα ράφια του σούπερ μαργαρίνη χωρίς trans λιπαρά με τη μικρότερη ποσότητα κορεσμένου λίπους. Κατά τη σύγκριση των συστατικών, ελέγξτε τα γραμμάρια κορεσμένου λίπους και των trans λιπαρών. Περιορίστε την ποσότητα που χρησιμοποιείτε για να περιορίσετε τις θερμίδες.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περίπου 2 γραμμαρίων την ημέρα μαργαρίνης μειώνουν την LDL χοληστερόλη κατά 10%. Αν πάντως λατρεύετε τη γεύση του βουτύρου, δεν είναι ανάγκη να το εγκαταλείψετε εντελώς, αλλά μπορείτε να το καταναλώνετε με μέτρο και να προτιμάτε το ελαφρύ βούτυρο.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ