2012-05-11 06:16:03
Φωτογραφία για Απλό τεστ ζωγραφικής «προβλέπει» το βαρύ εγκεφαλικό
Ένα απλό τεστ ζωγραφικής μπορεί να αποκαλύψει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι  μεγάλης ηλικίας άντρες να πεθάνουν έπειτα από το πρώτο εγκεφαλικό, αναφέρει η επιθεώρηση «BMJOpen».

Το τεστ πρέπει να γίνει εν όσω είναι υγιείς και συνίσταται στην χάραξη γραμμών με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα ανάμεσα σε αριθμούς με αύξουσα σειρά.

Από τους 1.000 άντρες ηλικίας 67 έως 75 ετών που συμμετείχαν στη σχετική μελέτη, όσοι ένωσαν τους αριθμούς με τον βραδύτερο ρυθμό, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με όσους είχαν σχεδιάσει με την μέγιστη ταχύτητα.

Στη διάρκεια των 14 ετών που παρακολουθούσαν οι ερευνητές τους εθελοντές τους, οι 155 έπαθαν εγκεφαλικό, με τους 22 να πεθαίνουν μέσα σε ένα μήνα έπειτα από αυτό και περισσότερους από τους μισούς να πεθαίνουν μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι επιδόσεις στο τεστ υποδηλώνουν κρυφές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, οι οποίες ακόμα δεν έχουν προκαλέσει εμφανή συμπτώματα.


Αν και η μελέτη θεωρείται σχετικά μικρή και τα ευρήματά της πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορεί να έχει αξία στην καθημερινή κλινική πρακτική.

«Επειδή το τεστ είναι απλό, φθηνό και εύκολα προσβάσιμο για κλινική χρήση, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο - σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές μεθόδους εκτίμησης του εγκεφαλικού κινδύνου, όπως η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης – για τον εντοπισμό όσων κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρό εγκεφαλικό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μπερνίς Γουϊμπερκ, από το Πανεπιστήμιο Uppsala στη Σουηδία.

«Έτσι, θα τους δοθεί η δυνατότητα να λάβουν άμεσα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως η διακοπή του καπνίσματος».
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ