2016-01-02 00:03:08
Φωτογραφία για Διπλό χτύπημα στις ιδιωτικές κλινικές
Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν στελέχη της αγοράς των ιδιωτικών κλινικών την επόμενη ημέρα για τον κλάδο. Μετά την απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα νοσήλια κατά δέκα μονάδες, δηλαδή από το 13% στο 23%, παράγοντες του χώρου σημειώνουν στο Capital.gr πως στα νοσήλια θα περιλαμβάνονται και τα σκευάσματα υψηλού κόστους που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η αύξηση αυτή στα νοσήλια, όπως επισημαίνουν, θα οδηγήσει σε υψηλότερα τιμολόγια και άρα σε μεγαλύτερες απαιτήσεις εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου πως ο υπολογισμός του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών κάθε φορά που καταγράφεται υπέρβαση στις δαπάνες γίνεται επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την πορεία, και κυρίως την επιβίωση των κλινικών μέσα στην επόμενη χρονιά, καθώς από τη μία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ έχουν λάβει πια τη μορφή χιονοστιβάδας, από την άλλη εξαντλείται η ρευστότητα των επιχειρήσεων εξαιτίας των επιστροφών προς τον Οργανισμό
. Είναι ενδεικτικό πως μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2015, το ύψος του claw back που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ιδιωτικές κλινικές είναι 39,31 εκατ. ευρώ, όταν τους πρώτους έξι μήνες του 2014 το ποσό αυτό έφτανε τα 36,56 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, ο σφιχτός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ την επόμενη τριετία για τις ιδιωτικές κλινικές στα 235 εκατ. ευρώ δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στις επιχειρήσεις, δεδομένου πως μόνο από την αύξηση του ΦΠΑ στα νοσήλια το επιπλέον κόστος για τον Οργανισμό υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Ήδη οι δαπάνες για τις ιδιωτικές κλινικές έχουν ξεφύγει για ακόμη μια χρονιά. Υπολογίζεται πως οι υποβολές για τα νοσήλια θα φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού κονδυλίου του ΕΟΠΥΥ των 235 εκατ. ευρώ. Την υπέρβαση θα κληθούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις, που σημαίνει πως πρακτικά δεν πληρώνονται για τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους τουλάχιστον. 

Οριακή είναι όμως η κατάσταση και για τις μικρότερες επιχειρήσεις, αφού φορείς του χώρου εκτιμούν πως το 80% των ιδιωτικών κλινικών που λειτουργούν σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και λειτουργίας, προειδοποιώντας μάλιστα για νέα λουκέτα στο προσεχές διάστημα. Το σύνολο μάλιστα των ληξιπρόθεσμων και νέων χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
4,9 εκατ. ευρώ σε μονάδες ΠΕΔΥ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
4,9 εκατ. ευρώ σε μονάδες ΠΕΔΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ