2012-05-11 12:18:16
Φωτογραφία για Να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή; Δεν προβλέπεται»
Δύο έγκριτοι νομικοί απαντούν στο ερώτημα »Να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή; » με παρεμβάσεις τους στα ΝΕΑ:

- Η κ. Πηνελόπη Φουντεδάκη , συνταγματολόγος, με τίτλο »Ο νομοθέτης δεν προβλέπει τέτοια δυνατότητα», γράφει:

Η Γερμανία είναι το μοναδικό κράτος στην ΕΕ που το Σύνταγμά του προβλέπει την απαγόρευση πολιτικού κόμματος. Βάσει αυτών των προβλέψεων, απαγόρευσε το ναζιστικό αλλά και το κομμουνιστικό κόμμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Ελλάδα, όπως και στο σύνολο σχεδόν του δυτικού κόσμου αυτή η αντίληψη δεν έχει υιοθετηθεί. Το άρθρο 29 του Συντάγματος προβλέπει ότι «έλληνες πoλίτες πoυ έχoυν τo εκλoγικό δικαίωμα μπoρoύν ελεύθερα να ιδρύoυν και να συμμετέχoυν σε πoλιτικά κόμματα, πoυ η oργάνωση και η δράση τoυς oφείλουν να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτoυργία τoυ δημoκρατικoύ πoλιτεύματoς». Είναι διαφορετικό το ζήτημα παραβίασης διατάξεων που απαγορεύουν τον ρατσιστικό λόγο, σε επίπεδο προσώπων, ή η λειτουργία σωματείου με σκοπούς αντίθετους προς τη δημοκρατική τάξη. Συνεπώς, ο νομοθέτης δεν προβλέπει καμία δυνατότητα απαγόρευσης ενός ναζιστικού κόμματος, όπως η Χρυσή Αυγή.


-Ο κ. Παναγιώτης Μαντζούφας , συνταγματολόγος, με τίτλο »Δημοκρατία, το πολίτευμα της ευθύνης», γράφει:

Απ’ τη στιγμή που η Χρυσή Αυγή απέκτησε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ακόμα και ως αποτέλεσμα μιας αντιδραστικής ψήφου διαμαρτυρίας, οφείλει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά κανονικού κόμματος που σέβεται τον κοινοβουλευτισμό και τα συνταγματικά δικαιώματα.

Ωστόσο, η στρατοκρατική οργάνωσή της όσο και η βίαιη και συχνά ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά των στελεχών της δεν προοιωνίζονται φιλικές σχέσεις με τη δημοκρατία.

Παρ’ όλα αυτά, η μεταπολιτευματική δημοκρατία μας δεν δικαιολογεί απαγόρευση ενός κόμματος για λόγους ιδεολογικής αντίθεσης προς τις θεμελιώδεις αρχές της. Δυστυχώς, η δημοκρατία είναι εύθραυστη διότι δίνει βήμα ακόμα και σ’ αυτούς που την υπονομεύουν. Είναι όμως και το πολίτευμα της ευθύνης, καθώς αναθέτει στους πολίτες το βάρος να αντισταθούν και να απαξιώσουν τη βία και τη ρατσιστική μισαλλοδοξία των αρνητών της.
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ