2012-05-11 12:19:25
Φωτογραφία για The Economist: Απροετοίμαστη η Ευρώπη για μια έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ
Η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη για μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εκτιμά ο Economist, υποστηρίζοντας οτι η σκέψη και μόνο μιας «χαοτικής» εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη θα πρέπει να τρομοκρατεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ο αρθρογράφος του βρετανικού περιοδικού επισημαίνει το πολιτικό έλλειμμα που χαρακτηρίζει σήμερα την Ευρώπη, καθώς οι πολιτικοί αρκούνται σε αυταπάτες, βομβαρδίζοντας τους πολίτες με «μισές αλήθειες» για εύκολη έξοδο της Ευρώπης από την κρίση.

Η μισή αλήθεια για την Αθήνα είναι ότι οι προκατειλημμένοι Βορειοευρωπαίοι δεν αναγνωρίζουν τις θυσίες των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν πράγματι υποφέρει σε μεγάλο βαθμό από τη συρρίκνωση της οικονομίας τους. «Οποιαδήποτε και αν είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η ιδέα ότι θα μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της είναι η μεγαλύτερη φαντασίωση όλων», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον Economist, τα οφέλη της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν πολλά για την ίδια, καθώς το χρέος θα απομειωνόταν, η ανταγωνιστικότητα θα αποκαθίστατο και οι πολιτικοί θα αναγκάζονταν να αναλάβουν τις ευθύνες τους
. Βέβαια, παραμονεύει ο κίνδυνος να επικρατήσει χάρος και οι καταθέτες να χάσουν τα χρήματά τους. Όσον αφορά στους εταίρους, η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ κρίνεται προτιμότερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συνεπάγεται κάποιο κόστος.

Εάν η Ελλάδα απορρίψει το δεύτερο μνημόνιο ή αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος, η έξοδός της από το ευρώ είναι αναπόφευκτη. «Αυτό σημαίνει ότι η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ δεν έχουν παραπάνω από έναν μήνα για να προετοιμαστούν. Έχουν πολλά να κάνουν», καταλήγει ο Economist.
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ