2012-05-11 15:00:07
Φωτογραφία για Ανεξέλεγκτη Νοθεία!
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, Γρηγόρης Πεπόνης για να ερευνηθεί η καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, σύμφωνα με την οποία στο Γενικό Χημείο του Κράτους και συγκεκριμένα στην 4η Δ/νση Πειραιά, όπου πηγαίνουν για αναλύσεις δείγματα καυσίμων κάποιοι λαθρέμποροι καυσίμων παρεμβαίνουν με στόχο είτε να αλλοιώνονται τα δείγματα είτε να καθυστερούν τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Ο εισαγγελέας με έγγραφο του προς τους αρμοδίους του Γενικού Χημείου ζητά να του γνωστοποιήσουν ποια είναι τα δείγματα καυσίμων που εκκρεμούν για ανάλυση και να προσδιορίσουν τον ακριβή χρόνο παραλαβής τους. Ζητά επίσης να ενημερωθεί για όλα τα μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου η όλη διαδικασία να διασφαλίζεται έναντι ενδεχόμενων λαθροχειριών στα επίμαχα δείγματα.

Στην εισαγγελική εντολή για την διερεύνηση της υπόθεσης επισυνάπτεται δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», της 5ης Απριλίου με τίτλο «παράθυρο στο λαθρεμπόριο πετρελαίου», στο οποίο αναφέρεται ότι οι καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων για τα δείγματα καυσίμων φθάνουν ως και τους έξι μήνες.


«Παράθυρο στο λαθρεμπόριο πετρελαίου»

Ανοικτή την πόρτα στο λαθρεμπόριο αφήνει, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο 80% του αντίστοιχου φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης. Την ίδια στιγμή, απροστάτευτος παραμένει ο καταναλωτής καθώς όπως αποκαλύφθηκε στην εκδήλωση που παρουσιάστηκε η συγκεκριμένη μελέτη, σε κάθε λίτρο που αγοράζει – από πειραγμένη αντλία – υφίσταται κλοπή 6-12 λεπτά.

Το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι αν το υπουργείο Οικονομικών τελικά προχωρήσει σε μερική εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με του κίνησης, θα συνεχιστεί το λαθρεμπόριο και μάλιστα σε μεγαλύτερη κλίμακα, καθώς τα κυκλώματα, για να έχουν τα ίδια παράνομα κέρδη, θα διακινήσουν μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίου πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής των ΕΛΠΕ Ι. Κωστόπουλο, «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι στο λαθραίο κύκλωμα θα μπουν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες ναυτιλιακού πετρελαίου, το οποίο είναι εντελώς αφορολόγητο».

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 04/04/2012, συμμετείχαν εκπρόσωποι τόσο του συνδέσμου εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, όσο και των διυλιστηρίων, περιγράφηκε με μελανά χρώματα η κατάσταση στην αγορά καυσίμων. Ετσι, εκτός από τα στοιχεία για την κλοπή στην αντλία από επιτήδειους, αποκαλύπτεται ότι το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει μόνο… 8 ειδικά οχήματα για έλεγχους νοθείας πανελλαδικά (διέθεσε άλλα 12 στο ΣΔΟΕ), εκ των οποίων κινούνται καθημερινά μόνο τα 4 εξαιτίας έλλειψης καυσίμων!

Το χειρότερο όμως είναι ότι επειδή τα οχήματα αυτά δεν είναι πιστοποιημένα, ώστε τα αποτελέσματά τους να μπορούν να γίνουν αποδεκτά από κάθε είδους διωκτική αρχή, εν προκειμένω από τις νομαρχίες και τα δικαστήρια ώστε να επιβληθούν ποινές στους ενόχους, τα δείγματα αποστέλλονται για επανέλεγχο στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου οι καθυστερήσεις ξεπερνούν το… 6μηνο! Τα λόγια είναι του ίδιου του διευθυντή των κινητών Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) του υπουργείου Ανάπτυξης Μ. Αρτόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο «στην πράξη η σφράγιση των πρατηρίων αυτών είναι αδύνατη, γιατί μέχρι να έρθει από το Χημείο το δείγμα, το πρατήριο έχει προλάβει να αλλάξει επωνυμία!».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ Ι. Κωστόπουλος, λέγοντας ότι «σήμερα αν βρεθεί από τα ΚΕΔΑΚ ένα μη κανονικό δείγμα, θα περάσει ένα διάστημα 6-7 μηνών στο Χημείο, στο μεταξύ ο μηχανικός του πρατηριούχου θα έχει φροντίσει να τα βρει με τον υπεύθυνο, θα κλείσει το πρατήριο για 6 μήνες, και μετά θα εκδοθεί πάλι άδεια στο όνομα της γυναίκας του πρατηριούχου». Εχει πάντως ενδιαφέρον το γεγονός ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής των ΚΕΔΑΚ, από τους ελέγχους που έγιναν πέρυσι (4.638 στο ντίζελ και 10.000 στη βενζίνη), παρ’ ότι αυξήθηκαν κατά 25% έναντι του 2010, εντούτοις βρέθηκαν μόνο… 43 μη κανονικά δείγματα.

Πλήρης εξίσωση. Σύμφωνα πάντως με τη μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσίασε ο καθηγητής Ν. Καραβίτης, η καλύτερη λύση είναι η πλήρης εξίσωση του ειδικού φόρου στα δύο καύσιμα, στα επίπεδα των 330 ευρώ/ χιλιόλιτρο, και η διάθεση στην κατανάλωση ενός και μόνο τύπου καυσίμου για όλες τις χρήσεις «όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», κατά τον κ. Κωστόπουλο.

Αντίθετα με το ΙΟΒΕ και την αγορά καυσίμων, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει την αύξηση του ειδικού φόρου στο θέρμανσης στα 330 ευρώ, με παράλληλη διατήρηση του φόρου στο κίνησης στα 412 ευρώ. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το κίνητρο παραμένει. Διότι σήμερα ο λαθρέμπορος, πουλώντας ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που έχει ΕΦΚ 60 ευρώ/χιλιόλιτρο ως κίνησης (με ΕΦΚ 412 ευρώ/χιλιόλιτρο), βάζει στην τσέπη τη διαφορά των 350 ευρώ. Με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών θα βάζει λιγότερα χρήματα στην τσέπη, μόνο 82 ευρώ (412-330), άρα το λαθρεμπόριο θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η πρότασή του θα απέφερε στο Δημόσιο επιπλέον έσοδα 508 εκατ. ευρώ, έναντι 821 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που εφαρμοστεί η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών. Με τη διαφορά, ότι τα τελευταία, θα είναι στην πράξη πολύ λιγότερα, λόγω της συνέχισης και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση του λαθρεμπορίου.

Επίδομα θέρμανσης. Η πρόταση του ΙΟΒΕ συνδυάζεται με επίδομα θέρμανσης που θα πρέπει να χορηγηθεί με γεωγραφικά, οικογενειακά και εισοδηματικά κριτήρια (σε όσους βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο) και ανάλογα με το σενάριο που θα υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών, υπολογίζεται από 34 έως 211 εκατ. ευρώ για το 2012, και σε 190 – 263 εκατ. ευρώ για το 2013. Για πρόβλεψη παροχής επιδόματος θέρμανσης κάνει πάντως λόγο σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σημειώνει ότι «προβλέπεται να εισαχθεί μηχανισμός αποζημίωσης ευαίσθητων ομάδων, για τον οποίο υπάρχουν περιθώρια στον προϋπολογισμό».

«Το 20% του διακινούμενου πετρελαίου θέρμανσης είναι νοθευμένο με θέρμανσης ή ναυτιλιακό, το 1%-2% των βενζινών με συστατικά που δεν φορολογούνται ή είναι προϊόν εικονικών εξαγωγών», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Ι. Ψυχογιός. Σωρευτικά, η απώλεια εσόδων του Δημοσίου από το λαθρεμπόριο υπολογίζεται ετησίως σε 300 – 500 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ Ι. Κωστόπουλος καταλόγισε έλλειψη πολιτικής βούλησης για πάταξη του λαθρεμπορίου «γιατί είναι πολλά τα λεφτά» όπως είπε, εξέφρασε την ελπίδα αυτή τη φορά να εφαρμοστεί στην πράξη το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου «για το οποίο ωστόσο απαιτούνται 5 διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις, όταν σε άλλες χώρες εκδίδονται μαζί με τους νόμους».

Πηγή: tanea.gr

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
autocarnet.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Γεμάτος κάρτες!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Γεμάτος κάρτες!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ