2021-07-17 00:30:36
Φωτογραφία για Ανεξέλεγκτη η μετάλλαξη Δέλτα. «Κοκκινίζουν» Αττική και νησιά
Βουλιάζει στον κορονοϊό η χώρα με την μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί και την Αττική και τα νησιά να βρίσκονται στο «κόκκινο». Η διασπορά πλέον είναι ανεξέλεγκτη.

Οι ανεμβολίαστοι σε όλη την Ελλάδα παραμένουν πολλοί γεγονός που ευνοεί την εξάπλωση της ταχύτατα μεταδιδόμενης μετάλλαξης και έχει σημάνει παντού συναγερμός. Σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, με τους ειδικούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την καταγραφή ορφανών κρουσμάτων.

Ένα βήμα πριν το «κόκκινο» βρίσκεται η Αττική, αφού πλέον σε όλα τα προάστια τα κρούσματα εκτοξεύονται.

Για ακόμη ένα 24ωρο, η Αττική κατέγραψε τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Χθες, στον κεντρικό τομέα Αθηνών έφτασαν τα 304, στον βόρειο τομέα τα 184, στον νότιο τα 172, στην ανατολική Αττική τα 153, ενώ στον δυτικό τομέα Αθηνών τα 139.

Μια από τα ίδια και σήμερα Παρασκευή (16.07.2021) όπου πανελλαδικά καταγράφηκαν 2.691 νέα κρούσματα
. Όσον αφορά στην Αττική μέτρησε 1.216 νέες μολύνσεις (Ανατολική Αττική 144, Βόρειος Τομέας Αθηνών 164, Δυτική Αττική 45, Δυτικός Τομέας Αθηνών 175, Κεντρικός Τομέας Αθηνών 292, Νησιά 18, Νότιος Τομέας Αθηνών 187, Πειραιάς 191). Επίσης τεράστιο είναι το πρόβλημα στην Κρήτη (275 κρούσματα) την ώρα που «φουντώνει» πάλι και η Θεσσαλονίκη (184 κρούσματα).

Την τελευταία εβδομάδα, η ανοδική πορεία θετικότητας των κρουσμάτων συνεχίζεται στην Αττική, με μέσο όρο κρουσμάτων να φτάνουν τα 241 στον κεντρικό τομέα των Αθηνών, τα 162 στον βόρειο, τα 160 στον νότιο, τα 130 στην ανατολική Αττική και τα 120 στον δυτικό τομέα.

Οι πολίτες ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας και αναρωτιούνται τι μέλλει γενέσθαι για τους επόμενους μήνες.

Δραματική έκκληση για εμβολιασμούς

Οι ειδικοί κάνουν δραματική έκκληση προς τους νέους που αυτήν την στιγμή βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, αλλά και στους πολίτες άνω των 50 που κινδυνεύουν περισσότερο.

Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής μοιράζει ενημερωτικά φυλλάδια στις παραλίες σε νέους για να τους πείσει ότι ο εμβολιασμός είναι πλέον απαραίτητος.

Αλλάζει ο επιδημιολογικός χάρτης

Και όλα αυτά την ώρα που αλλάζει ο χάρτης του κορονοϊού στη χώρα, με τη μία περιοχή μετά την άλλη να βρίσκεται στα όρια συναγερμού. Μετά την Αττική, Σαλαμίνα, Γρεβενά, Ιωάννινα και Λάρισα ανέβηκαν επίπεδο επικινδυνότητας και βάφτηκαν πορτοκαλί.

Μάλιστα πάνω από το 60% είναι η επικράτηση της μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα, ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Εκείνο που προβληματίζει τους ειδικούς είναι τα «ορφανά» κρούσματα, ενδεικτικό της ραγδαίας εξάπλωσης.

Οι επιστήμονες παρατηρούν ότι μετά τους νέους, οι μολύνσεις επεκτείνονται και σε μεγαλύτερες ηλικίες. 5.300 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 40 ετών, ενδεικτικό ότι οι νεότεροι μεταδίδουν τον ιό στο περιβάλλον τους. Όλα δείχνουν ότι ο Αύγουστος θα είναι μήνας με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.

Η ινδική μετάλλαξη κυριαρχεί πλέον στην Κρήτη. Οι περιφέρειες Ηρακλείου και Ρεθύμνου βρίσκονται στα όρια, με το σύνολο σχεδόν των μολύνσεων να έχουν την σφραγίδα της Δέλτα.

Αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα στη Θεσσαλονίκη, με τη Δέλτα να πρωταγωνιστεί και στη συμπρωτεύουσα.

Η ινδική μετάλλαξη εντοπίζεται πλέον σε 22 από τις 74 περιφέρειες της χώρας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος.

Την ίδια στιγμή όμως, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι αυξάνονται και οι μολύνσεις που οφείλονται στην παραλλαγή Βήτα. Το στέλεχος της Νοτίου Αφρική εντοπίστηκε σε 100 πολίτες το τελευταίο διάστημα.

Στη δίνη του κορονοϊού νησιά του Αιγαίου, Ρέθυμνο και Ηράκλειο

Στο μεταξύ τέσσερα νησιά και δύο νομοί της Κρήτης, Ηράκλειο και Ρέθυμνο, είναι οι περιοχές με τον μεγαλύτερο τουρισμό στη χώρα μας και οι πρώτες που επιβλήθηκαν μέτρα σε μη εμβολιασμένους εργαζόμενους.

Προβληματισμός και ανησυχία υπάρχει στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων, αλλά και την Κρήτη μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

«Έχουμε κάποια κρούσματα, μας ανησυχεί το φαινόμενο, μας προβληματίζει, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να τηρούμε τα μέτρα και να εμβολιαστούμε. Πρέπει να αυξήσουμε την ασπίδα προστασίας μας», λέει ο Μάρκος Κωβαίος, δήμαρχος Πάρου.

Έκκληση απευθύνει ο δήμαρχος για τήρηση των μέτρων από τους νεαρούς επισκέπτες. «Εγώ κάνω ως δήμαρχος έκκληση να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιαστούμε όλοι, είναι το μοναδικό μας όπλο».

Στη Μύκονο, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα (από 77 κρούσματα στις 7 Ιουλίου, σε 318) με τους επιχειρηματίες ωστόσο να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, αφού όπως λένε κάνεις δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό επισκεπτών στο νησί.

Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, λένε οι επιχειρηματίες στη Ίο, εντοπίζοντας το πρόβλημα στους έφηβους επισκέπτες του νησιού, που είναι ανεμβολιάστοι και ασυμπτωματικοί.

«Εμείς έχουμε φτάσει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού στην Ίο. Και οι κάτοικοι και άτομα που έχουν έρθει για εργασία», επισημαίνει ο Γιώργος Ζαννάκης, επιχειρηματίας στην Ίο.

Έκτακτα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους

Έκτακτα μέτρα εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Ίο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, με τους ανεμβολίαστους εργαζομένους να υποχρεούνται σε δύο τεστ την εβδομάδα, ένα rapid και ένα self τα οποία θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Ο Γιώργος που εργάζεται ως υπεύθυνος καταστήματος στο Ρέθυμνο, αν και συμφωνεί με τα έκτακτα μέτρα, κρίνει ότι χωρίζει την κοινωνία σε εμβολιασμένους και μη.

«Βρίσκομαι στην τουριστική περιοχή του Ρεθύμνου. Δουλεύω στον κλάδο της εστίασης και έχω εμβολιαστεί. Είναι αναγκαίο μέτρο από την άποψη ότι καλό θα ήταν να προστατεύουμε όλοι».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση κάνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να κλείσουν το ραντεβού τους καθώς είναι το μόνο μέτρο προστασίας για τη μη εξάπλωση της διασποράς του κορονοϊού.

Πηγή: Mega

Φωτογραφία αρχείου: Reuters
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ