2016-01-18 08:06:11
Φωτογραφία για Το… κόλπο Τσίπρα για άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου
Όσο κι αν από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να πείσουν πως οι δημοσκοπήσεις πέφτουν... η αλήθεια είναι πως η αναστροφή του κλίματος που καταγράφεται σε αυτές έχει προκαλέσει μεγάλο «πονοκέφαλο» στον Αλέξη Τσίπρα.

Πριν καν καλά – καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώσει μία εβδομάδα στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η «γαλάζια» παράταξη φαίνεται να προσπερνά τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο δε κι αν αμφισβητεί κανείς τους δημοσκόπους, δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως τόσο οι κοινωνικές αντιδράσεις εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών – αγροτών οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν το προσεχές διάστημα δείχνουν πως η εικόνα της κυβέρνησης φθείρεται ημέρα με την ημέρα. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να στήσει ανάχωμα στην προσπάθεια της ΝΔ να γίνει κυβέρνηση με τη γνωστή από το παρελθόν συνταγή της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, εντάσσεται και η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς θέμα ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από το κομμουνιστικό κόμμα δεν υπάρχει.


Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου εντείνει τις επιθέσεις στη ΝΔ με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τελευταία ανακοίνωση, με αφορμή το ασφαλιστικό, με αιχμές και προσωπικά υπονοούμενα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στα… του εκλογικού νόμου και πάλι, με την επίκληση του αναλογικότερου συστήματος, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ανακόψει την φόρα της ΝΔ προς την εξουσία, ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή του ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του ’90. Στόχος της ετερόκλητης σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η προώθηση της σχεδόν αναγκαστικής συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός για να δελεάσει την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων θα προτείνει το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών όπως της Β’ Αθήνας σε μικρότερες -τουλάχιστον τρεις, τη μείωση του μπόνους από 50 έδρες σε 30 ή 20 και τη μείωση του ποσοστού που χρειάζεται ένα κόμμα για να μπει στη Βουλή στο 2,5% ίσως και στο 2%.

Μία τέτοια ρύθμιση θα έδινε ελπίδες εισόδου στο κοινοβούλιο στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου και στην Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ παράλληλα αυξάνει την προοπτική επανεκλογής Ποταμιού, Ανεξάρτητων Ελλήνων και Ένωσης Κεντρώων.

Παράλληλα, η πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου με αυτά τα χαρακτηριστικά θα ενέτεινε την σύγκρουση με την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα ζητήσει εκλογικό νόμο που θα δίνει την δυνατότητα να εκλεγεί ισχυρή κυβέρνηση και θα δημιουργούσε ρωγμές στις σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα κόμματα και τις προσωπικότητες του Κέντρου.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ