2016-01-18 10:02:48
Φωτογραφία για Έρχεται νέο άγριο κούρεμα στα διαγνωστικά αν δε μειωθούν οι δαπάνες! Το τελεσίγραφο της τρόικας
Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Health Report

Νέο άγριο κούρεμα στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων απειλεί πως θα επιβάλει η τρόικα, στην περίπτωση πως μέσα σε περίπου 40 ημέρες δεν εξοικονομηθούν 50 εκατ. ευρώ (αναλογικά) από το τελευταίο κούρεμα ύψους 43% που εφαρμόστηκε.

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως το τελευταίο κούρεμα που αγγίζει κατά μέσο όρο το 43% και επιβλήθηκε με αντιρρήσεις βέβαια από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν ικανοποιεί τους δανειστές.

Θεωρούν πως το κούρεμα πρέπει να φθάσει στο 68% ώστε να μειωθεί η συνολική δαπάνη και να μην επιβάλλεται σε διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, η αυτόματη επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού το περιβόητο claw back.

Έτσι υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ θα πρέπει έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, να έχουν μειώσει το ποσό που αντιστοιχεί στις εξετάσεις, διαγνωστικές και εργαστηριακές, προκειμένου να μην επανέλθουν οι δανειστές με τις ίδιες άγριες διαθέσεις.


Έρχεται ηλεκτρονικός έλεγχος

Στο μεταξύ σε αγώνα δρόμου έχουν μπει η υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να «στήσουν» ένα νέο σύστημα ελέγχου των παραπεμπτικών και των χρεώσεων για διαγνωστικές εξετάσεις, όπως λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Στόχος μέσα στις επόμενες εβδομάδες να μπορούν να έχουν ψηφιοποιηθεί όλες οι διαδικασίες χρέωσης των εξετάσεων, ώστε να μην υποβάλλεται καμία οικονομική απαίτηση από τους παρόχους σε χαρτί.

Έτσι με την ενσωμάτωση όλων των στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα είναι αμέσως εύκολο να διαπιστωθεί που κυμαίνεται η δαπάνη ανά μήνα ενώ θα ελεγχθεί και η προκλητή ζήτηση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ θα εξετάζουν κάθε «ύποπτο» παραπεμπτικό, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος στους παρόχους.

Η ηλεκτρονική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου καθώς στο τέλος του ίδιου μήνα θα γίνει ο έλεγχος-αξιολόγηση της τρόικας για να διαπιστωθεί εάν έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ οι εξετάσεις με βάση βέβαια τα ποσά που θα χρεωθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αναλογικά.

Να σημειωθεί ότι οι δανειστές από την αρχή είχαν απαιτήσει το κούρεμα στις τιμές των εξετάσεων να φθάσει στο 68%. Ένα ποσοστό που θα έβαζε αυτομάτως λουκέτο σε δεκάδες μικρά και μεσαία διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα.

Από την άλλη βέβαια και το κούρεμα 43% προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στους μικρούς επαγγελματίες, δεδομένου ότι αυξάνεται η φορολόγησή τους με τις νέες ρυθμίσεις ενώ και ο ΕΟΠΥΥ τους αποπληρώνει με καθυστέρηση μηνών.

Άλλωστε και η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε παραδεχτεί ότι επρόκειτο για ένα εξαιρετικά σκληρό και άδικο μέτρο το κούρεμα των τιμών σε αυτό το ποσοστό, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα λάβει μέτρα για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων και κέντρων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα παζάρια και το παρασκήνιο από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα που είχε μπλοκάρει τη δόση του 1 δις ευρώ: «Μπλόκο» από την τρόικα για τις εργαστηριακές εξετάσεις! Όλο το άγριο παρασκήνιο για νέες μειώσεις»

Η ετήσια δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις είναι 302 εκατ. ευρώ ενώ οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και το claw back φθάνουν ακόμη και το 52%.

Πάντως η γενικότερη ψηφιοποίηση του ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 8 μήνες. Οι υπηρεσίες του οργανισμού, ξεκίνησαν να ψηφιοποιούν τα πάντα μέσα στον οργανισμό ώστε ο φορέας να μετατραπεί σε έναν υγειονομικό TAXIS net. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ: «Έρχεται ο ηλεκτρονικός ΕΟΠΥΥ! Πως θα μπει σε…TAXI(S)».

Με τον ηλεκτρονικό ΕΟΠΥΥ θα αποφεύγονται πλέον όλα τα έγγραφα που σήμερα στοιβάζονται σε κούτες και δεν μπορούν να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ