2016-01-22 05:04:14
Φωτογραφία για ΠΕΑΛΣ: Για την τροποποίηση του Π.Δ. περί Μεταθέσεων
Διαβάστε την ανακοίνωση... "ΠΡΟΣ:

Πρόεδρο της Επιτροπής για την τροποποίηση του ΠΔ μεταθέσεων

Αρχιπλοίαρχο ΛΣ ΛΕΟΝΤΑΡΑ Κωνσταντίνο

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως είναι γνωστό, η ΠΕΑΛΣ, ως ο μοναδικός θεσμικός εκπρόσωπος των Αξιωματικών του Λ.Σ, συμμετέχει στην επιτροπή για την τροποποίηση του Π.Δ μεταθέσεων, με γνώμονα την ξεκάθαρη βούληση βελτίωσης, προς όφελος του προσωπικού, του υφιστάμενου κώδικα μεταθέσεων και των αρχών της χρηστής διοίκησης, της αναλογικότητας και αμεροληψίας.

Εξ' αρχής δε και με πρόσφατη ανακοίνωσή μας καταστήσαμε ξεκάθαρο προς την αρμόδια Επιτροπή εργασιών, ότι οι όποιες τροποποιήσεις του υφιστάμενου Π.Δ μεταθέσεων, θα πρέπει να λάβουν χώρα επί τη βάσει αυτού του ιδίου, με τη μορφή διορθωτικών παρεμβάσεων και συνεπώς όχι μιας εκ βάθρων μεταβολής, που θα θέτει εν κινδύνω την υπηρεσιακή υπόσταση των στελεχών, ιδιαίτερα μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν. Αυτό ακριβώς συντελείται μετά από επισταμένη μελέτη του τελευταίου προσχεδίου τροποποίησης του Π.Δ μεταθέσεων που κρατάμε στα χέρια μας.


Πέραν κάποιων μεμονωμένων θετικών παρεμβάσεων, οι περισσότερες από τις νέες παρεμβάσεις διέπονται από ασάφεια ως προς το περιεχόμενό τους, δεν εδράζονται σε μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια και περιπλέκουν τις διαδικασίες αντί να τις απλοποιούν, θέτοντας την εγκυρότητά τους εν αμφιβόλω και δημιουργώντας στα στελέχη ένα καθεστώς ανασφάλειας για το ''τί μέλει γενέσθαι''.

Συγκεκριμένα σας αναφέρουμε ουσιώδεις παρατηρήσεις μας επί του προσχεδίου, τις οποίες θέτουμε υπόψη σας προκειμένου τύχουν επεξεργασίας και ενσωμάτωσης στο τελικό κείμενο:

(α) Τίθεται για πρώτη φορά η έννοια της υποστελεχωμένης Υπηρεσίας, χωρίς προηγουμένως να έχει συντελεσθεί η τροποποίηση της Αριθ. Φ. 214.1/2014/Σχ. 11685 A΄ (ΦΕΚ 2993 Β'/05.11.2014) Υ.Α, όπως εξ' αρχής έχουμε επισημάνει για την ορθολογική και βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων νέα ανακατανομή, όπου απαιτείται, κατά βαθμό και αριθμό της οργανικής σύνθεσης των Υπηρεσιών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

(β) Στο άρθρο 3 η πρόταση υπολογισμού των μορίων από το 16ο έτος και μετά έρχεται σε αντίθεση με το περί δικαίου αίσθημα και την αρχή της χρηστής διοίκησης, καθώς καταργεί και ακυρώνει ''ετσιθελικά'' τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει νόμιμα τα στελέχη μέχρι το 16ο έτος της Υπηρεσίας τους, θέτοντας αυτά σε δυσμενέστερη θέση, πράξη που έρχεται σε αντίθεση με την διοικητική αρχή της μη μεταβολής επί το δυσμενέστερο της θέσης του διοικουμένου από την κατοχυρωμένη νομοθετικά προηγούμενη. Ταυτόχρονα, η διάταξη αυτή λειτουργεί ''τιμωρητικά'' για τα στελέχη που δεν έχουν συμπληρώσει 16 χρόνια υπηρεσίας, δημιουργώντας άδικα στελέχη δύο ''ταχυτήτων.

(γ) Στο ίδιο άρθρο, παρ. 4, η πρόταση να μην προσμετρώνται στα μόρια τα χρόνια υπηρεσίας που διανύει κανείς στον τόπο επιλογής δε γίνεται αποδεκτή, καθώς είναι κατάφορα άδικη για τα στελέχη και καταστρατηγεί το δικαίωμα που καθορίζεται με το Π.Δ 33/2009 να συνυπολογίζονται στο σύνολο των μορίων και εκείνα που διανύονται στον τόπο συμφερόντων, ιδιαίτερα μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν και την οικονομική αδυναμία των στελεχών να μετακινούνται μακριά από τον τόπο της οικογένειάς τους.

(δ) Στο όμοιο δεν καθορίζεται συγκεκριμένα πόσα μόρια λαμβάνουν τα στελέχη με βάση την οικογενειακή κατάσταση, καθιστώντας αυτομάτως ανενεργή τη ρύθμιση του υπολογισμού των μορίων και κατά συνέπεια αδύνατη τη διαδικασία αντικειμενικού υπολογισμού αυτών, προκειμένου να γνωρίζει το στέλεχος πόσα μόρια έχει συγκεντρώσει αντικειμενικά έναντι των άλλων, για να μετακινηθεί σε συγκεκριμένη Υπηρεσία.

(ε) Στο όμοιο η νέα κατηγοριοποίηση των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών δε στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια επί όλων των Υπηρεσιών, διακρίνοντας αναιτιολόγητα όμορες Υπηρεσίες και θέτοντας αυτές σε διαφορετικές μεταξύ τους κατηγορίες (π.χ η Λιμενική Αρχή Νάξου στη δεύτερη κατηγορία και η εγγύς Λιμενική Αρχή Πάρου στην τρίτη κατηγορία, ή π.χ η Λιμενική Αρχή Καβάλας στην πέμπτη κατηγορία ενώ η 2Η ΠΕΔΙΛΣ που εδράζει στην πόλη της Καβάλας στην 6η κατηγορία κ.λ.π).

(στ) Στο άρθρο 4 παραμένει άλυτο ένα βασικό πρόβλημα που προέκυψε από τον ''Λιμενικό Καλλικράτη'', εκείνο των Λιμενικών Τμημάτων που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την έδρα της Υπηρεσίας. Υπάρχουν Λιμενικά Τμήματα που βρίσκονται σε απόσταση από την Κεντρική Υπηρεσία στην οποία υπάγονται, άνω των 70 χλμ ή/και βρίσκονται σε άλλο Νομό ή τα χωρίζει θάλασσα από την ηπειρωτική χώρα. Είναι αντίθετη στο περί δικαίου αίσθημα η αποστέρηση από τα στελέχη του δικαιώματος να δηλώσουν στις περιπτώσεις αυτές την Υπηρεσία τους ως ''τόπο επιλογής''.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Να θεωρείται ως διάφορος τόπος επιλογής το Λιμενικό Τμήμα- Υπηρεσία που απέχει από την έδρα της άνω των 60 χλμ ή που βρέχεται από θάλασσα.

(η) Στο άρθρο 5 η πρόταση σωρείας και αύξησης των περιπτώσεων τοποθετήσεων καταστρατηγεί στην ουσία το θεσμό των μεταθέσεων που στηρίζεται σε συγκεκριμένα και μετρήσιμα αντικειμενικά στοιχεία.

(θ) Στα άρθρα 9 και 10 η πρόταση διενέργειας των μεταθέσεων με βάση τα υπηρεσιακά κριτήρια και άνευ αιτήσεως από τα στελέχη κατ' ουσίαν καταστρατηγεί το μετρήσιμο σύστημα των μεταθέσεων με αντικειμενικά κριτήρια, αμαυρώνει αυτόν τον ετήσιο και προγραμματισμένο θεσμό, προκαλώντας κλίμα αβεβαιότητας και αγωνίας στα στελέχη που καθίστανται διαρκώς εν δυνάμει μετακινούμενα, στερώντας από αυτά το δικαίωμα του οικογενειακού και οικονομικού προγραμματισμού.

(ι) Αφ' ης στιγμής έχουν αυξηθεί τα χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα θα πρέπει αναλογικά να αυξηθούν και τα χρόνια παραμονής στον τόπο επιλογής, δεδομένης και της οικονομικής δυσχέρειας που βρίσκονται τα στελέχη και οι οικογένειές τους.

ΠΡΟΤΑΣΗ: H παραμονή στον τόπο επιλογής να αυξηθεί από τα 8 στα 12 χρόνια.

(κ) Να διατηρηθεί η αρχή της υπηρέτησης στον τόπο επιλογής των στελεχών που έχουν συμπληρώσει 25 έτη πραγματικής Υπηρεσίας, δεδομένης της ηλικιακής κατηγορίας τους και των αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων (σπουδές τέκνων κ.α).

(λ) Στο άρθρο 12 η πρόταση υποχρεωτικής δήλωσης των στελεχών όλων των Υπηρεσιών από τις 3 πρώτες κατηγορίες, καταργεί στην ουσία το δικαίωμα της ελεύθερης και ανάλογης με τις οικονομικές και οικογενειακές ανάγκες του καθενός επιλογής από τις προσφερόμενες Υπηρεσίες.

(μ) Η περίπτωση καθορισμού των προς κάλυψη θέσεων όταν οι δεσμευθείσες πιστώσεις δεν επαρκούν δε στηρίζεται σε μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια, όπως τα μόρια των στελεχών ή τα κοινωνικά - αντικειμενικά κριτήρια, προκειμένου να γίνεται ορθολογικά η επιλογή των μετατιθέμενων στελεχών.

(ν) Η διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου τοποθετήσεων - μεταθέσεων για την κατά προτεραιότητα μετάθεση των στελεχών που υπηρετούν σε Υπηρεσίες που υπάρχει υπέρβαση της προβλεπόμενης οργανικής σύνθεσης, τιμωρεί άδικα τα στελέχη αυτά και καταργεί τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει, ενώ υπηρετούν εκεί ''καθ' υπέρβαση'' όχι με υπαιτιότητά τους αλλά με Διαταγή της Υπηρεσίας, κατόπιν απόφασης του αρμόδιου Οργάνου, κανονικά κοινοποιούμενης σε αυτά.

Κατόπιν των παραπάνω, φρονούμε ότι προκειμένου να υφίσταται ένας κώδικας μεταθέσεων επ' ωφελεία των στελεχών και όχι για να καταστήσει αυτά σε δυσμενέστερη θέση από την υπάρχουσα, θα πρέπει προτού ξεκινήσει η πραγματική διαβούλευση του εν λόγω σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω παρατηρήσεις μας, να προηγηθούν πρώτα και πρωτίστως με τη σειρά που αναφέρονται τα ακόλουθα:

(i) Να διασφαλιστεί - κατοχυρωθεί νομοθετικά η αποκατάσταση της οργανικής δύναμης του Λ.Σ στις10.250.

(ii) Nα αναπροσαρμοσθεί, όπου απαιτείται, ο Λιμενικός Καλλικράτης αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή και υπηρεσιακή υπαγωγή των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών.

(iii) Να αναπροσαρμοσθεί, όπου απαιτείται η υπ' Αριθ. Φ. 214.1/2014/Σχ. 11685 A΄ (ΦΕΚ 2993 Β'/05.11.2014) Υ.Α, για την ορθολογική και βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων κατανομή των κατά βαθμό και αριθμό της οργανικής σύνθεσης των Υπηρεσιών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ (σύμφωνα πάντα με την οργανική δύναμη του Λ.Σ των10.250στελεχών).

iv) Να αποτελέσει ως βάση διαβούλευσης το ίδιο το ΠΔ 33/2009 και επί ενός εκάστου άρθρου και παραγράφου να γίνουν συμπληρώσεις, αφαιρέσεις ή προσθήκες.

Τέλος, γνωρίζεται ότι σε κάθε περίπτωση η περαιτέρω συμμετοχή μας συναρτάται με τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν προς την κατεύθυνση υλοποίησης των προαναφερομένων καίριων προϋποθέσεων για την ορθολογική, δίκαιη και αντικειμενική νομοθέτηση του κώδικα μεταθέσεων των στελεχών, που θα οργανώνει, διευκολύνει και θα σέβεται την υπηρεσιακή και οικογενειακή θέση τους, ιδιαίτερα μέσα στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που όλοι βιώνουν.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ"
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ