2012-05-11 19:35:05
Φωτογραφία για Πώς αυξήθηκαν κατά 15,8% οι εξαγωγές τον Μάρτιο
Αύξηση κατά 15,8% σημειώθηκε στις ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών, χωρίς πετρελαιοειδή, τον Μάρτιο του 2012, ενώ με τα πετρελαιοειδή παρατηρήθηκε... αύξηση 10,4%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και το Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ.

Οι ελληνικές εισαγωγές αντίστοιχα τον Μάρτιο 2012 συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών ανήλθαν σε 4.130,7 εκατ. ευρώ, αυξημένες οριακά από το προηγούμενο έτος κατά 1,1%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή σημείωσαν μείωση κατά 6,6%. Κατά συνέπεια το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά 23,8%, ενώ σε αξία ανήλθε σε 1.343,5 εκατ. ευρώ.

Αναλύοντας τις ελληνικές εξαγωγές ανά κλάδο και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει για τον Μάρτιο 2012 ο κλάδος των πετρελαιοειδών σημείωσε αύξηση κατά 23%, ενώ η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προήλθε από την πραγματική οικονομία.


Συγκεκριμένα, κλάδοι όπως τα ποτά & καπνός (+113%), τα τρόφιμα (+10,1%), οι πρώτες ύλες (+30%), τα χημικά προϊόντα (+27%), τα μηχανήματα & υλικό μεταφορών (+45%), τα διάφορα βιομηχανικά (+25%) διέγραψαν ιδιαίτερα θετική πορεία, την καλύτερη από τις αρχές του έτους.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο ΣΕΒΕ σημειώνει ότι, παρά την οικονομική κρίση, ο ιδιωτικός τομέας αντιστέκεται με τις εξαγωγές να αυξάνονται σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα.

«Ο πραγματικός δρόμος για την ανάπτυξη θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, την παραγωγή και την εξωστρέφεια. Οι εξαγωγές που δημιουργούν εισόδημα και θέσεις εργασίας δείχνουν το δρόμο προς την ανάπτυξη», τονίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΕ.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος ζητά τον σχηματισμό μιας μακρόπνοης σταθερής κυβέρνησης, που θα βγάλει την χώρα από την κρίση και θα την οδηγήσει στην πραγματική ανάπτυξη είναι πρωτεύον καθήκον όλων των κομμάτων, προσθέτοντας ότι «η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει ούτε μία μέρα».

Τέλος, ο ΣΕΒΕ επισημαίνει τους κινδύνους μη σχηματισμού κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξει σταθερή κυβέρνηση δίνεται λάθος μήνυμα τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι δεν υπάρχει μια σταθερότητα στη χώρα για να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα.

parapolitika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ