2012-05-11 20:08:18
Φωτογραφία για Γαλλία: Δυσαρέσκεια για την βρετανική απόφαση αγοράς αεροσκαφών
«Η επιλογή αυτή απειλεί να περιορίσει την συνεργασία μας, γεγονός που μας λυπεί».

Η Βρετανία δίσταζε να επιλέξει μεταξύ των δύο τύπων μαχητικών αεροσκαφών που κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία Lockheed MartinΤο Παρίσι εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την επιλογή της Βρετανίας να εφοδιάσει τα αεροπλανοφόρα της με αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-35B, η οποία «απειλεί να περιορίσει τη γαλλοβρετανική αεροναυτική συνεργασία», όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η επιλογή αυτή απειλεί να περιορίσει την συνεργασία μας, γεγονός που μας λυπεί», δήλωσε ο Μπερνάρ Βαλερό, ο εκπρόσωπος του Κε ντ' Ορσέ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για το θέμα. Η απόφαση του Λονδίνου σημαίνει ότι το βρετανικό αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth δεν θα εφοδιαστεί με γαλλικά αεροσκάφη Rafale.

 

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή, που σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση ελήφθη για οικονομικούς λόγους, δεν θα θέσει σε αμφισβήτηση τη συνεργασία μας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση προτίμησε τα F-35B που είναι αεροσκάφη κάθετης απογείωσης αντί για τα F-35C που απογειώνονται με υποβοήθηση από καταπέλτη, όπως και τα Rafale.


 

Η Βρετανία δίσταζε να επιλέξει μεταξύ των δύο τύπων μαχητικών αεροσκαφών που κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Το 2010 ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε εκθειάσει στους Βρετανούς βουλευτές τη συμβατότητα του F-35C με τα αμερικανικά και γαλλικά αεροπλανοφόρα. Η κυβέρνησή του ωστόσο αποφάσισε τελικά να μην τα αγοράσει γιατί η απόκτησή του θα συνεπαγόταν μεγάλη αύξηση του κόστους.

 

Μία από τις συνέπειες αυτής της απόφασης είναι ότι τα γαλλικά Rafale δεν θα μπορούν να προσγειώνονται στο αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth, το οποίο δεν διαθέτει καταπέλτες.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Όλα στραβά....
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Όλα στραβά....
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ