2012-05-12 07:41:09
Φωτογραφία για Ναυάγιο στο σχηματισμό κυβέρνησης
Δεν συμμετέχουμε σε κυβέρνηση εφαρμογής του μνημονίου, δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την άρνηση σε μια τέτοια κυβέρνηση την έχει δώσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, απορρίπτοντας την πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση και ασκώντας κριτική σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ελπίδα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης να μείνει σταθερός στη θέση του μέχρι τέλους, ότι δεν θα στηρίξει κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στην ουσία μια τέτοια κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του Μνημονίου και πρόσθεσε ότι την άρνηση για την συμμετοχή σε αυτή την κυβέρνηση, δεν την δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, την έχει δώσει ο ίδιος ο λαός. Και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι απολύτως συνεπείς με την υπογραφή τους στην εφαρμογή του Μνημονίου.


Επικρίνοντας και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για τη στάση τους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν καταλάβει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Απαντώντας ειδικότερα στις επιθέσεις που δέχεται από τον κ. Σαμαρά, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει γίνει κουραστικός, γιατί αναμασά επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε εναντίον του ο Γ. Παπανδρέου.

Ο λαός έχει μνήμη και κρίση, είπε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε στον κ. Σαμαρά, σχετικά με τις δηλώσεις του περί αντιευρωπαϊκής αριστεράς, ότι οι αριστερές δυνάμεις της Ευρώπης, τάχθηκαν στο πλευρό του ελληνικού λαού, ενώ οι ομοϊδεάτες του κ. Σαμαρά, είναι η κ. Μέρκελ. Ας αφήσει λοιπόν την καραμέλα της δραχμής, γιατί έχει λειώσει, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι μετά τη χθεσινή μετατόπιση του κ. Κουβέλη και την ευθυγράμμισή του με την πρόταση του κ. Βενιζέλου και σήμερα με τις θέσεις του κ. Σαμαρά, έχουμε γραμμή τριών κομμάτων για κυβέρνηση.

Ωστόσο, είπε ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Κουβέλης να μείνει μέχρι τέλους στη θέση που παρουσίασε σήμερα στην ΚΟ της ΔΗΜΑΡ για μη συμμετοχή σε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζει τον λαό στα μάτια και δεν μιλάει με δύο γλώσσες, ούτε παίζει, ούτε συμμετέχει σε παιχνίδια πίσω από την πλάτη του λαού.

Παράλληλα, ζήτησε από όλα τα άλλα κόμματα, να σταματήσουν να παίζουν με τις λέξεις και τούς ζήτησε να απαντήσουν στα ερωτήματα: Αν η κυβέρνηση που προτείνουν θα επιμείνει στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, σε περικοπές μισθών και συντάξεων, στην εφαρμογή των 77 μέτρων που έχει ανακοινώσει ο κ. Λ. Παπαδήμος, αν θα επιμείνει ή όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αν θα επιμείνει ή όχι στις απολύσεις στο δημόσιο.

Ας απαντήσουν και ας αφήσουν τα παιχνίδια με τις λέξεις, πριν η φτώχεια και η ανεργία καταστρέψουν το λαό και τον τόπο, κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.

Βενιζέλος: «Η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι προϋπόθεση»

Ελπίζω στη φάση των διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να σκεφτούν όλοι πιο ώριμα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοινώνοντας ότι επιστρέφει αύριο στη μία το μεσημέρι την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που απέβη άκαρπη.

Ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του αναρωτήθηκε τι θα αλλάξει αν υπάρξει προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του τόνισε: «Ο λαός μας είπε στις εκλογές ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας και να παραμείνει στο ευρώ. Προκύπτει σύμπτωση επί της αρχής με τους κ.κ. Κουβέλη και Σαμαρά με όρο την παραμονή στο ευρώ και την υπέρβαση του μνημονίου.

Από τις συζητήσεις που είχα χθες με τον κ. Κουβέλη και τον κ. Σαμαρά υπάρχει σύμπτωση απόψεων να σχηματισθεί οικουμενική κυβέρνηση, κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ορίζοντα διετίας με στόχο την παραμονή στο ευρώ».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι προϋπόθεση που απορρέει από αποτύπωση της ευθύνης του κόμματος στο εκλογικό αποτέλεσμα».

Συνάντηση Παπούλια-Παπαδήμου

Οι τρέχουσες εκκρεμότητες στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική, απασχόλησαν την έκτακτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, η οποία διήρκησε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά το απόγευμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ που λήγει την επόμενη εβδομάδα και δεν έχει περιληφθεί στο «κούρεμα», για την κατάσταση στο τραπεζικό τομέα, για τα διαθέσιμα που έχει το ελληνικό κράτος στα ταμεία του, καθώς και για τα θέματα που θα απασχολήσουν τις επικείμενες Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., και τον τρόπο που θα εκπροσωπηθεί η χώρα.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπαδήμος δεν αποκλείεται να ενημερώσει τηλεφωνικά για τα ίδια ζητήματα τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αδιευκρίνιστο, τέλος, είναι αν ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε στον Κάρολο Παπούλια την επιθυμία του να μην παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί σχηματισμός κυβέρνησης και προκύψουν νέες εκλογές.

«Ορθά να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στην οικονομία, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στις διεθνείς αγορές, καθώς και για ζητήματα οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής, που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση». Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά την είσοδό του, πριν από λίγο, στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, με τον οποίο έχει έκτακτη συνάντηση.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη χειραψία με τον κ. Παπούλια τον ρώτησε: «Πώς είστε;» και ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Των πραγμάτων δοθέντων...».
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ