2012-05-12 07:45:25
Φωτογραφία για Η Τουρκία σχεδιάζει αιφνιδιασμό με την ΑΟΖ
Ο τουρκικός Τύπος, που δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο αποτέλεσμα των εκλογών, διαμορφώνει ήδη την κατάλληλη ατμόσφαιρα προαναγγέλλοντας ελληνοτουρκική ένταση, την οποία επιχειρεί να αποδώσει στην πρόθεση των ελληνικών κομμάτων να  προχωρήσουν σε κήρυξη ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που είναι σε γνώση παραγόντων της ελληνικής διπλωματίας, η Τουρκία σχεδιάζει παρασκηνιακά έναν αιφνιδιασμό, προσπαθώντας να καθορίσει θαλάσσιες ζώνες με την Αίγυπτο, με την οποία στην πραγματικότητα και με βάση το διεθνές δίκαιο δεν έχει θαλάσσια σύνορα. Πρόθεση είναι η δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη Μεσόγειο, στην οποία θα περιλαμβάνεται περιοχή της Κύπρου και βεβαίως περιοχή νοτίως του Καστελόριζου. Διπλωματικές πηγές μιλούν για αυθαιρεσία, η οποία αντίκειται πλήρως στους κανόνες του δικαίου της θάλασσας και αποτελεί απόπειρα ναρκοθέτησης τυχόν απόφασης της Αθήνας να προχωρήσει σε οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Κύπρο, πόσο μάλλον σε κήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο.


Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης για έναρξη γεωτρήσεων σε τρεις θαλάσσιες περιοχές ελληνικής κυριαρχίας, νοτίως της Ρόδου και δυτικά, ανατολικά και νοτίως του Καστελόριζου, σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στη χώρα μας.

«Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θεωρούν ότι η έξοδος από την κρίση βρίσκεται στα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο», υποστήριξε σε σχόλιό της η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ζαμάν», προβλέποντας ότι «αμφότερα τα κόμματα μετά τις εκλογές θα επικεντρωθούν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας στο Αιγαίο, πράγμα που αναμένεται να αυξήσει την ένταση με την Τουρκία». Ανάλογη εκτίμηση διατυπώθηκε και στη «Χουριέτ», η οποία αναφέρθηκε ειδικά στις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα «ο ηγέτης της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την περίοδο που υπήρξε υπουργός Εξωτερικών (1989-1992) ακολούθησε σκληρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Προεκλογικά έχει δεσμευτεί ότι, σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός, η Ελλάδα θα κηρύξει ΑΟΖ. Επίσης δύο από τους συμβούλους του είναι γνωστοί για την αντιτουρκική φιλολογία τους». Κατά τη «Χουριέτ» «οι προβλέψεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην προσεχή περίοδο είναι αρνητικές»...
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ