2012-05-12 12:03:47
Φωτογραφία για ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛ. ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΣΤΟ EUROGROUP KAI TO ECOFIN
Από σκληρή δοκιμασία αναμένεται να περάσει τη Δευτέρα και την Τρίτη η χώρα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του Ecofin. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, πείστηκε, τελικά, να εκπροσωπήσει τη χώρα στο Συμβούλιο μετά από συνεννόηση Παπαδήμου-Παπούλια κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δοκιμασία περιμένει, εξάλλου, την Τρίτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος θα ζητήσει την έγκριση της ΕΚΤ για την εκταμίευση κεφαλαίων που θα στηρίξουν τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», το τι θα αντιμετωπίσουν οι Έλληνες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα σε αυτά τα κορυφαία κοινοτικά όργανα προκύπτει όχι μόνο από τις επίσημες δηλώσεις των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών τις τελευταίες ημέρες, αλλά και από την απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την περασμένη Τετάρτη να περικόψει κατά 1 δισ. ευρώ τη δόση του δανείου της τρόικας στη χώρα.


Όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση, πηγές της Κομισιόν και του ΔΝΤ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων σημείων του Μνημονίου, με στόχο να αποτραπεί η βύθιση της χώρας σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. «Θα συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση σχετικά με τις προτιμήσεις τους για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανακάμψει. Ωστόσο, κλειδί για να καταλήξουμε κάπου είναι να βγαίνει ο λογαριασμός. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα προτείνει η νέα κυβέρνηση», έλεγε στέλεχος της τρόικας.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε ότι για την τύχη του ομολόγου των 435 εκατ.ευρώ, το οποίο δεν έχει περιληφθεί στο PSI και λήγει στις 15 Μαΐου, θα κληθούν να αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι υπολογισμοί για το αν επαρκούν ή όχι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους μέχρι να έρθει η επόμενη δόση του δανείου βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Καθώς η ευρωζώνη έχει καταστήσει σαφές ότι η επόμενη δόση θα δοθεί αφού σχηματισθεί κυβέρνηση και εξετάσει μαζί της την πορεία – έως τότε – της εφαρμογής του Μνημονίου και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με τα μέτρα των 11,6 δισ.ευρώ, οδηγούμαστε το νωρίτερο στις αρχές Ιουλίου (αν γίνουν εκλογές στις 17 Ιουνίου).

Από ’κει και πέρα, αν όλα έχουν πάει καλά και η εισήγηση της αντιπροσωπείας της τρόικας είναι θετική, θα μεσολαβήσει πάλι κάποιο διάστημα ώσπου να δώσουν την έγκριση για την εκταμίευση και τα αρμόδια όργανα της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Έτσι φτάνουμε προς τα μέσα Ιουλίου.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όμως διαμηνύει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν περίπου ώς τις 20 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις Ιουλίου, αλλά μετά τα ταμεία θα είναι άδεια. Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι υπάρχει μαξιλάρι που θα επιτρέψει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους για έναν μήνα ακόμη, έως το τέλος Ιουλίου, επιτρέποντας και την πληρωμή των μισθών και συντάξεων του Αυγούστου.

ΔΟΛ
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ