2012-05-12 12:07:02
Φωτογραφία για Σε καιρό κρίσης πετάμε 8,5 εκ. ευρώ - Ακυρώθηκε έργο της ΔΕΔΙΣΑ
Σε μια περίοδο που η Ελλάδα - φυσικά και η Κρήτη - καταβάλλει προσπάθεια να αξιοποιήσει και το τελεταίο ευρώ που έχει στη διάθεσή της από το ΕΣΠΑ, κάποιοι φαίνεται ότι επιμένουν ... στην παρατυπία.

Ένα έργο, προϋπολογισμού 8,5 εκ. ευρώ, το οποίο μάλιστα αφορά το "καυτό" θέμα των απορριμμάτων, απορρίφθηκε με απόφαση του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Θ.Καρούντζου, καθώς διαπιστώθηκαν παρατυπίες.

Το έργο εκσυγχρονισμού του εργοστασίου Μηχανικής. Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης της ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά ήταν πολλά υποσχόμενο, αλλά έμεινε ... στις υποσχέσεις! Αιτία; Οι κανόνες που δεν τηρήθηκαν Το έργο προκυρήχθηκε από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, με τα 2,5 από τα 8,5 εκ. ευρώ να αφορούν νέες μελέτες για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου. Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για μεγάλες μελέτες που θα έφερναν σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις στο εργοστάσιο, γεγονός που απαιτούσε τις ελάχιστες εγγυήσεις για το αποτέλεσμα.


Εν ολίγοις το εργοστάσιο θα φτιαχνόταν ... σχεδόν από την αρχή, με την εγκατάσταση νέων συστημάτων και νέων μηχανημάτων. Ο νόμος για τα δημόσια έργα είναι σαφής και αυστηρος, όμως φαίνεται ότι η ΔΕΔΙΣΑ δεν τα υπολόγισε σωστά και έτσι όταν αποφάσισε να προκηρύξει το σχετικό διαγωνισμό, το έκανε με τη διαδικασία περί προμήθειας υλικών! Ναι, αποφάσισε αυτός να αφορά ... την προμήθεια εξοπλισμού (!), βάζοντας μέσα όμως και την εκπόνηση των μελετών-με 2,5 εκατ- που δεν μπορούσε να "δικαιολογηθεί" στο πλαίσιο της προμήθειας υλικών...

Όλα φαίνονταν να προχωρούν, όμως η ΔΕΔΙΣΑ λογάριαζε χωρίς ... τον εργολάβο που έστησε από το μηδέν το εργοστάσιο, ο οποίος κατέθεσε ένσταση στο Συμβούλιο Δημοσίων Έργων. Η προμήθεια εξοπλισμού, τυπικά, διαχωρίζεται από το τελικό αποτέλεσμα, όσο κι αν οι διαδικασίες είναι αλληλοεξαρτώμενες. Έτσι η ευθύνη για το τελικό αποτέλεσμα, θα παρέμενε στο πρόσωπο του εργολάβου που κατασκεύασε, εξαρχής, το εργοστάσιο, έστω κι αν, ουδεμία σχέση έχει με το δεύτερο έργο.

Ο εργολάβος κατέθεσε ένσταση στο γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Θ.Καρούντζο, ο οποίος αναγνώρισε την εμπλοκή και με τη σύμφωνη γνώμη της διαχειριστικής αρχής του ΕΣΠΑ, ακύρωσε το έργο, με παράλληλη θετική εισήγηση του συμβουλίου δημοσίων έργων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Οι περίεργες αυτές διαδικασίες στέρησαν από την Κρήτη ένα σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 8.5 εκ. ευρώ, ενώ το έργο θα περάσει, καθώς φαίνεται, κι από άλλες φουρτούνες, έως ότου προκηρυχθεί ... κανονικά, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων εργασιών και μελετών, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι στο "παιχνίδι" της διεκδίκησης του έργου θα "μπουν" κι άλλοι ...

Να θυμίσουμε ότι η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ) είναι Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) - Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το 1993 ιδρύθηκε ως διαδημοτική επιχείρηση με την επωνυμία Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρία (ΟΤΑ) το 2009. Διοικείται από Γενική Συνέλευση και έχει ως μετόχους επτά Δήμους, με βασικό μέτοχο τον Δήμο Χανίων.
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ