2016-02-20 15:29:23
Φωτογραφία για Τοποθέτηση για την επίσχεση των εργαστηριακών ιατρών από την ΠΕΕΒΙ
Μετά την ανακοίνωση της επίσχεσης από την ΠΕΕΒΙ ταυτόχρονα εκδόθηκε από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ενα δελτίο τύπου που αναφέρει την διάθεσή του και τις προθέσεις του να βοηθήσει στην επαναφορά των εργαστηρίων μας στη βιωσιμότητα.

Κώστας Μπεντεβής - Πρόεδρος ΠΕΕΒΙ

Είναι γεγονός ότι η υποκοστολόγιση δεν ήταν κυβερνητική επιλογή και μάλιστα εκδόθηκε δελτίο τύπου από το υπουργείο, απολογητικού χαρακτήρα πριν το συγκεκριμένο ΦΕΚ.

Επίσης είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ παρέλαβε από την προηγούμενη ηγεσία του ΕΟΠΥΥ, τόσο τις ληξιπρόσθεσμες οφειλές όσο και την υποκοστολόγιση. Και για να μην ξεχνιόμαστε είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ μέχρι τώρα διοικητής του ΕΟΠΥΥ που ευχαρίστησε δημόσια τους εργαστηριακούς ιατρούς για τις μνημονιακές θυσίες τους.

Αυτά για την απονομή δικαιοσύνης και για την σύγκριση της συμπεριφοράς των πρώην και των νύν.

Η πραγματικότητα όμως δεν αλλάζει όσο καλές προθέσεις κι αν έχουν όλοι. Η υποκοστολόγιση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και σε σύντομο χρονικό διάστημα στο κλείσιμο του μεγάλου ποσοστού των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας. Η οικονομική ασφυξία των εργαστηριακών ιατρών έχει επανελθει για μια ακόμα φορά.


Οι επαφές των συνδικαλιστικών φορέων με την ηγεσία του ΥΥ καθώς και με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ ειναι τακτικές και σε κλίμα εξεύρεσης λύσεων για την βιωσιμότητά μας.

Η επιστροφή της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κρατικό τιμολόγιο είναι σε ποσοστό 5-7% (βοήθεια στα ιατρεία μας) που δεν αρκεί όμως να μας καταστήσει βιώσιμους. Η υποκοστολόγιση κυμαίνεται από 43-50% (ανάλογα το εύρος των εξετάσεων του κάθε εργαστηρίου) που προστιθέμενου και του κουτσουρεμένου rebate από ελάχιστο 7% έως 20% φτάνουν να υποτιμήσουν την εργασία μας κατά 60-70%. Καταλαβαίνετε ότι ξεπερνάμε κάθε προηγούμενο κούρεμα και βέβαια ερχόμαστε σε επίπεδα κάτω του κόστους μας. 

Έχουμε ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα που εχουν συγκεκριμένη αξία, άμεση προτεραιότητα και χρονική ανάγκη εφαρμογής τους που θεωρούμε επούλωση στην μεγάλη πληγή που άνοιξε η υποκοστολόγιση. 

Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε σε άμεσο χρόνο και με την παρακάτω προτεραιότητα τις συγκεκριμένες ενέργειες

1. Εφαρμογή των αριθμητικών περιορισμών συνταγογραφισης αμεσα και σταδιακή εφαρμογή των ιατρικών επιστημονικών πρωτοκόλλων αντικαθιστώντας τα.

2. Νομοθέτηση και άμεση εφαρμογή όχι μονο του μηνιαίου rebate αλλα και του αντίστροφου clow back. Δηλαδη αν δεν καταναλωθεί ο προϋπολογισμός του μήνα να επιστρέφεται η διαφορά καθε μήνα με ανάποδο clow back, μέχρις ωτου ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι στατιστικες που θα φέρουν αυξηση των τιμών κάποιων εξετασεων όπως υποσχεται ο ΕΟΠΥΥ.

3. Αυτόματο κλείδωμα του ΑΜΚΑ του ασθενους , real time έλεγχος και κάρτα ασθενούς με pin. Καθώς και έλεγχος της πηγής προέλευσης του παραπεμπτικού .( pc ,ip κτλ ).

4. Αμοιβή της ιατρικής επισκεψης στους εργαστηριακους ιατρούς που εχουν αδεια ιδρυσης και λειτουργίας ιατρειου και όχι πολυιατρείου διαχωρίζοντας ετσι τους κωδικούς του ΕΟΠΥΥ τοσο αναμεσα στις ειδικότητες οσο και στις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας για να μάθει επιτέλους η ηγεσια του ΥΥ και η ιατρική κοινότητα το πραγματικό κόστος του καθε κλάδου.

5. Διαβούλευση για την πραγματική αξία των εξετασεων με σκοπό να ανακοστολογηθουν σωστα και να ξεφύγουμε απο τις οριζόντιες υποκοστολογίσεις.

6. Έναρξη διαλόγου για την ολοκλήρωση της συλλογικής σύμβασης.

Ολα αυτα ειναι μέτρα που εχουν πολυ μικρο έως ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος, δίνουν μια ανάσα στα μικρά και μεσαία εργαστηρια που εχουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης και ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν την πρόθεση και τη διάθεση της ηγεσίας του ΥΥ να μην μας αφήσει βορά στα ντόπια και γερμανικά συμφέροντα.

Ζητάμε να εφαρμοστούν με μεθοδικότητα και ταχύτητα ώστε να υποστούμε οσο γινεται μικρότερη ζημιά γιατι ζημιά έχουμε υποστεί ούτως ή άλλως. 

Η επίσχεση της Πεεβι δεν εχει πολιτικη ή κομματική χροιά, δεν εχει ούτε συνδικαλιστική αξία κατα βάθος γιατι έρχεται σε μια συγκυρία που δίνει ανάσα σε όσους πνίγονται απο αυτήν την υποκοστολόγιση. Δεν εχουμε δικαίωμα να κρατάμε όμηρο οποιονδήποτε συνάδελφο δεν αντέχει άλλο και να του αφήνουμε ως επιλογή την καταγγελία της σύμβασης του με τον ΕΟΠΥΥ ή την οικονομική και επαγγελματική του κατάρρευση.

Δίνουμε στο συναδελφο που κρίνει οτι δεν αντέχει άλλο, τη δυνατότητα να εργαστεί ελεύθερα χωρις να εκβιάζεται απο τα νεα τιμολόγια, χωρις να δουλεύει κατω του κόστους του. Του προσφέρουμε την ελπιδα να σταθεί όρθιος στο χώρο του με τις δικές του επιστημονικες δυνάμεις.

Ταυτόχρονα ο καθε συνάδελφος ειναι ελεύθερος να εκτελεί τα παραπεμτικα του ΕΟΠΥΥ οσο αντέχει, όσο επιλέγει αυτός ότι μπορεί, εμπιστευόμενος τις ενεργειες του ΥΥ ελπίζοντας σε μια σύντομη ανάκαμψη. 

Δεν πρόκειται για μια επίσχεση όπως οι παλιότερες που είχαν στόχο να ακουστούμε και να έχουμε καλύτερη πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων ώστε να μην μας αδικούν. Ειναι μια επίσχεση που ο καθένας μας θα ζυγίσει τον εαυτό του, τις δυνάμεις του και την εμπιστοσύνη του στις εξελίξεις. 

Ειναι η τελευταια μας ελπιδα , που θα χειριστεί ο καθένας μόνος του, πριν παραδώσουμε τα κλειδιά των ιατρείων μας. 

Το κλείσιμο των μικρών και μεσαίων ιατρείων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ενίσχυση των μεγάλων σούπερ μάρκετ υγείας και στη δημιουργία ισχυρού μονοπωλείου που θα φέρει ισοπεδωτική καταστροφή στην ΠΦΥ. 

Δεν ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με κανέναν, ζητάμε αυτα που οι υπουργοί εχουν συμφωνήσει να γίνουν πράξη με μεθοδικότητα, συγκεκριμένη χρονολογική σειρά και σε γρήγορους χρόνους γιατι δεν ειναι βιώσιμο άλλο για εμας αυτο το συστημα. 

ΚΩΝ/ΝΟΣ Κ. ΜΠΕΝΤΕΒΗΣ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ