2016-02-29 10:34:22
Φωτογραφία για Η πολιτεία πρέπει άμεσα να στηρίξει τη Λέσβο - η οικονομία της πεθαίνει!

Ο ένας μετά τον άλλο οι φορείς των τοπικών επιχειρήσεων ζητούν τη λήψη μέτρων στήριξης ως αντιστάθμισμα των επιπτώσεων της κατάρρευσης της τουριστικής κίνησης στη Λέσβο.

Άλλοι φορείς προτείνουν ένα συνολικό πλαίσιο μέτρων, άλλοι επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που μπορούν να δώσουν άμεσα αποτελέσματα. Άλλοι, όπως ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, προτείνουν να συγκροτηθούν όργανα που θα διεκδικήσουν την υλοποίηση των προτάσεων και τονίζουν την ανάγκη συνεργασίας με άλλα νησιά.

Το παραπάνω ζήτημα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το είχε θέσει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο από το περασμένο φθινόπωρο, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστική ανταπόκριση. Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατείνονται ότι αναμένουν τις προτάσεις και το σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ελληνική κυβέρνηση από την άλλη υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει χρηματοδοτήσεις μόνο απολογιστικά, δηλαδή πρώτα πραγματοποιείται μια δαπάνη ή διαπιστώνεται μια ζημιά και μετά δίνεται αποζημίωση ή χρηματοδότηση. Επίσης, η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι οι κοινοτικές αρχές δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμες να στηρίξουν τη χώρα μας για τα όσα βιώνει από την προσφυγική κρίση.



Οι προτάσεις των ξενοδόχων

Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου χθες κατέθεσε τις δικές της προτάσεις. Μεταξύ άλλων ζητά:

- Άμεση μείωση τουλάχιστον κατά 50% του ΦΠΑ, του συντελεστή φορολόγησης, των πάσης φύσεως φορών, εισφορών, τελών, προστίμων, κόστους αδειοδοτήσεων-εγκρίσεων κ.ά. Μηδενισμό ή αναστολή της προκαταβολής φόρου, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των υπέρ τρίτων επιβαρύνσεων καθώς και διευκολύνσεις στην εξυπηρέτηση δάνειων και ταχύτερη αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου και αυτοδιοικητικού τομέα προς τον ιδιωτικό.

- Άμεση δρομολόγηση του αναπτυξιακού νόμου, κοινοτικών προγραμμάτων, νέου ΕΣΠΑ με:

Α) Απλουστευμένες fast truck διαδικασίες

B) Αυξημένο κατά 50% τον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό, επιπλέον επιχορήγηση τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων, πριμ/μπόνους έγκαιρης ολοκλήρωσης τουλάχιστον 5 ποσοστιαίων μονάδων

Γ) Αύξηση της προκαταβολής κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, δίχως απαίτηση ισόποσης τραπεζικής εγγυητικής επιστολής στους προορισμούς που «επλήγησαν» από την προσφυγική κρίση.

- Το βόρειο Αιγαίο και ιδιαίτερα η Λέσβος να εξαιρεθούν από το συνολικό πλαφόν των 23 εκατ. ευρώ, με ένταξη στο ΕΣΠΑ όλων των υποβληθεισόμενων επενδυτικών προτάσεων.

- Μέτρα στήριξης και προώθηση του τουρισμού όπως είναι η θεσμοθέτηση του distination manager. Επίσης, η άμεση ενεργοποίηση της ιδρυθείσας εταιρείας τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου 0α αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στις σχετικές πρωτοβουλίες.

- Αναστροφή της δυσμενούς εικόνας του προηγούμενου χρόνου, με αποκατάσταση του νησιού μας ως τουριστικού προορισμού και συγχρόνως ανάδειξής του εντός και εκτός χώρας.

- Αξιοποίηση του ψηφίσματος της 4ης Φεβρουαρίου 2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους νησιωτικούς προορισμούς, που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση.

- Αναλογικός επιμερισμός τόσο των ροών όσο και των πόρων και αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος, βάσει του οποίου τα hot spots εγκαθίστανται μόνο εντός του κοινοτικού χώρου.

- Άμεση διεκδίκηση των προς διάθεση πόρων, ύψους 535 εκατ. ευρώ, των Ευρωπαϊκών Διαθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, για τα Περιφερειακά Προγράμματα που απευθύνονται αποκλειστικά στα νησιά.

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός


NewsRoom
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ