2016-03-01 10:28:16
Φωτογραφία για Grexit στις μεταμοσχεύσεις
Φυντανίδου Ελενα - ΤΟ ΒΗΜΑ

Η Αυστρία μάς «πέταξε» από την ΕΕ λόγω των υπέρογκων συσσωρευμένων οφειλών της χώρας μας προς το Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης

Αυτή την περίοδο τέσσερις έλληνες ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση πνεύμονα βρίσκονται στη λίστα του αυστριακού κέντρου και άλλοι τόσοι υποβάλλονται σε προμεταμοσχευτικό έλεγχο προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα

Εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα των μεταμοσχεύσεων ετέθη η Ελλάδα από την Αυστρία. Λόγω των υπέρογκων συσσωρευμένων οφειλών της χώρας μας προς το Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης (ΑΚΗ) για μεταμοσχεύσεις και άλλες ιατρικές πράξεις που έχουν γίνει σε έλληνες ασθενείς στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών, η Ανώτατη Οικονομική Αρχή της Βιέννης έδωσε εντολή να παύσουν οι εν λόγω πράξεις ώσπου να αποπληρωθεί το χρέος, το οποίο υπερβαίνει τα 6 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα; Ανεστάλη για ένα δεκαήμερο το μεταμοσχευτικό πρόγραμμα που αφορά τους έλληνες ασθενείς προκαλώντας σοβαρότερο πρόβλημα σε όλους όσοι χρειάζονται μεταμόσχευση πνεύμονα, καθώς δεν διενεργούνται στη χώρα μας ανάλογες επεμβάσεις.


Η αναστολή του προγράμματος, παρά την καταβολή 1,5 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ στο ΑΚΗ λίγες ημέρες πριν, παραλίγο να κοστίσει τη ζωή ενός ανθρώπου ηλικίας μόλις 21 ετών, ο οποίος επρόκειτο να ταξιδέψει εκείνες τις ημέρες στη Βιέννη για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνεύμονα. Μετά τη φρικτή και απάνθρωπη ενέργεια σε βάρος των ελλήνων ασθενών από την Ανώτατη Οικονομική Αρχή της αυστριακής πρωτεύουσας, το ταξίδι αναβλήθηκε. Το Σαββατοκύριακο 20-21 Φεβρουαρίου η κατάσταση της υγείας του 21χρονου παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση. Οι αρμόδιοι του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) βρίσκονταν όλο το διήμερο σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους συναδέλφους τους στη Βιέννη προκειμένου να βρεθεί λύση. Δόθηκε τελικά την περασμένη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, όταν οι Αυστριακοί δέχθηκαν να αναλάβουν τον νεαρό ασθενή υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα προκαταβάλει το ποσό των 120.000 ευρώ (αντί 40.000 ευρώ ως σήμερα). Ο,τι δηλαδή ισχύει για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτή την περίοδο τέσσερις έλληνες ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση πνεύμονα βρίσκονται στη λίστα του αυστριακού κέντρου και άλλοι τόσοι υποβάλλονται σε προμεταμοσχευτικό έλεγχο προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα.

Δίνουμε μοσχεύματα, σκάλωσαν στα λεφτά

Το γενικότερο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων και ειδικότερα αυτών των πνευμόνων θίγει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) καθηγητής κ. Ανδρέας Καραμπίνης και σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου 2016. Οπως αναφέρει, ο ΕΟΜ από τον Μάρτιο του 2015 έχει προβεί σε σύναψη συμφώνου συνεργασίας μεταξύ EOM, Eurotransplant (όπου ανήκει η Βιέννη), Σισμανογλείου Νοσοκομείου και ΑΚΗ Βιέννης. Ο βασικός όρος του συμφώνου συνεργασίας είναι η μεταμόσχευση πνεύμονα σε έλληνες ασθενείς και ανταποδοτικά η προσφορά στη Eurotransplant μοσχευμάτων πνευμόνων από έλληνες δότες, εφόσον δεν πραγματοποιείται μεταμόσχευση πνεύμονα στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι μεταμοσχεύσεις πνεύμονα στη χώρα μας, στη Eurotransplant θα προσφέρονται κατά προτεραιότητα σε σχέση με άλλες χώρες μόνο τα «πλεονάζοντα» μοσχεύματα που δεν αξιοποιούνται εδώ, χωρίς να λυθεί η σύμβαση και η συνεργασία.

«Παρά την υπογραφή της σύμβασης τον Μάρτιο του 2015, ανέκαθεν ο ΕΟΜ προσέφερε τα αναξιοποίητα ή πλεονάζοντα μοσχεύματα πνευμόνων στη Eurotransplant ως μια μορφή άτυπης συνεργασίας, δεδομένου ότι ανέκαθεν οι Αυστριακοί μεταμόσχευαν έλληνες ασθενείς. Από το 2004 ως σήμερα πάνω από 50 πνευμονικά μοσχεύματα από έλληνες δότες δόθηκαν στη Eurotransplant, ενώ περί τους 30 έλληνες ασθενείς έχουν μεταμοσχευτεί στη Βιέννη» σημειώνεται στην επιστολή.

Ως εκ τούτου γίνεται σαφές, και επιβεβαιώθηκε μάλιστα πρόσφατα σε επικοινωνία του προέδρου του ΕΟΜ με τον επικεφαλής του προγράμματος της Βιέννης καθηγητή κ. Βάλτερ Κλεπέτκο, ότι το πρόβλημα της αναστολής της μεταμόσχευσης πνευμόνων σε έλληνες ασθενείς δεν σχετίζεται με την προσφορά οργάνων από έλληνες δότες. Το πρόβλημα είναι αμιγώς οικονομικό και αφορά γενικότερα την αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των νοσηλίων ελλήνων ασθενών στην Αυστρία και όχι μόνο των νοσηλίων για μεταμόσχευση πνεύμονα.

«Διευκρινίζεται ότι η εντολή αναστολής της εξυπηρέτησης ελλήνων ασθενών στην Αυστρία προήλθε από τον αντίστοιχο πάροχο υπηρεσιών υγείας στη Βιέννη και όχι από το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων της Βιέννης» επισημαίνεται.

Στην Ιταλία απλήρωτες μεταμοσχεύσεις

Από πρόσφατη συνάντηση του προέδρου του ΕΟΜ με τον ομόλογό του της Ιταλίας προέκυψε ότι εκκρεμεί ακόμη η αποπληρωμή δέκα μεταμοσχεύσεων ήπατος σε παιδιά (δότης γονέας - δεν πραγματοποιούνται στην Ελλάδα) που έχουν πραγματοποιηθεί σε εξειδικευμένο κέντρο της Ρώμης από το 2012 ως σήμερα. Αντίστοιχα, αυτό το διάστημα διερευνάται αν έχουν αποπληρωθεί οι 42 επείγουσες μεταμοσχεύσεις ήπατος ελλήνων ασθενών που διακομίστηκαν στην Ιταλία από το 2005 ως σήμερα λόγω σχετικού σύμφωνου συνεργασίας του ΕΟΜ με τον CNT.

«Ο ΕΟΜ καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια διατηρεί τα ως άνω σύμφωνα συνεργασίας (Eurotransplant, Ιταλία) για την εξυπηρέτηση ελλήνων ασθενών (επειγόντων και παιδιατρικών). Στο εξής μόνο η συνεπής και έγκαιρη αποπληρωμή των νοσηλίων από πλευράς ΕΟΠΥΥ θα μπορέσει να δώσει παράταση και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασθενών μας στις χώρες αυτές» αναφέρεται στην επιστολή. Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι η «αυτάρκεια» κάθε χώρας σε όργανα προς μεταμόσχευση είναι εθνική υπόθεση και είναι υποχρέωση κάθε κράτους να την εξασφαλίζει.

Σε δηλώσεις του προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του ΕΟΜ τονίζει: «Το θέμα που προκύπτει σήμερα με τις μεταμοσχεύσεις προέρχεται από τις λάθος επιλογές που έχουν κάνει οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας τα τελευταία 25 χρόνια. Δεν δόθηκε αρκετή δύναμη στην εκπαίδευση του πληθυσμού, αγνόησαν την έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας και δεν έδωσαν πόρους στον ΕΟΜ για να μπορέσει να θεμελιώσει τη δωρεά οργάνων στην ελληνική κοινωνία».

Νοσοκομείο Παπανικολάου

Ξεκινούν μεταμοσχεύσεις πνεύμονα τον Απρίλιο

Εντός του Απριλίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι πρώτες μεταμοσχεύσεις καρδιάς - πνευμόνων στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης. Η Καρδιοχειρουργική Κλινική του ιδρύματος ανακαινίστηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο γι' αυτόν τον σκοπό, αλλά ως τώρα δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει τόσο δύσκολες και περίπλοκες επεμβάσεις καθώς δεν είχε συγκεντρώσει την υποδομή που απαιτείται.

Ωστόσο, ώσπου να γίνει το επόμενο βήμα, που είναι το χειρουργικό, η επιστημονική ομάδα του νοσοκομείου υπό τον διευθυντή της κλινικής κ. Γεώργιο Δρόσο κάνει τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο στους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση στην Αυστρία. Επίσης έχει αναλάβει τη μεταμοσχευτική παρακολούθηση των ασθενών που επιστρέφουν από το Κέντρο της Βιέννης.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ