2016-03-01 16:01:14
Φωτογραφία για ΠΕΑΛΣ: Οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό μας υπερβαίνουν
Διαβάστε την ανακοίνωση: "Η έξαρση του φαινομένου των... μεικτών μεταναστευτικών ροών τον τελευταίο χρόνο ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου και η ολοένα αυξητική τάση του, καθιστούν αδήριτη την ανάγκη βέλτιστης διαχείρισης των ροώναυτών και συντονισμού των ακολουθητέων διαδικασιών από όλες τις υπεύθυνες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, ευρωπαϊκές και εγχώριες.

Εντούτοις, παρά τις διαρκείς συσκέψεις και εξαγγελίες προθέσεων, η διαχείριση αυτή δεν εδράζεται στη δέουσα ευρωπαϊκή πραγματική συναντίληψη. Η ''ευρωπαϊκή'' στάση του ''από μακριά και με συμπάθεια'' αντί να λύνει το πρόβλημα το μεγεθύνει.

Επί της ουσίας, η μονοδιάστατη και ατομικιστική θέση απέναντι στο ευρωπαϊκό -συλλογικό πρόβλημα εκ μέρους ορισμένων ''εταίρων'' μας, λειτουργεί ως τροχοπέδη στην εξεύρεση ολιστικής και αποτελεσματικής λύσης στο πρόβλημα.

Ενώ η Χώρα μας αυτή τη στιγμή δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, ευρισκόμενη στο ''μάτι του κυκλώνα'', η ''ευρωπαϊκή αλληλεγγύη'' συνεχίζει και παραμένει σε ''θεωρητικό επίπεδο''.


Απόδειξη του γεγονότος αυτού είναι η άρνηση συμμετοχής κρατών στις κοινές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα οι διατιθέμενοι οικονομικοί πόροι παρέχονται με το σταγονόμετρο» και δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για άλλη μια φορά ο Οργανισμός που υπηρετούμε ''μονοπωλεί'' τις κυριότερες ''πράξεις'' του δύσκολου αυτού έργου.

Τα στελέχη μας της ‘’πρώτης γραμμής’’ δίνουν καθημερινό αγώνα με αίσθημα αυταπάρνησης και διαρκώς υπερβάλλοντας εαυτόν. Όμως δε φτάνει μόνο ο ζήλος των στελεχών του Λ.Σ, αλλά απαιτείται η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και ο επαρκής τεχνικός εξοπλισμός για να υπάρξει αποτέλεσμα στο κοπιώδες αυτό έργο.

Κοντά σε αυτά, ο ''Λιμενικός Καλλικράτης'' συρρίκνωσε τις οργανικές θέσεις των Υπηρεσιών κατά θέσεις, βαθμούς και αριθμό, με συνέπεια το προσωπικό που τις στελεχώνει να καθίσταται ανεπαρκές και να μην μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί, για τη βέλτιστη εκτέλεση των μέτρων διάσωσης και υποδοχής των χιλιάδων μεταναστών.

Παρόμοιο πρόβλημα υποστελέχωσης παρατηρείται και στις επιτελικές Υπηρεσίες του Α.Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, όπου η έλλειψη στελεχιακού δυναμικού δρα ως ανασταλτικός παράγοντας στον βέλτιστο επιχειρησιακό και διαδικαστικό συντονισμό των περιφερειακών Υπηρεσιών.

Η ΠΕΑΛΣ, ως θεσμικά αναγνωρισμένος εκπρόσωπος των Αξιωματικών του Λ.Σ δεν μπορεί να στέκεται αμέτοχη, τη στιγμή που οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα του μεταναστευτικού βρίσκονται ένα βήμα μπροστά.

Προς τούτο και με γνώμονα πάντοτε την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών και τη διευκόλυνση του προσωπικού κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τουπαρεμβαίνουμε και προτείνουμε:

(i) Να διπλασιαστεί η οργανική δύναμη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με ταυτόχρονη νομοθετική κατοχύρωση.

(ii) Να χρηματοδοτηθεί, απευθείας το Λιμενικό Σώμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση των πόρων του, ανθρώπινου δυναμικού και επιχειρησιακών μέσων.

(iii) Nα αναπροσαρμοσθεί, όπου απαιτείται, ο Λιμενικός Καλλικράτης αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή και υπηρεσιακή υπαγωγή των Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών.

(iv) Να αναπροσαρμοσθεί, όπου απαιτείται η υπ' Αριθ. Φ. 214.1/2014/Σχ. 11685 A΄ (ΦΕΚ 2993 Β'/05.11.2014) Υ.Α, για την ορθολογική και βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων κατανομή των κατά βαθμό και αριθμό της οργανικής σύνθεσης των Υπηρεσιών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

(v) Να επισπευσθούν οι τρέχουσες διαδικασίες προμήθειας νέων πλωτών και χερσαίων μέσων για την ενίσχυση των δομών (κατά παρέκκλιση της ισχύουσας πρακτικής).

Πέρα από τα παραπάνω και μέχρι οι εν λόγω νομοθετικές διαδικασίες να περατωθούν, προτείνουμε την άμεση πρόσληψη - πιθανώς και με εξέταση της δυνατότητας απευθείας κατάταξης - καταρχήν πεντακοσίων (500) Λιμενοφυλάκων, προς ενίσχυση των Υπηρεσιών ''πρώτης γραμμής'', αλλά και όπου υφίσταται ανάγκη, με την προϋπόθεση υποχρεωτικής, π.χ δεκαετούς, παραμονής σε αυτές. Και φυσικά, όπως προαναφέρουμε, το κόστος των προσλήψεων να βαρύνει το σύνολο της ευρωπαϊκής «οικογένειας».

Οι εξελίξεις μας ξεπερνούν. Όλοι μας οφείλουμε, ο καθένας με βάση την ευθύνη που του αναλογεί, να δράσουμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα που έρχονται.

Προς την κατεύθυνση λοιπόν αυτήν, καλούμε τον Υπουργό κ. Θοδωρή Δρίτσα να αναλάβει πρωτοβουλία για όλα τα προαναφερόμενα και κυρίως για την άμεση πρόσληψη πεντακοσίων Λιμενοφυλάκων και την συνακόλουθη νομοθετική αποκατάσταση των παραπάνω προτάσεών μας.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ" Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Τούντορ μεταμόρφωσε τον Μακ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Τούντορ μεταμόρφωσε τον Μακ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ