2016-03-01 18:07:11
Φωτογραφία για Τέσσερις εβδομάδες «φωτιά» για την αγορά μέχρι το Πάσχα των Καθολικών
Σε 4 εβδομάδες «φωτιά» θα κριθεί εαν η Ελλάδα να λάβει την αξιολόγηση, την... δόση των 5,7 δισ. ευρώ, αλλά και αν ανοίξει το όριο των ομολόγων για τις ελληνικές τράπεζες. Απέναντι σ αυτά το χρηματιστήριο αντέδρασε απο την περασμένη εβδομάδα και ύστερα απο το χαμηλό των 420 μονάδων βρέθηκε χθες έως τις 518 μονάδες. Όπως θα δούμε, όμως, ούτε η θετική αξιολόγηση δεν θα λύσει τον «γόρδιο» δεσμό καθώς οι φόροι σε άτομα και επιχειρήσεις και το ασφαλιστικό δεν εξασφαλίζουν το θετικό γύρισμα της οικονομίας ενω υπάρχει το άγνωστο κόστος του προσφυγικού, που ορισμένοι εκτιμούν έως και 1 δισ. ευρώ.

Απέναντι σε αυτά ο πρωθυπουργός είπε χθες ότι δεν ήλθε η καταστροφή απο 2 hot -spots, γι αυτό, όπως πρόσθεσε, ο τουρισμός θα δώσει την γνωστή ανοδική ώθηση στην οικονομία.

Τι προεξόφλησε το χρηματιστήριο; Τραπεζικές μετοχές και ορισμένα blue chips ώθησαν την αγορά, ενώ απο χθες σημειώθηκε και αυξημένος τζίρος (κοντά στα 100 εκατ. ευρώ) ως αποτέλεσμα και της αναδιάρθρωσης ενός ΕTF. Επί της ουσίας, η οδός Αθηνών αποτελεί μια περιθωριοποιημένη αγορά μ' ένα τζίρο 40-50 εκατ. ευρώ, δηλαδή μια αγορά που δεν πιστεύουν ούτε οι ντόπιοι, ούτε οι ξένοι επενδυτές. Κι αυτό γιατί αμφότεροι έχουν χάσει σημαντικά κεφάλαια.


Μια επίσης αναδιάρθρωση αναμένεται στις 18 Μαρτίου απο τον FTSE καθώς ήταν απο τους μοναδικούς δείκτες που δεν είχαν καταχωρήσει την ελληνική αγορά ως αναδυόμενη αγορά. Ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης εκτιμώνται εισροές, οι οποίες πιθανότατα θα ξεκινήσουν πριν απο τις 18 Μαρτίου.

Πως έχουν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός το κουαρτέτο των δανειστών εκτιμάται ότι, θα επιστρέψει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, δηλαδή μετά το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Ελπίζει δε σε αξιολόγηση στις αρχές Απριλίου . Οι ξένοι επενδυτές, όμως, βλέπουν κάθε εβδομάδα να διαψεύδεται η ημερομηνία έλευσης των δανειστών και είδαν και την κόντρα της κυβέρνησης που ξεκίνησε με το ΔΝΤ σχετικά με την συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Όπως είναι γνωστό η πλευρά της Γερμανίας επιδιώκει την συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα προκειμένου να ελέχονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Το ταμείο δια του διευθυντή του, κ. Π. Τόμσεν ξεκαθάρισε του τι θέλει σχετικά με το πρόγραμμα (πλαφόν στις συντάξεις κα) ενω αξιόπιστες πληροφορίες φέρουν το ταμείο να επιδιώκει την έξοδο απο το πρόγραμμα της Ελλάδας. Άγνωστο είναι τελικά τι θα πράξει το ταμείο κατά την συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας.

Τι αναμένουν οι ξένοι επενδυτές

Οι ξένοι επενδυτές- όποιοι έχουν απομείνει να τοποθετούν κεφάλαια – δεν είναι καθόλου σίγουροι για την έκβαση της αξιολόγησης. Όπως αναφέρει ένας χαρακτηριστικά «Ακόμη κι αν η Ελλάδα λάβει τελικά την θετική αξιολόγηση και η αγορά κινηθεί ανοδικά προς τις 700-800 μονάδες τότε θα είναι προτιμότερο να πουληθούν οι θέσεις διότι η συνολική εικόνα της οικονομίας δεν παραπέμπει σε ανάπτυξη. Δεν κόβεται ο 'γόρδιος δεσμός' της ύφεσης. Οι υψηλοί φόροι αναγκάζουν τις επιχειρήσεις σε μείωση κερδών, το ασφαλιστικό επιβαρύνει τους επαγγελματίες, ενω υπάρχει και το προσφυγικό. Επιπλέον, το ερώτημα που θα πρέπει να τεθεί είναι πότε ακριβώς θα αρθούν τα Capital Controls; Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα αρθούν το δεύτερο εξάμηνο. Έτσι θα έλεγε κανείς ότι, μ' αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα είναι μη επενδύσιμη. Μόνο όταν αλλάξει το μίγμα της πολιτικής σε φόρους, έσοδα, δημόσιες δαπάνες θα έχει την ευκαιρία να προσελκύσει επενδύσεις». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΦΟΥΣΤΕΡ Ο... 17ος! (ΡΗΟΤΟ)
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΦΟΥΣΤΕΡ Ο... 17ος! (ΡΗΟΤΟ)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ