2016-03-02 11:26:59
Φωτογραφία για ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ Η ΔΙΕΥΛΕΥΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ VD
Στο τραπέζι της Κομισιόν το σχέδιο 

για ανθρωπιστική βοήθεια στο προσφυγικό

Χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα η κατάσταση στην Ειδομένη, καθώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί αγγίζουν πλέον τους 10.000 ανθρώπους.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τη Δευτέρα, μετά την ένταση που προκλήθηκε, τα σύνορα άνοιξαν για ελάχιστες ώρες, κατά διαστήματα, και μόλις 200 πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν στο έδαφος της πΓΔΜ.

Ειδικότερα, μόνο 30 άνθρωποι πέρασαν στη γειτονική χώρα τη Δευτέρα. Στις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης και έως τις 02:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης οι αρχές της πΓΔΜ άνοιξαν το σημείο διέλευσης και δέχτηκαν μόλις 70 άτομα, ενώ άλλοι 100 πρόσφυγες πέρασαν το πρωί της Τετάρτης. Από τις 09:00 το πρωί το σημείο διέλευσης είναι και πάλι κλειστό. 

Οι ρυθμοί, με τους οποίους οι πρόσφυγες περνούν στην πΓΔΜ είναι ιδιαίτερα αργοί, την ίδια ώρα που ο καταυλισμός στην ουδέτερη ζώνη «βουλιάζει». Πάνω από 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εντός αυτού, ενώ πάνω από 2.000 άνθρωποι υπολογίζεται πως βρίσκονται σε κοντινά σημεία. Η εικόνα δεν προβλέπεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι καθημερινά φτάνουν στη χώρα από τα τουρκικά παράλια τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες.


Έκτακτα μέτρα 

Οι αρχές της πΓΔΜ έχουν λάβει έκτακτα μέτρα στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν ξανά να παραβιάσουν τον μεταλλικό φράχτη. Στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, από την πλευρά της πΓΔΜ, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ανά διαστήματα πετούν ελικόπτερα της αστυνομίας και του στρατού, ενώ στο σημείο εστάλησαν και αύρες εκτόξευσης νερού.

Εν τω μεταξύ, στο Κολέγιο των Επιτρόπων οδεύει προς έγκριση το σχέδιο για πακέτο υποστήριξης στο προσφυγικό με στόχο την αντιμετώπιση καταστάσεων ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης σε χώρες που βρίσκονται πάνω στον λεγόμενο Βαλκανικό Διάδρομο. Για φέτος προβλέπεται κινητοποίηση 300 εκατ. ευρώ, ποσό που σε ορίζοντα τριετίας θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ, την ώρα ωστόσο που η Ε.Ε. ακόμη βρίσκεται στο τραπέζι με την Τουρκία για μέτρα περιορισμού των προσφυγικών ροών.

Η συζήτηση την Τετάρτη αναμένεται να καταλήξει στην έγκριση της έκτακτης βοήθειας ύψους 500 εκατ. ευρώ έως 700 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και άλλες χώρες της Βαλκανικής Διαδρομής, από πόρους που θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Οι πόροι ωστόσο, δεν θα εκταμιευθούν προς την κυβέρνηση, αλλά θα διατεθούν απευθείας σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ, όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός, η Υπατη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που ασχολούνται επί του εδάφους με τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, η εκπόνηση σχεδίου για το προσφυγικό ήταν αίτημα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση της 17ης Φεβρουαρίου. Η ελληνική πλευρά, αναφέρει το Reuters, έχει ζητήσει βοήθεια 480 εκατ. ευρώ, με αποστολή μεταξύ άλλων ασθενοφόρων, κουβερτών και προσωπικού για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα.

Aισιόδοξος από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι θα επιλυθούν τα ζητήματα και θα ξεπεραστούν τα προσκόμματα που θέτει η Τουρκία αναφορικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δ. Βίτσας, μιλώντας στο Mega. Όπως διευκρίνισε, η συμφωνία που έχει υπογραφεί από τα εμπλεκόμενα μέλη προβλέπει για το ΝΑΤΟ «παρατήρηση, καταγραφή και ενημέρωση» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια. Ο κ. Βίτσας υποστήριξε ακόμη ότι «μπορούμε να διαχειριστούμε το ζήτημα με τους πρόσφυγες προς όφελος της χώρας και της Ευρώπης» και «να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο». 

Επισήμανε ότι η ταυτοποίηση των προσφύγων γίνεται στα κέντρα πρώτης υποδοχής και συμπλήρωσε ότι το 95% των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες. Το ποσοστό αμφισβήτησε η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό. Επέρριψε παράλληλα ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, κάνοντας λόγο για ανικανότητα και άρνηση της πραγματικότητας. Υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη και η εξωτερική πολιτική της χώρας έχει αποτύχει. 

Δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο και «βρισκόμαστε με μία Τουρκία που αμφισβητεί το σύνολο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε η βουλευτής της Ν.Δ.. «Εάν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να οργανωθεί, να δημιουργήσει τις προδιαγραφές για να προφυλάξει τον ελληνικό λαό, θα βρεθεί σε ακόμη δυσκολότερη κατάσταση τις επόμενες ημέρες» εκτίμησε τέλος η κ. Μπακογιάννη.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ