2016-03-03 10:56:15
Φωτογραφία για Έρχονται 1.600 προσλήψεις για τους πρόσφυγες – Περιμένουμε 15.000 την εβδομάδα που θα μείνουν 2 με 3 χρόνια παραδέχεται ο Μουζάλας!
Μετά την είδηση για τα 20.000 voucher για πρόσφυγες που, σύμφωνα... με το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, έδωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΝΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μουζάλας είχε ακόμη δύο ειδήσεις και δύο εκτιμήσεις κατά την, επίσης κλειστή, συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα ο κ. Μουζάλας:

Ανακοίνωσε την πρόσληψη από το Μάιο 1.600 πενταμηνιτών μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας για να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων

Ζήτησε από τους δημάρχους, όπως και από τους περιφερειάρχες, να δώσουν λίστες με χώρους προσωρινής διαμονής, καθώς, όπως είπε, «θα πρέπει κάθε εβδομάδα να βρίσκουμε χώρους για περίπου 15.000 άτομα!»

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτίμησε ότι:

-Μετατρεπόμαστε από χώρα transit σε χώρα εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών οι οποίοι θα μείνουν για δύο με τρία χρόνια! Όταν, πάντως, ρωτήθηκε εξερχόμενος της συνεδρίασης από τους δημοσιογράφους, απέφυγε να απαντήσει, κάνοντας λόγο γενικά «για ένα διάστημα»
. Παράλληλα, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε ανακοίνωση του διευκρινίζει ότι “από χώρα διέλευσης μπαίνουμε σε μια ενδιάμεση φάση κατά την οποία πρόσφυγες θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι να ενεργοποιηθεί δυναμικά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης”.

-Η Ειδομένη πρέπει να θεωρείται πλέον κλειστή και γι’ αυτό το λόγο θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας.

Παράλληλα ο κ. Μουζάλας ανέλαβε προσωπικά όλη την ευθύνη για τις μέχρι τώρα ατέλειες και δυσλειτουργίες στη διαχείριση της προσφυγικού από πλευράς Κυβέρνησης.

Πατούλης: Δεν θα ανεχθούμε ξανά αιφνιδιασμούς

Κατά την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης υπογράμμισε το έλλειμμα της Κυβέρνησης να παρουσιάσει μέχρι σήμερα ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού. Καθώς και το διαρκή αιφνιδιασμό των Δήμων από πλευράς Κυβέρνησης , όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Τόνισε ότι η θέση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού σ’ αυτήν την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι αυτονόητη. Οι Δήμοι θα συμβάλουν τα μέγιστα, όπως έχουν άλλωστε κάνει μέχρι σήμερα. Ωστόσο ζήτησε από την Κυβέρνηση:

Πρώτον, να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου,στο οποίο θα συμμετέχει πέραν της Κυβέρνησης, η Αυτοδιοίκηση και όλα τα Κόμματα του Κοινοβουλίου.

Δεύτερον, γραπτές δεσμεύσεις για τον αριθμό προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η φιλοξενία, πόσο θα κοστίσει αυτό το εγχείρημα και ποιος θα αναλάβει να πληρώσει το κόστος αυτό.

Τρίτον, εφόσον οι Δήμοι είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας, πρέπει να είναι αυτοί που θα διαχειριστούν και τα χρήματα, απευθείας, χωρίς μεσάζοντες.

Τέταρτον, οφείλουμε να προστατεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των παράνομων μεταναστών. Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να μένουν σε κλειστές υποδομές μέχρι την επαναπροώθησή τους.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι εξελίξεις στο προσφυγικό είναι δυστυχώς δυσοίωνες. Η ομολογημένη από το στόμα του Υπουργού έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής και σχεδίου, η επιπόλαιη και ιδεοληπτική αντιμετώπιση του και η άγνοια του επερχομένου κινδύνου, έφεραν τη χώρα μπροστά σε δυσάρεστα τετελεσμένα. Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού θα βοηθήσει στη διαχείριση του προβλήματος, παρά τη διαφωνία της με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό. Το πρόβλημα είναι ανθρωπιστικό. Θα κάνουμε ότι μπορούμε σε αυτό το επίπεδο. Αλλά πλέον δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αιφνιδιασμό. Απαιτούμε έστω και τώρα να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός με αρχή μέση και τέλος, ώστε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χρειάζεται δουλειά. Μέχρι τότε και προκειμένου να διαχειρισθούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στις πλατείες και στους δρόμους, εμείς θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Στον εθνικό σχεδιασμό θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι.

Σε ερώτηση αν θα δοθούν χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες από τους Δήμους τόνισε:

Μέχρι σήμερα όλοι οι χώροι που έχουν προταθεί από τους Δήμους , έχουν απορριφθεί από την Κυβέρνηση. Οι χώροι που θα παραχωρηθούν, πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές γιατί θα ζήσουν εκεί ανθρώπινες ψυχές. Άρα μιλάμε για χώρους είτε υπαρκτούς, είτε για χώρους που θα πρέπει να διαμορφωθούν κατάλληλα. Ας μας δώσει η Κυβέρνηση τις προδιαγραφές, να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι θα φιλοξενηθούν εκεί και για πόσο διάστημα, ώστε να προτείνουμε χώρους. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν για ευνόητους λόγους χώροι φιλοξενίας προσφύγων στη Θράκη.

Σχετικά με τις προσλήψεις σε προσωπικό δήλωσε:

Κανείς Δήμος δεν αρνήθηκε να βοηθήσει το εθνικό έργο. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου σε όσους δήμους υπάρχουν αυξημένες ροές, να διατεθούν υπάλληλοι για να βοηθήσουν αυτό το δύσκολο έργο.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ