2016-03-04 07:18:26
Φωτογραφία για Η ξηρασία πυροδότησε τον εμφύλιο της Συρίας
Η ξηρασία που ξεκίνησε στην ανατολική Μεσόγειο το 1998 και δημιούργησε... τις συνθήκες για την έναρξη του καταστροφικού εμφύλιου πολέμου της Συρίας, ήταν η χειρότερη περίπτωση κλιματικής αλλαγής τα τελευταία 900 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη της NASA.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν την ιστορία της ξηρασίας, εξετάζοντας αρχεία από δαχτυλίδια κορμών δέντρων που υποδεικνύουν την ετήσια βροχόπτωση από το 1100 μέχρι σήμερα.

Η περιοχή που επηρεάστηκε περιλαμβάνει χώρες στη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, και κυρίως στη Μέση Ανατολή.

«Το μέγεθος και η σημασία της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής απαιτεί από εμάς να κατανοήσουμε πραγματικά το πλήρες φάσμα της φυσικής μεταβλητότητας του κλίματος», δήλωσε ο Μπεν Κουκ της NASA.

«Αν εξετάσουμε τα πρόσφατα γεγονότα και αρχίσουμε να βλέπουμε ανωμαλίες που είναι εκτός αυτού του εύρους της φυσικής μεταβλητότητας, τότε μπορούμε να πούμε με κάποια βεβαιότητα ότι αυτό το συγκεκριμένο γεγονός ή αυτή η σειρά γεγονότων προκλήθηκε από τον άνθρωπο», πρόσθεσε.


Η ξηρασία στην περιοχή μεταξύ 1998 και 2012 διήρκεσε περισσότερο από το συνηθισμένο και ήταν 50% πιο ξηρή από την ξηρότερη περίοδο τα τελευταία 500 χρόνια, καθώς και 10% με 20% ξηρότερη από τη χειρότερη ξηρασία από το 1100.

Η ξηρασία, που προκαλείται από αύξηση της θερμοκρασίας, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη διατάραξη στην παραγωγή τροφίμων και σε συγκρούσεις για υδάτινους πόρους. Η έλλειψη νερού και η αύξηση του πληθυσμού αποτελούν δύο παράγοντες που αναμένεται να προκαλέσουν και άλλες συγκρούσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις κατά τα επόμενα χρόνια. Ο πρόσφατος συριακός εμφύλιος μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στην ξηρασία μεταξύ 2007 και 2010, σύμφωνα με αρκετές μελέτες.

Η ξηρασία οδήγησε σε γενικευμένη αποτυχία καλλιεργειών, αφήνοντας χιλιάδες οικογένειες σε αγροτικές περιοχές με οικονομικά προβλήματα. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι από αγροτικές περιοχές μετακινήθηκαν στα αστικά κέντρα προς αναζήτηση δουλειάς.

Η έλλειψη ικανής κυβερνητικής ανταπόκρισης στην ξηρασία και ο εκτοπισμός των κατοίκων ήταν τα γεγονότα που οδήγησαν σε συγκρούσεις κατά της κυβέρνησης και μεταξύ κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων, με αποτέλεσμα τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο και το μεγάλο προσφυγικό κύμα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ