2016-03-04 12:22:13
Φωτογραφία για Ομιλία Λεωνίδα Αναγνώστου στη χθεσινή συγκέντρωση του ΙΣΑ στο ΥΥΚΑ σχετικά με την υποκοστολόγηση των εξετάσεων
Πάγιο αίτημα της ΕΕ ΙΒ/ΕΙ είναι η ανακοστολόγηση των εξετάσεων με κοστολογικά επιστημονικά κριτήρια και η τιμολόγηση με βάση το κοστολόγιο και την πρόβλεψη ιατρικής αμοιβής. Μέχρι τότε η εφαρμογή του κρατικού τιμολογίου για καθαρά επιστημονικούς λόγους είναι απαραίτητο να διατηρηθεί.

Η τιμολόγηση κάτω του κόστους εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία κάτι που είναι σχεδόν αυτονόητο" Αυτό, δηλαδή η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, πρέπει να είναι η μόνη και επίμονη πολιτική του Υπουργείου Υγείας και διεκδίκηση δική μας σε μια συμφωνία ότι η υγεία του πολίτη είναι πάνω από οποιαδήποτε εξοικονόμηση πόρων κατά απαίτηση ή μη των δανειστών . 

Τα παραπάνω σημαίνουν απλά ότι πρέπει να γίνει είτε αποκατάσταση του τιμολογίου που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ είτε η πληρωμή της διαφοράς να επιβαρύνει τον ασφαλισμένο. 

Το rebate που έχει θεσμοθετηθεί θα πρέπει να διατηρηθεί στην φιλοσοφία της σύμβασης του 2012 με κάποια διαφοροποίηση για προσαρμογή στον μικρότερο προϋπολογισμό σε σχέση με το 12 κατόπιν συμφωνίας ΕΟΠΥΥ και συμβεβλημένων και ταυτόχρονη κατάργηση του claw back με την μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα που επιβάλλεται επί δικαίων και αδίκων.


Το νέο claw back θα πρέπει να αφορά μόνο όσους υπερβαίνουν σε τζίρο την χρονιά ορόσημο που θα είναι η αυτή που ίσχυσε για πρώτη φορά θεσμοθέτησης του δηλαδή το 2013 η κάποια άλλη χρονιά που θα οριστεί με κοινή συναίνεση συμβεβλημένων και ΕΟΠΥΥ . 

Οι μειώσεις των τιμών θα αυξήσουν τις καταναλώσεις των εξετάσεων αντισταθμιστικά κυρίως σε MRI και Αξονικές αλλά και άλλες που έχουν κάποιο κόστος κάτι που αφορά κυρίως τα μεγάλα Δ.Κ και τις αλυσίδες που έχουν την δυνατότητα της αυτοπαραπομπής. 

Τόσο το Rebate όσο και το επιλεκτικό claw back όπως το περιγράφω αποτρέπουν την τεχνητή ζήτηση.

Αν υιοθετηθεί από την πολιτεία και η κάρτα ασθενούς με pin και ο μηχανισμός ταυτοποίησης του συνταγογράφου ιατρού τελειώσαμε μια και καλή με τα προβλήματα και εμείς οι εργαστηριακοί γιατροί και ο ΕΟΠΥΥ .

Οι μόνοι που θα έχουν πρόβλημα είναι όσοι εκμεταλλεύονται τις ατέλειες του συστήματος και ελεγκτικού μηχανισμού για να αυξάνουν πλασματικά τις καταναλώσεις . Θέλω να πιστεύω ότι κανείς εδώ μέσα δεν είναι με αυτούς .

Θέλω να πιστεύω η πολιτική ηγεσία που εξέφρασε τον πόνο ψυχής της για την υπογραφή της υποκοστολόγησης ότι γνωρίζει καλά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο κ. Καρόνε διαμόρφωσε την άποψη της επιλεκτικής μεγάλης μείωσης των τιμών των βιοπαθολογικών εξετάσεων μόνο και όχι και των υπολοίπων και θέλω να πιστεύω ότι η ταύτιση αυτή με τις απόψεις συγκεκριμένου επιχειρηματία του χώρου μόνο τυχαία δεν είναι . Όταν γνωρίζουμε όλοι ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει έτοιμο μεγάλο deal εξαγοράς άλλης επιχείρησης δημιουργώντας μετά το κλείσιμο των μικρών εργαστηρίων ένα δελεαστικό μονοπώλιο για την πώλησή του σε ξένους επενδυτές.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ