2016-03-04 16:38:42
Φωτογραφία για Εργαστηριακές εξετάσεις: Kρατικό τιμολόγιο ετών… 25
Το κρατικό τιμολόγιο του 1991 περιλαμβάνει 1.200 εξετάσεις, όταν πια σήμερα οι ιατρικές πράξεις –διαφορετικής μορφής- έχουν φθάσει τις 8.000, επισημαίνει ο ο Θοδωρής Χατζηπαναγιώτου, πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ.

IATRONET.GR

«Εν έτει 2016 δουλεύουμε με το κρατικό τιμολόγιο του 1991 χωρίς να έχει γίνει σε αυτό καμία αλλαγή από τότε. Αυτό περιλαμβάνει 1.200 εξετάσεις, όταν πια σήμερα οι ιατρικές πράξεις –διαφορετικής μορφής- έχουν φθάσει τις 8.000», μας λέει ο Θοδωρής Χατζηπαναγιώτου, πρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (ΠΟΣΙΠΥ), αποτυπώνοντας την τραγικότητα μiας κατάστασης που δεν λύνεται και απλώς «σέρνεται» εις βάρος του ασφαλισμένου.

Σημειώνεται, ότι σήμερα στην Ελλάδα οι εργαστηριακοί γιατροί (βιοπαθολόγοι, ακτινολόγοι και πυρηνικοί γιατροί) είναι πάνω από 4.000 επιστήμονες, εκ των οποίων 2.500 περίπου είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στην πρωτοβάθμια Περίθαλψη είναι οριακή, με τους εκπροσώπους αυτής να αναμένουν εναγωνίως την πληρωμή τους, που μόνο για το 2015 εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 200 εκατ. Ευρώ.

Το «ποτήρι ξεχείλισε», συνεχίζει, συμβάλλοντας σε αυτό η υπουργική απόφαση που πρόσφατα ψηφίστηκε βάσει της οποίας οι τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 9%. Ωστόσο, όπως μας ανέφερε ο κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου, υπάρχουν 52 εξετάσεις, η τιμή των οποίων συρρικνώθηκε κατά 43% (!), ενώ κανείς από τους αρμοδίους δεν απαντά με ποιο κριτήριο έγινε αυτή η υποτιμολόγηση. Και μάλιστα, όταν αυτές οι 52 εξετάσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% του τζίρου που μπορεί να κάνει ένα εργαστήριο. Μία τέτοια εξέταση είναι και η Γενική Αίματος, η οποία, αν και περιλαμβάνει 20 μετρήσεις, πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ αντί του ποσού των 2,88 ευρώ, όταν μόνο το κόστος των υλικών που απαιτούνται είναι κάτι περισσότερο από 1 ευρώ.

«Για να αποφύγουμε την κατάρρευση, τονίζει ο Θ. Χατζηπαναγιώτου «αποφασίσαμε ως ΠΟΣΙΠΥ να προσφύγουμε και στο συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης- και όπως μάθαμε ορίστηκε δικάσιμος στις 31 Μαΐου 2016».

Το ευτύχημα, σημειώνει ο ίδιος, είναι ότι κάποιοι φορείς του Υπουργείου έχουν αντιληφθεί την κατάσταση που σήμερα βιώνουν οι εργαστηριακοί γιατροί και μας ζητήθηκε πρόταση μερικής ανατίμησης ορισμένων υπερβολικά υποκοστολογημένων εξετάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε η έναρξη διαδικασιών (από την ΠΟΣΙΠΥ σε συνεργασία με επιστημονικούς και οικονομικούς φορείς), πραγματικής κοστολόγησης των εξετάσεων στηριζόμενη σε αντικειμενικά κριτήρια, η οποία και θα ληφθεί σαν βάση ανακοστολόγησης, τους αμέσως προσεχείς μήνες, εφ’ όσον αποδώσουν τα μέτρα αποτροπής της απρόκλητης ζήτησης, και ομαλοποιηθεί η πορεία των δαπανών.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ