2016-03-05 15:01:13
Φωτογραφία για ΤΑΙΠΕΔ: Αναζητά συμβούλους για την αποκρατικοποίηση της Εγνατίας Οδού
Τους τρεις συμβούλους (χρηματοοικονομικό, τεχνικό και νομικό) που θα συμβάλουν στον σχεδιασμό της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού καθώς και τριών κάθετων οδικών αξόνων (Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή, Θεσσαλονίκη - Σέρρες - Προμαχώνας και Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι) αναζητεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, με τρεις διαγωνισμούς που προκήρυξε χθες. Οι προθεσμίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγουν στις 19 Απριλίου για τον νομικό σύμβουλο και στις 26 Απριλίου για τον χρηματοοικονομικό και τεχνικό σύμβουλο.

Με βάση τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στον οδικό άξονα των 680 χιλιομέτρων προβλέπεται η κατασκευή έξι πρόσθετων σταθμών διοδίων, ενώ πέντε νέοι σταθμοί διοδίων θα λειτουργήσουν στους τρεις κάθετους άξονες που προαναφέρθηκαν. Και οι 11 νέοι σταθμοί διοδίων πρέπει να λειτουργούν μέχρι το τέλος του 2016, με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο της Εγνατία Οδός ΑΕ τον περασμένο Αύγουστο.


Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υβριδικού συστήματος συλλογής διοδίων (χειροκίνητου και ηλεκτρονικού) σε τρεις από τους νέους σταθμούς διοδίων που θα κατασκευαστούν στον κύριο οδικό άξονα, με στόχο να γίνουν οι σχετικές δοκιμές.

Θα ακολουθήσει η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων σε ολόκληρη την Εγνατία Οδό και στους τρεις κάθετους άξονες εντός του 2017, με στόχο τη χρέωση των οδηγών ανάλογα με την απόσταση που διανύουν.

Για να προχωρήσει, πάντως, το συγκεκριμένο σύστημα δε χρειάζονται μόνο επενδύσεις σε τεχνολογία αλλά και μεταβολές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο των διοδίων.

Η διάρκεια της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού δεν αποσαφηνίζεται στα σχετικά κείμενα. Ωστόσο στο ΤΑΙΠΕΔ έχει μεταφερθεί το δικαίωμα παραχώρησης του οδικού άξονα για χρονική περίοδο μέχρι και 40 χρόνια.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ