2016-03-09 08:31:12
Φωτογραφία για Wall Street Journal: Το αδιέξοδο  για το ελληνικό χρέος είναι από μόνο του εκρηκτικό...
Η διαμάχη για τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας, την λιτότητα και την ελάφρυνση χρέους φουντώνει και πάλι σε μια περίεργη χρονική στιγμή, όπου η Ευρώπη κλείνοντας ουσιαστικά τον βαλκανικό διάδρομο μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα χώρο υποδοχής προσφύγων, τονίζει η Wall Street Journal.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το αδιέξοδο για το ελληνικό χρέος μπορεί να αποδειχθεί εκρηκτικό από μόνο του.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της WSJ, το ΔΝΤ έχει χάσει την υπομονή του και σε αντίθεση με την ευρωζώνη επιμένει πως υπάρχουν μόνο δύο εναλλακτικές για την Ελλάδα, αυτή της περικοπής των συντάξεων ή αυτή μιας γενναιόδωρης ελάφρυνσης χρέους.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει ανάγκη το ΔΝΤ για να συνεχίσει την παροχή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Υποστήριζε πάντοτε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία του προγράμματος.


Ωστόσο το ΔΝΤ διαφωνεί τόσο με την Ελλάδα όσο και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το τι πρέπει να γίνει και πρέπει να βρεθεί μια λύση πριν τον Ιούλιο.

Με βάση τον αρθρογράφο, είναι πιθανό να κάνουν όλες οι πλευρές πίσω για να βρεθεί μια συμφωνία, αλλά αν τελικά αυτό δεν συμβεί ο πανικός του Grexit θα επιστρέψει.

Η Μέρκελ θα πρέπει να πληρώσει ένα πολιτικό τίμημα στο εσωτερικό της χώρας για να κάνει μια παραχώρηση στο ΔΝΤ για κάποια ελάφρυνση χρέους. Οι μόνες της εναλλακτικές είναι να χάσει την συμμετοχή του ΔΝΤ, που η Γερμανία έλεγε πάντοτε ότι είναι κρίσιμη ή να δοκιμάσει σε οριακό σημείο το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, με μαζικές περικοπές συντάξεων, υποστηρίζει ο ίδιος.

Ακόμα και αν υπάρξει κάποια ελάφρυνση χρέους, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να κινηθεί οριακά, δοκιμάζοντας την ισχνή του πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, για να προτείνει περικοπές σε συντάξεις, που είχε αποκλείσει στο παρελθόν.

Το ΔΝΤ θα δεχτεί πίεση «να βάλει νερό στο κρασί του» και να κάνει τα νούμερα του προγράμματος να βγουν, σημειώνει.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ