2016-03-11 09:47:00
Φωτογραφία για Περικόπτεται τελικά το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο ΕΣΥ!
Από Βασίλη Βενιζέλο - ygeia360.gr

Είναι γεγονός, ότι με την θέση σε ισχύ των διατάξεων του άρθρου 18 του Νόμου 4354/2015 περιορίστηκαν οι δικαιούχοι του ως άνω επιδόματος.

Ειδικότερα, προβλέφθηκε η περικοπή του επιδόματος σε υπαλλήλους που τελούν σε άδειες συνδικαλιστικές, ειδικές, εκπαιδευτικές μικρής διάρκειας έως δύο (2) μηνών, διευκόλυνσης υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας, ανατροφής παιδιού, καθώς και σε αναρρωτική άδεια που χορηγείται από δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του Δημοσίου, πανεπιστημιακές κλινικές, νοσηλευτικούς σχηματισμούς του Ι.Κ.Α. και ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτές, η οποία αποδεικνύεται με σχετικά παραστατικά στοιχεία (εισαγωγή, εξιτήριο κ.λπ.).

Ευθύς αμέσως υπήρξε άμεση αντίδραση από την πλευρά της ΕΝΕ, προκειμένου να εκφρασθεί η έντονη δυσαρέσκεια του σώματος των νοσηλευτών για την περικοπή του επιδόματος σε υπαλλήλους που τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες.


Ενόψει, ενδεχομένως, της αποδοκιμασίας αυτής ο Υπουργός Υγείας θέλησε να «θεραπεύσει» το πρόβλημα δυνάμει της υπ'αριθμ.πρωτ. 810/22-02-2016 εγκυκλίου, απευθυνομένης προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών. Με την ως άνω πρωτοφανή εγκύκλιο τους κάλεσε να «αναστείλουν» την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 18 του Νόμου 4354/2015, ώστε να συνεχιστεί η καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους σύμφωνα με τις προϊσχύσασες διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 1 του Νόμου 4024/2011.

Η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργού Υγείας υπήρξε πράγματι καινοφανής, δοθέντος ότι με εγκύκλιο είναι νομικώς αδύνατη η αναστολή της εφαρμογής νομοθετικών διατάξεων.

Προς την ως άνω άποψη της ΕΝΕ συνηγορεί πλήρως και το περιεχόμενο του εντελώς πρόσφατου υπ'αριθμ.πρωτ. ΑΤΚΕ 1032967 ΕΞ 2016 934/02-03-2016 εγγράφου του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών. Στο εν λόγω έγγραφο, που υπογράφεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, αναφέρεται ρητώς, ότι η διάταξη του άρθρου 18 του Νόμου 4354/2015 επιφέρει αλλαγή για το διάστημα των αδειών που καταβάλλεται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, διευκρινίζοντας ότι από την 1η-01-2016 το εν λόγω επίδομα καταβάλλεται μόνον για όσο διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε κανονική άδεια ή σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια έως έξι (6) ημερών κατ'έτος.

Εκ τούτων έπεται, ότι από την προαναφερθείσα ημερομηνία της 1ης-01-2016 και μετά οι υπάλληλοι που τελούν σε άδειες συνδικαλιστικές, διευκόλυνσης λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, μητρότητας, ανατροφής κλπ. δεν θα λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα.

Θα πρέπει, τέλος, να επισημανθεί, ότι το μνημονευόμενο και πλέον πρόσφατο έγγραφο του Αν. Υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη μάλλον εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Υπουργό Υγείας, κατά το μέρος που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 18 του Νόμου 4354/2015.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ