2016-03-12 07:09:19
Φωτογραφία για Εκδήλωση του ΥΜΑΘ και του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδος με θέμα Η διαχείριση των προσφυγικών ροών στη Βόρεια Ελλάδα
Την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, άνοιξε με την ομιλία της τη σειρά των ομιλιών στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Η διαχείριση των προσφυγικών ροών στη Βόρεια Ελλάδα”. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης) με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, στο μεγάλο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Παραθέτουμε σημαντικά αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία της Υφυπουργού:

Η απάντηση στη μεγαλύτερη πρόκληση (προσφυγικό) που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι στην ουσία αν το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη προσπάθεια ειρηνικής συνεύρεσης λαών και κρατών στην Παγκόσμια Ιστορία, μπορεί να ολοκληρωθεί. Αν η Ευρώπη όμως επιλέξει το δρόμο μιας ένωσης που θα υπηρετεί αριθμούς και όχι ανθρώπους, επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω για το τελικό αποτέλεσμα. [...]


Θέλω να πιστεύω, ότι παρόλο που δεν έχουν κλείσει ακόμη οι πληγές της Προσφυγιάς των Ποντίων από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, που ήρθαν να αθροιστούν στις πληγές των Μικρασιατών, των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας, του Πόντου, των Βορειοηπειρωτών, της Πόλης, των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου, παρόλο που όλες αυτές οι πληγές είναι πρόσφατες και ακόμη ανοιχτές, και μας χαρακτηρίζουν βαθιά ως λαό, τελικά, δεν είναι μόνο αυτό το παρελθόν, των οικογενειών των περισσότερων από εμάς, που μας εμψυχώνει να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Είναι και η δύναμη που ξεπηδάει από μέσα μας και εναντιώνεται στην επανεμφάνιση της Βαρβαρότητας, του Ρατσισμού, και της Απαξίωσης του Ανθρώπου. Η εναντίωση δηλαδή σε αντιλήψεις που βρήκαν την ευκαιρία να σηκώσουν ξανά το κεφάλι τους, σε τόπους μάλιστα και χώρες που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, και να δείξουν ξανά την άσχημη πλευρά της Ανθρωπότητας.

Επιτρέψτε μου να πω, ότι η κοινή Ευρωπαϊκή Κληρονομιά και το όραμά που μας συνδέει, στηριγμένα στα πανανθρώπινα μηνύματα του Ελληνικού Πολιτισμού, δεν θα αφήσουν αυτές τις αντιλήψεις να επιβληθούν, αλλά τις απομονώνουν και τις τοποθετούν στο παρελθόν, όπου και πρέπει να ανήκουν. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι σε καμία περίπτωση το Μίσος, ο Φόβος, η Εχθρότητα. Το μέλλον μας είναι η Δημοκρατία, η Ελευθερία και οι μεγάλες πανανθρώπινες ιδέες.[...]

Θα θεωρούσα βέβαια, μάταια όσα σήμερα συζητούμε και όσα κάθε μέρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναντι της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, αν δεν αναδείξουμε όχι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και τα αίτια που το προκαλούν. Θα συμφωνήσουμε πιστεύω όλοι μας, ότι πρέπει να είναι κεντρική και άμεση επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλων των Διεθνών Φορέων, η άμεση ειρήνευση, και η εξασφάλιση ασφαλών όρων διαβίωσης, για τους λαούς των κρατών που πλήττονται από τους πολέμους.

Στην εκδήλωση, που κράτησε μέχρι τις 22:30, προσήλθε πλήθος επισήμων, εκπροσώπων φορέων, μελών ΜΚΟ και εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και πολίτες. Ανάμεσά τους παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής, εκπρόσωποι τοπικών αρχών (Ελληνική Αστυνομία, Ελληνικός Στρατός κ.ά.), οι Γενικοί Πρόξενοι των Η.Π.Α., της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, ο Πρόξενος της Ουκρανίας, εκπρόσωποι των Γενικών Προξενείων Αλβανίας, Γεωργίας και Ρωσίας, ο επικεφαλής του γραφείου ΠΟΕ της πΓΔΜ, οι επίτιμοι πρόξενοι Ουγγαρίας και Αυστρίας, κ.ά.

Τις ομιλίες συντόνισε ο καθηγητής κ. Νικόλαος Μουσιόπουλος, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας Θράκης και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο κ. Νίκος Παυλίδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Υφυπουργός ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά ήταν παρούσα σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρακολούθησε τις ομιλίες και σχολίασε ή απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ