2016-03-29 23:05:25
Φωτογραφία για Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: Ο ΧΥΤΥ δεν θα γίνει ΧΥΤΑ
Ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση δόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας κατά τη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση... με όλες τις παρατάξεις να δηλώνουν ότι ο ΧΥΤΥ στην περιοχή της ‘Τριανταφυλλιάς’ δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ΧΥΤΑ.

Σχετική απόφαση βέβαια δεν ελήφθη, αφού το θέμα συζητήθηκε κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων, ωστόσο πρόκειται για μία θέση που έχει διατυπωθεί πολλές φορές σε προηγούμενες συνεδριάσεις και έχει υπάρξει και ανάλογη απόφαση- απάντηση προς όσους επιβουλεύονται το έργο κατασκευής του εργοστασίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Βολές εκατέρωθεν

Σημειωτέον, ούτε χθες αποφεύχθηκαν οι βολές μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, καθώς ο μεν Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος κατηγόρησε τον πρώην Δήμαρχο και επικεφαλή της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννη Λυμπέρη, ότι αυτός έδειξε το δρόμο σε κάποιους να ‘ονειρεύονται’ ΧΥΤΑ στην περιοχή της ‘Τριανταφυλλιάς’ με τις ενέργειές του να προχωρήσει πρώτα η κατασκευή του ΧΥΤΥ.


Ο κ. Λυμπέρης από την πλευρά του επεσήμανε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει διαφορετικά το έργο κατασκευής του εργοστασίου, κατηγορώντας το Δήμαρχο ότι με τις δικές του ενέργειες επέτρεψε να ζητά σήμερα το Υπουργείο τη μεταφορά απορριμμάτων εκεί, μετατρέποντας την περιοχή σε ‘χαβούζα’ όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το θέμα των απορριμμάτων άνοιξε ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλόπουλος χθες, καθώς ενημέρωσε το Σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο έργο της ενδιάμεσης λύσης με τη μονάδα της μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, αλλά και για τα όσα διημείφθησαν στη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών. Υπερθεμάτισε για την ενδιάμεση λύση, καθώς όπως τόνισε αυτή η απόφαση ελήφθη για να μην γίνει ο ΧΥΤΥ- ΧΥΤΑ. Ένα έργο που επί της ουσίας ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου, έχοντας ως υπόλοιπο τα ασφαλτικά και τη σύμβαση με τη ΔΕΗ για να συνδεθούν τα μηχανήματα του βιολογικού καθαρισμού.

Σθεναρή αντίσταση

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος επεσήμανε ότι οι συνεργάτες του κατά την διάρκεια της σύσκεψης στο Υπουργείο προέβαλαν σθεναρή αντίσταση στην πρόθεση των Υπουργών να μεταφερθούν προσωρινά τα σκουπίδια του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας στην ‘Τριανταφυλλιά’ και μάλιστα ‘έδωσε’ και τον Γενικό Γραμματέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων κ. Καπετάνιο, καθώς όπως είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, ούτε λίγο ούτε πολύ ο Γενικός Γραμματέας τον απείλησε ότι εάν δεν μεταφερθούν εκεί τα σκουπίδια, τότε θα κλείσει το δεματοποιητή στα ‘Κονιδέϊκα’ ο οποίος λειτουργεί παράνομα.

Τελικά, στη συνάντηση που έγινε με τον εργολάβο της ενδιάμεσης λύσης, δέχτηκε να νοικιάσει μηχανήματα από τη Γερμανία για να λειτουργήσει άμεσα η μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης, αφού προηγουμένως το Υπουργείο Εσωτερικών και η Αποκεντρωμένη Διοίκησης θα προχωρήσουν στην τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης και στην απόφαση για έκτακτη ανάγκη ώστε να προχωρήσει η απευθείας ανάθεση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη, δεν έχει φθάσει κανένα έγγραφο στο δήμο και όταν υπάρξει εξέλιξη θα συγκληθεί εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αντίθετοι με τη μεταφορά σκουπιδιών

Από την πλευρά του ο κ. Λυμπέρης υπογράμμισε ότι ένα έργο που είχε σχεδιαστεί να λειτουργήσει με τον πιο σύγχρονο τρόπο θα μετατραπεί σε χαβούζα, ξεκαθάρισε ότι έπρεπε να προκηρυχθεί ξεχωριστά το έργο του ΧΥΤΥ και του εργοστασίου, επανέλαβε την αντίθεση της παράταξής του στο έργο της ενδιάμεσης λύσης, τονίζοντας ότι αυτό αντιβαίνει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και ζήτησε να μην επιτραπεί η μεταφορά σκουπιδιών στην ‘Τριανταφυλλιά’. Έκανε γνωστό δε, ότι δεν υπάρχει τρόπος νόμιμος να παρακαμφθεί η ολοκληρωμένη μελέτη και ο ίδιος με την παράταξή του και τους δημότες της Ηλείας θα συγκεντρώσουν υπογραφές και θα κατατεθούν στον Εισαγγελέα, για οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί για την περιοχή και το έργο που θα συνιστά παράβαση καθήκοντος.

Αντίθετοι με τη μεταφορά σκουπιδιών στην περιοχή της ‘Τριανταφυλλιάς’ και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Αναστάσιος Σμέρος και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Άγγελος Κολόσακας, ο οποίος ζήτησε οποιαδήποτε εξέλιξη να συζητηθεί σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.

Διυλιστήριο και προσφυγικό

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα στη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης, ο κ. Χριστοδουλόπουλος ενημέρωσε το Σώμα για το ταξίδι στις Βρυξέλλες και τα δυσάρεστα γεγονότα και για την αδελφοποίηση με το χωριό ‘Μπελογιάννης’ στην Ουγγαρία. Επίσης έκανε γνωστό ότι από την Παρασκευή η Αμαλιάδα υδροδοτείται από το διυλιστήριο, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα γιατί σημειώνονται διαρκώς βλάβες και πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα.

Για το δε προσφυγικό ζήτημα, τόνισε ότι ο δήμος Ήλιδας δεν έχει προτείνει κανένα χώρο στέγασης προσφύγων, ενώ τα παλιά σχολεία στις τοπικές κοινότητες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν κάποιους ανθρώπους, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Υπουργείου.

Η συζήτηση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με τα θέματα ημερήσιας διάταξης.

Κίνδυνος να κλείσει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας έκρουσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Λυμπέρης, καθώς έκανε γνωστό ότι χθες οι τρις διευθυντές αποφάσισαν να μην ξαναυπογράψουν εφημερίες και αυτό σημαίνει ότι κλείνει το Νοσοκομείο. Επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα έμεινε σε λειτουργία γιατί υπήρχαν φωτισμένοι Δήμαρχοι που έμπαιναν μπροστά και κατηγόρησε το νυν Δήμαρχο ότι μετρά μόνο ήττες, αφού κλείνει η μία υπηρεσία μετά την άλλη και θα μετατραπεί η Αμαλιάδα σε κωμόπολη και τον κάλεσε να μπει μπροστά για να μην κλείσει το Νοσοκομείο.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι δεν είναι ευθύνη του δήμου που δεν υπάρχουν γιατροί, ούτε ότι δεν υπάρχει όραμα στο δήμο, αλλά ζήτησε να συναισθανθούν όλοι την κατάσταση της χώρας. Νωρίτερα είχε ενημερώσει για τις ενέργειες που έχουν γίνει για τη λειτουργία της νέας πτέρυγας, ενώ σε ότι αφορά τη λειτουργία ΠΕΔΥ στην Αμαλιάδα, επεσήμανε ότι το ΙΚΑ δέχεται να παραχωρήσει το ισόγειο του κτιρίου του στην 6η ΥΠΕ γι’ αυτό το σκοπό και αναμένεται εγγράφως η απόφαση.

Η ενημέρωση για το ΠΕΔΥ ωστόσο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστα Τσαούση, ο οποίος παρευρισκόταν στη συνεδρίαση και κατηγόρησε το Δήμαρχο ότι συζητά με την 6η ΥΠΕ χωρίς να έχει την άποψη του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας και ότι η λειτουργία ΠΕΔΥ στην Αμαλιάδα αυτή τη στιγμή θα οδηγήσει σε κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου. Είπε ότι η ευθύνη θα ανήκει στο Δήμαρχο, ο οποίος υποχρεούται να καλέσει τον Ιατρικό Σύλλογο και ζήτησε ευρεία σύσκεψη με τους βουλευτές και όλους τους αρμοδίους για το τι μέλλει γενέσθαι με τις υπηρεσίες υγείας στην Αμαλιάδα.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος αντέδρασε και είπε ότι είχε ενημερώσει τον κ. Τσαούση για τι κτίριο του ΙΚΑ, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η 6η ΥΠΕ.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
DriveBox HD : AppStore free today
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
DriveBox HD : AppStore free today
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ