2016-05-16 11:31:11
Φωτογραφία για Δυτική Ελλάδα: Στο έλος της ύφεσης, στο έλεος της κρίσης
Εν μέσω καθίζησης της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης στην Δυτική Ελλάδα, εκπρόσωποι της τοπικής... βιομηχανίας, της Κυβέρνησης και τοπικών φορέων, συγκεντρώθηκαν χθες στο «Πόρτο Ρίο» στην εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, για να αποτιμήσουν την κατάσταση και να συζητήσουν τις προοπτικές της περιοχής.

Το κάδρο της Δυτικής Ελλάδας διακρίνεται από τα μελανά χρώματα της οικονομίας, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε ο μελετητής Α' του ΚΕΠΕ Πρόδρομος Προδρομίδης, όπου γίνεται μια συνολική σύγκριση των επιδόσεων των περιφερειών της χώρας με τις περιφέρειες της λοιπής ΕΕ και φέρνει στην επιφάνεια το χάσμα που έχει διαμορφωθεί λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής ύφεσης.

Ο πρωτογενής τομέας είναι ο μοναδικός που παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση εργασίας και φέρνει την Δυτική Ελλάδα στις πρώτες έξι περιφέρειες της χώρας. Ωστόσο πρόκειται για συγκέντρωση εργασίας με πολύ χαμηλού επιπέδου εξειδίκευση, ενώ και οι δείκτες ευημερίας σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι το ίδιο απογοητευτικοί.


Κατά την περίοδο 2008 έως 2015 (πριν τα capital controls) οι απασχολούμενοι στη Δυτική Ελλάδα μειώθηκαν από 265.000 σε 205.000 άτομα, ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε από 30.000 σε 85.000 άτομα, με παράλληλη μείωση του πληθυσμού.

Η μόνη αύξηση απασχόλησης παρατηρείται στον Πρωτογενή τομέα από 53.000 σε 54.000 άτομα και στην μεταποίηση στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων από 6.000 σε 7000 άτομα. Ωστόσο ακόμα και σε αυτή την περίπτωση οι μακροχρόνιες τάσεις είναι καθοδικές.

Επίσης, το ΚΕΠΕ διαπιστώνει ότι η οικονομική ύφεση έχει επιδράσει με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό βαθμό από περιοχή σε περιοχή, ενώ υπάρχουν υποκλάδοι που αναπτύσσονται ακόμα και σήμερα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Η ετερογένεια αυτή, υποδηλώνει την ύπαρξη επαγγελματικών διεξόδων, ενδεχομένως και πλεονεκτημάτων που είναι σκόπιμο να εντοπιστούν και μεταγγιστούν/αναπαραχθούν προκειμένου να επισπευστεί ευρύτερα η ανάκαμψη.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ