2016-05-20 10:31:14
Φωτογραφία για ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΝΤΑΪΣΛΜΠΛΟΥΜ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP
Handelsblatt: Προς διπλασιασμό της επόμενης δόσης 

για την Ελλάδα

Βέβαιος ότι Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία για το ζήτημα του χρέους εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 24ης Μαΐου. «Έχουμε σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες όσον αφορά το ελληνικό χρέος και επομένως, θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε μία συμφωνία» σημείωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNBC, στο πλαίσιο της συνόδου των G7, στην Ιαπωνία.

Δίχως να αναφερθεί ευθέως στο ΔΝΤ, υπογράμμισε ότι: «Όσοι υποστήριζαν μία γενναία εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους, έχουν μετριάσει πλέον, τη στάση τους». Το ίδιο έχουν πράξει και όσοι υποστήριζαν ότι το ελληνικό χρέος δεν χρήζει καμίας ελάφρυνσης. «Είτε αυτό, είτε το επόμενο έτος, θα είμαστε σε θέση να περιορίσουμε το κόστος του κύριου πακέτου δανειοδότησης της Ελλάδας» συνέχισε ο πρόεδρος του Eurogroup. Σε μακροπρόθεσμος όρους, έσπευσε να διευκρινίσει καταλήγοντας, υπάρχει μία σειρά επιλογών που εξετάζουμε, όπως η επιμήκυνση των ωριμάνσεων, η περίοδος χάριτος και η μείωση των επιτοκίων.


Εν τω μεταξύ, ευελιξία στο ζήτημα του ελληνικού χρέους ζήτησε από τους Ευρωπαίους, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, κατόπιν της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της συνόδου των G7, στην Ιαπωνία. «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία στις συζητήσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός.

Στη συνέχεια, ο Λιου υπογράμμισε τη σημασία τήρησης των δεσμεύσεων των Ευρωπαίων, προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο, μέσω μίας σημαντικής ελάφρυνσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη συνάντησή του με τον Ντάισεμπλουμ, εκτός του χρέους, επί τάπητος βρέθηκε και η πρόοδος, όσον αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας.  

Επίσης, το ποσό της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα είναι προφανώς μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, σχεδόν διπλάσιο, σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία αναφέρεται σε πληροφορίες που άντλησε από πρόσωπο το οποίο συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι αντί των προγραμματισμένων 5,7 δισ. ευρώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητούν να εκταμιεύσουν άμεσα ένα ποσό της τάξεως των 9 με 11 δισ. ευρώ, ώστε η Αθήνα να χρηματοδοτηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Διπλωμάτες της Ε.Ε. δήλωσαν ότι έτσι το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να εξοφλήσει υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε επιχειρήσεις. Κατά την άποψη των Ευρωπαίων, η έγκριση μιας μεγαλύτερης δόσης θα είχε ακόμα ένα πλεονέκτημα. Δεν θα πρέπει μετά το καλοκαίρι να ξαναρχίσουν να ασχολούνται με την έγκριση της επόμενης δόσης, διότι με την αύξηση της υπό διαπραγμάτευση δόσης θα μπορούσε να συμφωνηθεί και η μετάθεση της επόμενης αξιολόγησης.

ΑΜΠΕ 

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ